De community ruimte is een vrije online ruimte (blog) waar vrijwilligers en organisaties hun opinies kunnen publiceren. De standpunten vermeld in deze community reflecteren niet noodzakelijk de redactionele lijn van DeWereldMorgen.be. De verantwoordelijkheid over de inhoud ligt bij de auteur.

ABVV organiseert dinsdag nationale actiedag voor koopkracht

In de laatste rechte lijn naar de verkiezingen organiseert de socialistische vakbond ABVV een nationale actiedag. Dinsdag wordt onder meer betoogd in Antwerpen, Gent, Waver en Luik.

maandag 13 mei 2019 16:39
Spread the love

De actiedag is een uitloper van de discussie over het loonakkoord. Het ABVV keurde het ontwerpakkoord eind maart niet goed. De achterban van de vakbond vond de loonmarge van 1,1 procent en de 10 cent per uur extra voor de minimumlonen te mager.

Terwijl politieke journalisten en politici nog aan het zoeken zijn naar hét thema van deze verkiezingen, is het voor het ABVV al lang duidelijk. Koopkracht staat bij hen helemaal bovenaan. “De kleine nettoloonsverhoging waarachter de regeringspartijen de koopkrachtdaling willen verbergen, hebben de werknemers en sociaal verzekerden, meer dan zelf betaald met een indexsprong, hogere facturen, minder openbare dienstverlening en minder sociale bescherming. Net zoals de werknemers ook nog de begrotingstekorten mogen betalen die het gevolg zijn van de cadeaus aan werkgevers en bedrijven”, klinkt het bij Dirk Schoeters, algemeen secretaris van ABVV-regio Antwerpen.

De vakbond eist een verhoging van de minimumlonen tot 14 euro per uur. Het minimumpensioen moet omhoog tot 1.500 euro. Die laatste eis heeft wel een plaats gekregen in de verkiezingsdebatten. PVDA heeft het al lang in haar eisenprogramma. Ook Sp.a en CD&V pakken er mee uit. Al wil die laatste de 1.500 euro bereiken door een combinatie van het wettelijk en aanvullend pensioen.

Het ABVV wil ook dat de volgende federale regering de loonwet herziet. De regering-Michel scherpte die wet uit 1996 aan waardoor de lonen voortaan veel minder snel kunnen stijgen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!