UNRWA-medewerkers in Gaza bereiden de verdeling van meel voor. Foto: unrwa.org
Interview -

Kwart landbouwbedrijven vernietigd in Noord-Gaza: angst voor verdere uithongering neemt toe

Wat nu het hoogseizoen had moeten zijn voor Gazaanse boeren, is volledig onmogelijk gemaakt door de Israëlische militaire bombardementen en blokkade van Noord-Gaza. De rijkste landbouwgronden van de enclave, die een van de grootste bronnen van groenten en fruit zijn, zijn verwoest.

donderdag 29 februari 2024 16:26
Spread the love

 

Door de acties van Israël wordt ook de humanitaire hulp sterk beperkt. Het verlies van de lokale landbouwproductie verergert de ondervoeding, wat leidt tot extreme honger en de vrees dat het ergste nog moet komen voor de naar schatting 300.000 mensen die nu nog in het noorden van Gaza wonen.

“Het risico op genocide neemt toe in het noorden van Gaza, omdat de regering van Israël een van de belangrijkste bepalingen van het Internationaal Gerechtshof negeert, namelijk om dringend noodzakelijke basisvoorzieningen en humanitaire hulp te bieden”, zei Sally Abi Khalil, directeur van Oxfam in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Israël heeft maandag privé-verslag uitgebracht aan het ICJ.

Oxfams partnerorganisatie, de Palestinian Agricultural Development Association (PARC) – een van de grootste lokale organisaties die zich richt op landbouwondersteuning – schat dat bijna een kwart van de landbouwbedrijven in het noorden van Gaza volledig is verwoest door de Israëlische strijdkrachten, die serres en gebouwen en 70 procent van de vissersvloten van Gaza met de grond gelijk maakten in de eerste dagen van de bombardementen.

De directeur van PARC in Gaza, Hani Al Ramlawi, vertelde Oxfam gisteren dat “deze periode het hoogseizoen had moeten zijn. Maar als de boerderijen al niet zijn verwoest, dan zijn ze nu sowieso onbereikbaar, omdat elke boer die dat probeert, direct het doelwit wordt van Israëlische troepen. En zonder water en elektriciteit betekent landbouwgrond niets.”

Ondervoeding is wijdverspreid en er zijn meldingen van hongerdood. Oxfam-partners hebben het over mensen die toiletwater drinken, wilde planten eten, dierlijk voer gebruiken om brood te maken en ze spreken over hun angst voor uithongering: “Je kunt je deze omstandigheden niet voorstellen”, zei Al Ramlawi.

Juzoor, een andere partner van Oxfam en een van de weinige organisaties die nog actief is in het noorden van Gaza, meldt soortgelijke angsten over toenemende ondervoeding. Het introduceerde vorige maand een vaccinatieprogramma in de 13 opvanghuizen waar het werkt en voerde ook voedingsonderzoeken uit bij 1.700 kinderen daar.

De directeur van Juzoor, Dr. Umaiyeh Khammash, vertelde Oxfam gisteren dat 13 procent van de kinderen die ze daar gemeten hebben, acuut ondervoed zijn. Onder hen lijden ongeveer 55 tot 60 kinderen (3 procent) aan ernstig ondergewicht.

“Dit is een levensbedreigende aandoening”, zei Khammash. “Ze moeten worden behandeld in een moderne instelling, een ziekenhuis of een specifiek voedingsprogramma, waarvan er nu geen zijn in het noorden van Gaza. Als ze niet onmiddellijk, in de komende dagen of weken, de juiste behandeling krijgen, zullen deze kinderen sterven.”

Er zijn misschien nog 300.000 burgers in het noorden van Gaza die al vier maanden bijna volledig afgesloten zijn en, volgens Al Ramlawi, “achtergelaten door een internationale humanitaire respons die beloofd heeft nooit iemand achter te laten”, zei hij. “Er zijn geen vooruitzichten meer, de boeren, de mensen, de dieren hebben niets. De minimale vereisten om in leven te blijven bestaan niet in Noord-Gaza.”

Palestijnen in Gaza zijn niet alleen voor hun voedsel, maar ook voor hun levensonderhoud afhankelijk van de lokale landbouw. De sector is meer dan 575 miljoen dollar per jaar waard, aldus Al Ramlawi, en het verlies van gewassen voor zowel hun levensonderhoud als hun inkomen “verergert niet alleen de toch al nijpende humanitaire situatie, maar zal ook ernstige gevolgen hebben op de lange termijn. Deze crisis zal leiden tot de algehele ineenstorting van de landbouw in Gaza voor de komende jaren.”

PARC slaagt er nog steeds in om lokaal wat hulp te bieden. Vorige week “vonden we een handelaar om ongeveer 100.000 mensen van warme kleren en andere winterbenodigdheden te voorzien”, zei Al Ramlawi. “De voedselprijzen zijn krankzinnig, de meeste mensen in Noord-Gaza kunnen geen basisproducten kopen. Een kilo meel is van vijf shekels naar 180 shekels gegaan – wie kan dit kopen?” Hij zei dat de kosten voor het leveren van een humanitair voedselpakket in Noord-Gaza nu drie keer zo hoog zijn als in Rafah, en van mindere kwaliteit.

“Hoeveel dagen, uren, seconden moeten we wachten om deze mensen te voorzien van de hulp die ze nodig hebben? Moeten we alle mensen in Noord-Gaza kwijtraken? Waar wachten we nog op? We moeten de wereld ervan overtuigen zich om deze kwestie te bekommeren”, aldus Al Ramlawi.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!