GenScript, de gebeten hond Foto Genscript Disclaimer

Koude oorlog breidt zich uit tot de biotechnologie

De technologische koude oorlog tussen de VS en China breidt zich uit van telecom, chips, drones, EVs en groene technologie tot de sector van biotechnologie. Zowel de wetgevers als de VS-regering hanteren opnieuw het argument van ‘nationale veiligheid’ die in het gedrang zou komen indien de Chinese biotechbedrijven hun invloed in de VS blijven vergroten.

donderdag 13 juni 2024 19:06
Spread the love

 

Van communicatietechnologie, chips en kunstmatige intelligentie tot biogeneeskunde, van Donald Trump tot Joe Biden, de VS versnelt de initiatieven die de eigen macht gebruiken om de technologische hegemonie te behouden. Laatste sector in de reeks is de biotechnologie. Het in Hongkong beursgenoteerd bedrijf bedrijf GenScript Biotechnology uit New Jersey dat dat door Chinezen geleid wordt en wereldwijd 6900 werknemers telt, mocht de commissie China van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden samen met FBI en de inlichtingendiensten uitleggen of de CCP invloed heeft op hun activiteiten en repliceerde in een brief van 2 juni ‘dat het van geen regering afhankelijk is’.

De reactie kwam er nadat het Amerikaanse House Committee on Oversight and Accountability op 15 mei bijna unaniem de Biosecure Act had goedgekeurd, waardoor GenScript Biotech het nieuwste slachtoffer werd van de verscherpte VS-maatregelen om de Chinese biomedische sector af te blokken. In navolging van de tactiek tegenover Chinese telecombedrijven zou de toekomstige wet het vermogen van Amerikaanse biotechnologiebedrijven beperken om zodra deze wet van kracht is contracten af te sluiten met biotechnologiebedrijven die ‘banden hebben met de Chinese regering ‘ en dit om redenen van nationale veiligheid.

‘Afhankelijk’

Wuxi Apptech in Changzhou Foto Wixi Apptech/ outsourcing-pharma.com Disclaimer

In de goedgekeurde versie van de wet worden vijf Chinese bedrijven genoemd: de Chinese gigant WuXi AppTec, het zusterbedrijf WuXi Biologics, BGI Group (BGI), BGI’s dochteronderneming MGI Tech (MGI) en MGI-dochteronderneming Complete Genomics. Volgens mediaberichten bedroegen de inkomsten van WuXi AppTec van Amerikaanse klanten in 2023 26 miljard yuan, goed voor 65% van de totale inkomsten van het bedrijf. Voor WuXi Biologics beliepen de inkomsten uit Noord-Amerika 8 miljard yuan, goed voor 47% van de totale inkomsten. Daarnaast waren de inkomsten van Amerikaanse klanten voor BGI en MGI goed voor respectievelijk 2,67% en 6,87% van de totale inkomsten van beide bedrijven.

Naar verluidt waren de Amerikanen zich bewust geworden van hun afhankelijkheid tegenover Chinese CxO’s: CxO is een verzamelnaam voor bedrijven die medische uitbestede diensten leveren. Uit een enquête die werd uitgevoerd door de Biotechnology Innovation Organization bleek dat 79% van 124 respondenten minstens één contract of productovereenkomst heeft met een fabrikant die in China is gevestigd of eigendom is van China, aldus Reuters.

In een volgende stap moet het wetsvoorstel door het volledige Huis en de Senaat voor verder debat. Aangezien een eerdere versie van het wetsvoorstel in maart door de Senaat was goedgekeurd, moet het Congres beide versies samenvoegen voordat president Joe Biden het wetsvoorstel ondertekent. Dit kan nog een tijdje in beslag nemen.

Historiek

Niet alkoholische drank uit bamboe in biotechfirma uit kanton Anji Foto Xinhua Disclaimer

Het was al onder president Trump dat biotechnologie onder exportbeperkingen en toezicht werden geplaatst. Door fiscale kredieten te verlenen en wetsvoorstellen in te dienen, heeft de regering Biden een nieuwe fase ingeluid in de concurrentie tussen China en de VS op het gebied van biotechnologie. Biden beloofde de COVID pandemie op te lossen door na zijn aantreden 1,9 biljoen dollar te investeren. Het pakket uit maart 2021 voorziet miljarden dollars voor de ontwikkeling van COVID-19 vaccins evenals voor toekomstig onderzoek in de biotechnologie om het innovatieve VS-voordeel qua biotechnologie te vergroten. Op 8 juni 2021 nam de Amerikaanse Senaat de ‘2021 United States Innovation and Competition Act’ aan. Daarin worden ‘biotechnologie, medische technologie, genomica en synthetische biologie’ genoemd als enkele van de top 10 technologische aandachtspunten.

Op 12 september 2022 ondertekende Biden een uitvoeringsbesluit over Advancing Biotechnology and Biomanufacturing Innovation for a Sustainable, Safe, and Secure American Bioeconomy. ‘We moeten de bio-economie van de Verenigde Staten beschermen, aangezien buitenlandse tegenstanders en strategische concurrenten zowel legale als illegale middelen gebruiken om VS-technologieën en gegevens te verwerven, waaronder biologische gegevens en eigendoms- of preconcurrentiële informatie’, aldus het besluit.

