Israëlische eerste minister Isaac Herzog en EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen schudden handen. Kijk naar die handen. Kijk goed. Zie je het bloed? (Foto: Haim Zach / CC BY-SA 3.0 DEED)
Opinie -

12.300 dode kinderen later blijft ons land nog steeds wapens leveren aan Israël

In vier maanden tijd werden er in Gaza evenveel kinderen vermoord als in alle oorlogen wereldwijd de afgelopen vier jaar. En ondertussen blijft ons land wapens leveren.

donderdag 14 maart 2024 16:22
Spread the love

 

De Gazastrook heeft een oppervlakte van 365m². Het is een gebied kleiner dan de Belgische kustlijn. In dat gebied werden de afgelopen maanden 12.300 kinderen vermoord. Ondertussen blijft ons land wapens leveren.

De kant van het licht

“Er is maar één kant om te kiezen en dat is de kant van Israël”, zo zei Bart De Wever (N-VA) aan het begin van deze massamoord. Hij noemde het “de kant van het licht tegen de krachten van de duisternis”.

Kant kiezen is ook wat Ursula von der Leyen deed. De voorzitter van de Europese Commissie liet de Israëlische vlag projecteren op het Berlaymontgebouw in Brussel. De Israëlische minister van Defensie had toen al aangekondigd dat Israël een strijd zou voeren tegen ‘menselijke dieren’.

Zo gezegd, zo gedaan. Men ontzegde de Palestijnen basisvoorzieningen zoals drinkbaar voedsel, elektriciteit en drinkbaar water. En als beesten worden ze bijeen gedreven en afgemaakt.

Eerst bombardeerde men het Noorden. Mensen vluchtten naar het centrum, maar werden ook op hun vlucht gebombardeerd. En toen men ook in het centrum alles met de grond gelijk begon te maken, vluchtten ze verder naar het Zuiden.

Ondertussen bleef ons land gewoon wapens leveren en verkondigde moraalfilosoof Maarten Boudry aan iedereen die het wilde horen de morele superioriteit van het Israëlische leger.

Universiteiten, ziekenhuizen, moskeeën, kerken, musea, scholen; alles werd met de grond gelijk gemaakt. Ondertussen zitten er meer dan 1,4 miljoen mensen samengepakt in Rafah, een stad zo groot als Diksmuide en begint men ook daar te bombarderen.

En ondertussen blijft ons land gewoon wapens leveren.

Medeplichtig

Op de openbare omroep en in de commerciële media spreekt men van een ‘oorlog tegen Hamas’, maar dit is geen oorlog. Dit is een genocide die we live op onze schermen kunnen volgen. Men discussieert over de vraag of het geweld van Israël wel ‘proportioneel’ is en draait zo alles om. Het zijn net de Palestijnen die het recht hebben om zich te verdedigen tegen 75 jaar kolonisatie, bezetting en Apartheid.

Tussen de dode baby’s ligt ook de geloofwaardigheid van Westerse staten wanneer ze spreken over mensenrechten bevragen onder het puin in Gaza. Men hoort wel eens dat het Westen machteloos blijft toekijken, maar de realiteit is veel erger. De realiteit is dat het Westen medeplichtig is.

Men hoort wel eens dat het Westen machteloos blijft toekijken, maar de realiteit is veel erger

De vraag is niet waarom een land als Israël niet geweerd wordt uit het Eurovisiesongfestival. De vraag is waarom een staat die helemaal niet op het Europese continent ligt daar in de eerste plaats aan meedeed.

De realiteit is dat Israël het product is van het Europese racisme, kolonialisme en antisemitisme en dat het blijft voortbestaan met steun van vooral de Verenigde Staten omdat het de Westerse belangen in de regio verdedigt.

De realiteit is dat ook ons land wapens levert waarmee de Palestijnse kinderen vermoord worden. Het afgelopen jaar werd vanuit ons land 264 ton munitie vanuit Belgische havens verscheept naar het Israëlische leger.

Gewenning

In vier maanden tijd werden er in Gaza evenveel kinderen vermoord als in alle oorlogen wereldwijd de afgelopen vier jaar. En ondertussen blijft ons land wapens leveren.

Het meest weerzinwekkende is misschien wel dat er een vorm van gewenning lijkt te ontstaan. Je kan niet elke dag beelden van dode baby’s, puin en ondervoede kinderen laten binnenkomen. Het is gruwelijk om toe te geven, maar op een bepaald moment raak je gewoon mentaal afgestompt.

Het meest weerzinwekkende is misschien wel dat men daarop lijkt te rekenen. Dat men, wanneer het protest het luidst klinkt, hier en daar een ballonnetje oplaat over mogelijke sancties tegen Israël, wacht tot de verontwaardiging overwaait en ondertussen wel gewoon wapens blijft leveren.

Egbert Lachaert (open VLD), Sammy Mahdi (CD&V), Caroline Gennez (Vooruit), Petra De Sutter (Groen); allemaal hebben ze op één of andere manier reeds verklaard dat ze open staan voor sancties tegen Israël. Het toont dat het protest een impact heeft, maar we zullen duidelijk moeten maken dat het niet bij woorden mag blijven.

Het gaat hier niet om een interessant debat waarin je jezelf kan profileren

We zullen moeten duidelijk maken dat de verontwaardiging niet zomaar zal overwaaien. We zullen moeten duidelijk maken dat het hier niet gaat om een interessant debat waarin je jezelf kan profileren, maar om medeplichtigheid aan genocide die onaanvaardbaar is.

Mensenrechten

We zullen moeten duidelijk maken dat zolang ons land blijft wapens leveren iedereen die daarin verantwoordelijkheid draagt elke geloofwaardigheid verliest om te spreken over mensenrechten.

Ook na vier maanden blijft ons land nog steeds wapens leveren en dus zullen wij ook na vier maanden nog steeds niet stil zijn over wat er zich in Gaza afspeelt. Daarom trekken we zondag weer massaal naar Brussel. Omdat we weigeren te wennen aan de gruwel, weigeren om afgestompt te raken. Omdat de Palestijnen ook mensen zijn, omdat de rechten van de Palestijnen ook mensenrechten zijn, omdat wij nooit echt vrij kunnen zijn zonder de vrijheid van de Palestijnen.

Omdat we niet kunnen aanvaarden dat meer dan 12.300 dode kinderen later ons land nog steeds wapens blijft leveren. Omdat de vraag voor ons al lang niet meer is óf we daar iets aan kunnen veranderen, maar we er alles aan doen om duidelijk te maken dat het móet veranderen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!