Muhammad Shehada

Israël is een pathologische leugenaar

In elke oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer. In deze twitterdraad geeft Muhammad Shehada 22 voorbeelden van hoe Israël systematisch liegt over zijn genocidale oorlog tegen de bevolking van Gaza en hoe de mainstream media dat maar al te vaak geloven en napraten.

dinsdag 7 mei 2024 15:43
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door mainstreammedia worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

 

*  *  *

Hamas tunnel

De IDF (Israëlisch leger) beweerde schaamteloos dat een ondergrondse watertank een “Hamas tunnel” was die hun grondtroepen ontdekten bij het Qatarese ziekenhuis in Gaza op 5 november 2023.

De mainstreammedia plaatsten die bewering onmiddellijk onder grote krantenkoppen, ondanks de ontkenning van experten die deze leugen aanvochten met gedetailleerde satellietfoto’s. In februari kregen lokale journalisten eindelijk toegang tot het gebied om de leugen te ontkrachten.

De IDF wist in november al precies wat in deze schacht zat, want hun troepen inspecteerden die ter plaatse. Ze logen opzettelijk om een voorwendsel te hebben voor het binnenvallen, belegeren, bombarderen en vernietigen van bijna elk ziekenhuis in Gaza.

Het bombarderen van vluchtende burgers

Israël bombardeerde op 13 oktober een konvooi Gazanen op weg naar het zuiden via de ‘veilige weg’ die Israël had aangewezen. Daarbij vielen meer dan 70 doden. Israël ontkende onmiddellijk en beweerde dat Hamas de dader was. De Financial Times ontdekte dat Israël loog. De schade werd wel degelijk aangericht door een Israëlische luchtaanval.

Mishandeling van gevangene

In november loog Israël over de Palestijnse gevangene Mohammed Nazal. Hij werd zonder reden genadeloos geslagen en gemarteld door zijn bewakers waarbij ze zijn armen braken en hem nadien medische behandeling ontzegden. Twee Britse artsen bevestigden op BBC dat zijn armen inderdaad in gevangenschap gebroken werden.

“Terroristen” in ziekenhuis

In november nam CNN, zonder het te checken, een schaamteloze IDF- bewering over. Een kalender met de dagen van de week in het Rantisi kinderziekenhuis zou “een lijst zijn waarop de terroristen hun naam invulden voor hun bewakingsshift over de mensen in het ziekenhuis”. CNN verwijderde die beschamende clip stilletjes zonder enige verontschuldiging.

Nepverpleegster

Nog in november publiceerde de Israëlische overheid een filmpje van een “verpleegster van het al-Shifa ziekenhuis in Gaza” die, met het vetste Israëlische accent ooit, beweerde dat Hamas het ziekenhuis heeft overgenomen en brandstof, medicijnen en pijnstillers steelt van patiënten en kinderen. France24 meldde dat het een “in scène gezette video was, inclusief nepexplosies”, nadat de Palestijnen het grondig hadden ontkracht.

Tunnelstad onder ziekenhuis

Over het Shifa ziekenhuis bracht de IDF een perfect “vertrouwelijke” video uit waarin het zogenaamd een uitgestrekte tunnelstad toonde onder het grootste ziekenhuis van Gaza. Mainstream media (NYT, CNN…) namen deze ‘feiten’ kritiekloos over.

Er werd geen ‘tunnelstad’ gevonden ondanks twee invallen van de IDF in het ziekenhuis waarbij het werd vernietigd en afgebrand. Er werd slechts één vermeende verlaten tunnel gevonden met roestige tegels, 2 bedden onder dik stof, een badkamer, keuken en een paar metalen veldbedden waarvan Associated Press niet overtuigd raakte dat het ergens op wees…

Dode kinderen

In oktober beweerde de Israëlische regering dat dode kinderen in Gaza plastic poppen waren. Eén kind werd al snel geïdentificeerd als Omar al- Banna, afgeslacht in een Israëlische luchtaanval. Dat weerhield de Israëlische regering er niet van om te blijven beweren dat dode Gazaanse kinderen nep of in scène gezet of poppen waren.

Hoofdkwartier van Hamas

Nadat er niets substantieels werd gevonden in al-Shifa, hield Israël vol dat dit het lang gezochte hoofdkwartier van Hamas was, dat de topleiders en de gijzelaars nu allemaal in Khan Younis waren. De IDF viel Khan Younis meer dan 120 dagen aan, bezette het, veranderde het in een woestenij, kon niets vinden en vertrok.

