Foto: vrede.be/Soetkin Van Muylem

CD&V is dan toch tegen wapenleveringen aan Israël

Bij het maken van onze verkiezingscheck vonden we in het programma van CD&V geen standpunt terug over wapenleveringen aan Israël. De partij laat nu weten tegen die leveringen te zijn.

donderdag 6 juni 2024 13:01
Spread the love

 

In onze verkiezingscheck Palestina, Oekraïne en de weg naar vrede schreven we dat het partijprogramma van CD&V eerder uit algemeenheden bestond. We vonden in hun programma geen eis dat de wapenleveringen aan Israël moeten stopgezet worden. Daarover maakten we ook een visual, die goed gedeeld werd op sociale media.

Op die visual kwam op Instagram een reactie van CD&V-voorzitter Sammy Mahdi zelf. Dat zijn partij “heel duidelijk tegen wapenleveringen aan Israël [is] en alle achterpoortjes moeten sluiten”. We werden ook door de partij gecontacteerd met de vraag onze visual aan te passen.

Schermafbeelding Instagram DeWereldMorgen

 

De afgelopen weken sprak Sammy Mahdi zich regelmatig uit over de genocide van Israël tegen de Palestijnen in Gaza. Hij verdedigde het opleggen van economische sancties aan Israël, een boycot van producten uit bezette gebieden, en de erkenning van Palestina. In november diende CD&V een wetsvoorstel in voor een handelsverbod voor Israël op producten uit de bezette gebieden.

Op een recent debat in Antwerpen sprak hij zich ook scherp uit tegen de annexatie van gebieden op de Westelijke Jordaanoever door Israël. Een snelle blik op de online-communicatie van Mahdi leert ons dat hij een verbod op wapenexport naar Israël meestal niet vermeldt. Maar we laten ons graag informeren dat de CD&V voortaan tegen wapenexport naar Israël is, en passen onze visual dan ook met veel plezier aan.

Visual Gratiën Versijpt

In 2023 was Israël de derde grootste afnemer van wapens uit Vlaanderen. Voor de export van wapens is een vergunning van de Vlaamse Regering nodig, waar CD&V de afgelopen jaren deel van uitmaakte.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!