Foto: EndFossilGent
EndFossilGent

Aan de Rector UGent: “Wij staan open voor toekomstige dialoog”

De vreedzame bezetters van het Universiteitsforum UFO van de Universiteit Gent (UGent) blijven bereid tot dialoog, ook al communiceert rector Rik Van de Walle doelbewust verwarrend door via de media te beweren dat zij niet zouden reageren op zijn oproep tot dialoog, terwijl zij op dat ogenblik reeds dialogeren met de door de studenten én e rector goedgekeurde bemiddelaar. "We zijn nogmaals teleurgesteld door de misleidende communicatie van de rector. Wij hebben altijd opengestaan voor dialoog."

zaterdag 25 mei 2024 21:37
Spread the love

 

We zijn verontwaardigd dat we tijdens het gesprek met de bemiddelaar via de pers vernomen hebben dat de rector ons de vraag stelt om hem te spreken om 12u zondag. De bemiddelaar was hier zelf niet van op de hoogte. Wij zijn in de war, de rector heeft via de pers gezegd dat we nog niet hebben gereageerd, terwijl wij ervan uitgingen dat wij op dat eigenste moment al in dialoog waren via de bemiddelaar. Waarbij we de ruimte of tijd niet hebben gekregen om daarop te reageren.

Vandaag is ons een bemiddelaar, Khalid Benhaddou, voorgesteld. Geïnitieerd door de burgemeester van Gent en goedgekeurd en bekrachtigd door de rector en ons. Wij hebben van in het begin de tijd genomen om de hoedanigheid van de bemiddelaar vast te stellen. Na een gesprek met de bemiddelaar hebben we vertrouwen in deze vorm van dialoog en hopen we hierop verder te bouwen in de toekomst.

Wij hebben altijd opengestaan voor dialoog. We zijn nogmaals teleurgesteld door de misleidende communicatie van de rector, wat ons vertrouwen in een één op één communicatie met de rector verder schaadt. Wij hebben dus meer tijd nodig gezien we de voorwaarden van het gesprek willen bepalen. Alsook moeten we bekomen van de disproportionele aanpak en de bedreiging tot uitzetting van gisteren. We willen zeker benadrukken dat dit geen weigering tot gesprek is, maar dat het niet binnen onze capaciteiten valt om dit morgen al te doen. In de toekomst willen we zeker in dialoog gaan met de rector en de bemiddelaar.

Disproportioneel geweld tegen vreedzaam betogende studenten

In een eerdere persmededeling protesteren de UFO-bezetters tegen de disproportionele reactie van de universiteit, security en politie bij de symbolische actie aan het rectoraat:

“Wij willen vreedzaam protesteren maar de universiteit toont hun ware gelaat. Ze sturen de speciale eenheden van de politie af op hun eigen studenten. Eén van onze studenten die binnen in het rectoraat was, is gewond geraakt en we zijn van plan om een klacht in te dienen voor slagen en verwondingen.”

“Gezien de UGent na 19 dagen bezetting nog altijd geen academische boycot van Israël heeft doorgevoerd, hebben studenten sinds vrijdagochtend 24 mei het rectoraat bezet. De studenten hebben tenten opgezet op de parking van het rectoraat en hebben het dak beklommen.

“Enkel de parking werd geblokkeerd door tenten en tafels, waaraan de studenten hebben gestudeerd gedurende de ochtend. De vrije doorgang van het rectoraat werd gegarandeerd voor alle medewerkers.”

“Een tiental studenten zijn daarna in het rectoraat gegaan en hebben slogans geroepen en een speech gegeven. Dit deden ze op een vreedzame manier, om aan te geven aan de UGent dat business as usual niet mogelijk is in tijden van genocide.”

Kom aan de juiste kant van de geschiedenis staan”

“De security van de UGent probeerde de actievoerders tegen te houden. Een van de studenten werd zonder waarschuwing hardhandig tegen de grond geduwd door de security.  De UGent heeft de politie gebeld tegen haar eigen studenten. Deze kwamen toe in volledige uitrusting en hebben de resterende studenten in het rectoraat administratief aangehouden.”

“De meerderheid van de studenten bleef buiten vreedzaam actie voeren. De politie bracht een hond om de actievoerders te intimideren. De studenten bleven slogans scanderen in solidariteit met de aangehouden studenten.

De actievoerder van de UGent laten zich niet intimideren en blijven druk zetten om een volledige academische boycot te bereiken. “Net zoals de studenten hun campussen hebben ingezet tegen de oorlog in Vietnam en tegen het Apartheidsregime in Zuid-Afrika, doen wij dit nu tegen de genocide in Palestina. Wij staan aan de juiste kant van de geschiedenis, en we dringen aan dat de universiteit zich ook aan deze kant schaart.”

 

EndFossil Gent is samen met Gent.Students4Palestine organisator van de symbolische bezetting van de lobby van het UFO UGent.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!