17 maart: mars voor een staakt-het-vuren in Gaza en gerechtigheid voor de Palestijnen

Op zondag 17 maart vindt de vijfde grote nationale betoging plaats voor een staakt-het-vuren in Gaza en gerechtigheid voor de Palestijnen. Ze wordt georganiseerd door een brede coalitie van 52 Belgische maatschappelijke organisaties. Iedereen is welkom om mee te stappen.

donderdag 14 maart 2024 18:05
Spread the love

 

“Er vielen al meer dan 31.000 doden, van wie meer dan de helft vrouwen en kinderen. Volgens de Verenigde Naties verkeert 16 procent van de kinderen in acute hongersnood als gevolg van de Israëlische blokkade. België, de Europese Unie en de VS kunnen zich er niet zomaar vanaf maken met voedseldroppings. Ze moeten zorgen dat Israël een eind maakt aan het bloedbad en vrije doorgang verleent voor humanitaire hulp”, zegt Ludo De Brabander van Vrede vzw.

“Normale relaties onderhouden met een staat die beschuldigd wordt van apartheid en genocide maakt ons medeplichtig aan deze misdaden. België moet zich inzetten om de Israëlische regering te isoleren tot ze een einde maakt aan haar systeem van onderdrukking van het Palestijnse volk en haar verplichtingen volgens het internationaal recht nakomt”, aldus Gregory Mauzé van de Association belgo-palestinienne (ABP).

Oproep aan Belgische regering

De betoging in Brussel zondag 17 maart begint met een bijeenkomst aan het Noordstation om 14.00 uur, waar toespraken zullen worden gehouden en artistieke optredens zullen plaatsvinden. Om 15.00 uur vertrekt de manifestatie door de straten van Brussel naar het Zuidstation.

Net als bij de vorige bijeenkomsten zal deze coalitie voor een staakt-het-vuren in Gaza de Belgische regering oproepen om economische en diplomatieke druk op Israël uit te oefenen – in het bijzonder in het kader van het Belgische voorzitterschap van de Europese Unie. Ook moet ons land de juridische stappen ondersteunen voor het Internationaal Gerechtshof tegen Israël, alsook deze voor het Internationaal Gerechtshof en elke vorm van medeplichtigheid met het geweld stopzetten, in het bijzonder door het initiatief te nemen voor een volledig internationaal militair embargo en alle handel met Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied te verbieden.

De organisatoren waarschuwen dat elke vergoelijking van oorlogsmisdaden, aanvallen op burgers, antisemitisme, islamofobie of enige andere vorm van racisme zal leiden tot onmiddellijke uitsluiting van de manifestatie.

Laat iedereen weten dat je komt

Leesvoer over de genocide in Gaza

Een greep uit het ruime aanbod op DeWereldMorgen:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!