Later in 2022 richtte het Amerikaanse Congres de National Security Commission on Emerging Biotechnology op en belastte deze met de verantwoordelijkheid om ‘het kritieke kruispunt van opkomende biotechnologie en nationale veiligheid te onderzoeken’, aldus de website van de commissie.

In februari 2023 kondigden het Amerikaanse ministerie van Justitie en het ministerie van Handel de oprichting van de Disruptive Technology Strike Force aan, met als taak om te voorkomen dat ‘tegenstanders uit andere staten ontwrichtende technologieën verwerven’.

Het is geen verrassing dat de VS hun bioveiligheidsmaatregelen opschroeven. Maar het is echter ontmoedigend om te zien dat de VS dit als voorwendsel gebruikten om de vooruitgang van China te ondermijnen en te beperken, zo merken deskundigen op. Een opmerkelijk verschil tussen China en de VS in de aanpak van de groeiende bezorgdheid over bioveiligheid is dat China zich richt op het versterken van zijn binnenlands beleid en pleit voor wereldwijde samenwerking om de risico’s te beperken en zijn bevolking te beschermen. De VS daarentegen ziet andere landen als de primaire bron van bedreigingen en neemt een defensieve houding aan tegen vermeende externe risico’s.

Nieuwe markten

BGI’s Huo-Yan Lab in Wuhan Foto Global Times Disclaimer

De VS zullen de integratie van het veiligheidsaspect in hun technologische innovatiestrategie in de nabije toekomst niet snel opgeven, ongeacht veranderingen in politieke partijen, zo wordt verwacht. Wat betreft de impact van de laatste Biosecure Act bestaat het dringende werk voor Chinese CxO’s en vooral diegenen die in de wet genoemd worden om in te schatten hoeveel klanten ze zullen verliezen zodra de wet geïmplementeerd is en snel actie te ondernemen om nieuwe markten te cultiveren, zegt senior consultant Liu Lu van Ernst & Young Advisory (China).

Op 21 mei kocht het Chinese CDMO Asymchem Laboratories (Tianjin) in het Britse Sandwich de voormalige Pfizer proeffabriek van werkzame farmaceutische bestanddelen (API’s) voor kleine moleculen en een deel van de ontwikkelingslaboratoria, waarmee het zijn eerste stap in Europa zette. Op 22 mei kondigde Jiuzhou Pharmaceutical aan dat het bedrijf van plan is om een volledige dochteronderneming in Duitsland op te richten en een dienstenplatform te bouwen en dit met 9,5 miljoen dollar investeringen. Dit is de tweede buitenlandse investering door Jiuzhou Pharmaceutical in 2024 sinds de aankondiging in januari van de oprichting van een volledige dochteronderneming in Japan met een investering van ongeveer $42 miljoen. Op 23 mei kondigde WuXi AppTec de opening aan van zijn nieuwe onderzoeks- en productielocatie in Singapore die naar verwachting in 2027 in gebruik zal worden genomen

De strategie om meer de nadruk te leggen op Azië nu het westen van China wil derisken of afkoppelen, loopt parallel met de strekking van de Chinese buitenlandse handel in het algemeen. Ook daar compenseert de meer-uitvoer naar ASEAN de wat dalende buitenlandse handel met de VS en EU.

Perspectief

Op nationaal niveau onthulde de Nationale Ontwikkelings- en Hervormingscommissie op 10 mei 2022 een nieuw plan om de bio-economie te stimuleren tijdens de periode van het 14e vijfjarenplan (2021-25), waarin werd beloofd om de integratie en innovatie van biotechnologie en informatietechnologie te bevorderen en de ontwikkeling van de biogeneeskunde, biologische veredeling, biomaterialen, bio-energie en andere industrieën te versnellen om de bio-economie in omvang en kracht te vergroten.

Het gebruik van de VS nationale macht om de ‘marktlogica te corrigeren’ zal niet noodzakelijk bereiken wat de Amerikaanse regering wilde. Een te grote focus op veiligheidsfactoren kan onbedoeld de positieve krachten in het Amerikaanse innovatiesysteem verstikken, waarschuwde onderzoeker Zhao Jianwei bij het Institute of International and Strategic Studies aan de Beijing University. Op korte termijn zullen sommige hightechbedrijven onvermijdelijk directe economische verliezen lijden; op lange termijn kunnen deze Amerikaanse bedrijven de enorme Chinese afzetmarkt voor hightechproducten permanent verliezen. Dit zal leiden tot bezuinigingen op investeringen in onderzoek en ontwikkeling en andere uitgaven in de VS en uiteindelijk resulteren in de achteruitgang van de technologische innovatie in de VS, merkte Zhao nog op.

 

Bron:

Global Times, SCMP, marktscreener, Wikipedia

Waarom op het vlak van biotechnologie een samenwerkingsperspectief tussen de VS en China verkieslijker is, wordt uitgelegd in onderstaande video.
Dit artikel is een overname van chinasquare.be.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!