Joe Biden op bezoek bij Benjamin Netanyahu Foto US Embassy Tel Aviv/CC

Human Rights Watch: “De hypocrisie en dubbele standaarden van westerse staten zijn flagrant en overduidelijk”

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch klaagt het contrast aan tussen de reactie van het Westen op oorlogsmisdaden gepleegd door Rusland enerzijds en het uitblijven van een reactie op de oorlogsmisdaden van Israël.

donderdag 26 oktober 2023 11:24
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 46 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

“In Oekraïne hebben de Verenigde Staten en de Europese overheden terecht de schendingen van het internationaal recht door Rusland veroordeeld”, aldus Tom Porteous, programmadirecteur van Human Rights Watch. “Maar de reactie van Washington en -met enkele uitzonderingen- Europese hoofdsteden op Israëls acties in Gaza sinds 7 oktober blijft uit.”

“Waar is de duidelijke veroordeling van de wrede verstrakking van de 16-jarige sluiting van Gaza, wat neerkomt op collectieve bestraffing en een oorlogsmisdaad?”, klinkt Porteus scherp voor de westerse regeringen.

“Waar is de verontwaardiging over uitspraken van Israëlische politieke leiders die proberen het cruciale onderscheid tussen burgers en strijders in Gaza te vervagen, terwijl ze steeds intensievere bombardementen op dit dichtbevolkte gebied bevelen, waardoor complete stadswijken en buurten in puin worden gelegd?”

“Dit maakt het Westen in de ogen van de rest van de wereld moreel bankroet”

“Waar zijn de duidelijke en ondubbelzinnige oproepen aan Israël om internationale normen te respecteren in zijn aanval op Gaza, laat staan oproepen tot verantwoording? Dit maakt het Westen in de ogen van de rest van de wereld moreel bankroet”

Door de steun aan Israël, verliest het Westen aan morele geloofwaardigheid in de rest van de wereld. Dat merkte ook adjunct-professor Midden-Oosten Koert Debeuf gisteren op in De Standaard.

Het Westen had al serieus aan morele geloofwaardigheid ingeboet door zelf flagrant het internationaal recht te schenden tijdens de oorlog in Irak. Het contrast in de reactie op de schendingen van datzelfde internationaal recht door Rusland en door Israël, maakt het Westen “in de ogen van de rest van de wereld moreel bankroet”, aldus Debeuf.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!