Witte fosfor

In oktober bombardeerde Israël Gaza en Libanon met door de VS geleverde witte fosfor. Vervolgens ontkende het land ooit witte fosfor te hebben gebruikt, ondanks duidelijke video’s waarop dat duidelijk te zien is. Het kostte de reguliere media twee maanden om dit te achterhalen en te melden dat het inderdaad weer een Israëlische leugen was.

Ontheiliging begraafplaatsen

In januari verwoestte Israël een heel kerkhof in Khan Younis, verminkte en ontheiligde lichamen, waarvan sommigen platgewalst of in stukken gehakt werden door tanks. Israël beweerde dat er een Hamas-tunnel onder lag, maar toonde daar nul bewijs voor, dat bevestigde zelfs CNN.

Het was de 16de begraafplaats die door de IDF in Gaza werd vernietigd.

Baby’s aan waslijnen

Weer in november regelde de woordvoerder van de IDF een interview met een IDF-officier om te beweren dat Hamas op 7 oktober dode baby’s ophing aan waslijnen. Het werd ontkracht, samen met andere propaganda over gruweldaden zoals onthoofde baby’s, onthoofde zwangere vrouwen, baby in een oven…

Overgave Hamas militanten

In december toonde Israël een video met zogenaamde militanten van de Hamas elite “Nukhba” die zich massaal ‘overgaven’. Daarbij overhandigde één van hen zijn wapen. Het enige probleem is dat hij dat wapen drie keer overhandigde. De man werd geïdentificeerd als Munir Qeshta al-Masry, een eigenaar van een kleine aluminium werkplaats in Beit Lahia, nooit een lid van Hamas geweest.

Doden van Hamas “terrorist”

In maart, schepte Israël op over het bombarderen van een “Hamas terrorist met een ambachtelijk gemaakte raket”. Later gaf het stilletjes toe dat het twee uitgehongerde Gazaanse burgers waren, één met een fiets en de ander met een zak meel.

“Hamas steelt hulp”

Nadat Israël maandenlang volhield dat de hongersnood in Gaza te wijten was aan “Hamas die hulp steelt”, stelde de speciale gezant van de VS voor humanitaire kwesties in het Midden-Oosten dat Israël nooit enig bewijs heeft geleverd dat Hamas de VN-hulp in Gaza steelt of omleidt, ook brandstof niet. David Satterfield voegde eraan toe dat Israël de politieagenten die de hulpkonvooien van de VN beschermen, bombardeert en doodt.

 

Het meel-bloedbad

Israël slachtte meer dan 100 uitgehongerde Gazanen af die op hulpvrachtwagens wachtten en verwondde er meer dan 700. Op 29 februari beweerde Israël dat ze niets te maken hadden met deze doden die het gevolg zouden zijn van een massale, mensen verpletterende, stormloop.

CNN ontdekte dat de IDF machinegeweren gebruikte die 600 kogels per minuut op de menigte afvuurden.

Deelname UNRWA aan 7 oktober

UNRWA is het VN agentschap voor humanitaire hulp aan Palestijnse vluchtelingen. In januari beweert Israël dat 12 UNRWA-medewerkers hebben deelgenomen aan de aanval van 7 oktober én dat duizenden UNRWA- medewerkers lid zijn van Hamas en Palestijnse Islamitische Jihad.

Na vier maanden kan Israël hierover nul bewijs geven. Israël doodde intussen wel meer dan 170 UNRWA-medewerkers.

De Rode Halve Maan

De IDF ging ook achter de Palestijnse Rode Halve Maan aan en beweerde dat zij deelnamen aan de aanval van 7 oktober. De video die de IDF verschafte werd snel ontkracht en de paramedici die erin voorkomen bleken deel uit te maken van de militaire medische dienst van Hamas.

Vermoorde journalist

In januari vermoordde Israël Wael al-Dahdouh’s oudste zoon en journalist Hamza in Rafah en beweerde dat hij een militant van Palestijnse Islamitische Jihad was die IDF-troepen filmde met een drone.

De Washington Post ontdekte dat Israël opnieuw loog en Hamza alleen een verwoest gebouw filmde en niet op de hoogte was van IDF-troepen in het gebied.

De moord op Hind

De Washington Post ontdekte onlangs dat Israël loog over het doden van Hind (meisje van 6) en haar familieleden in een auto en het bombarderen van een ambulance die haar, met Israël’s voorafgaande toestemming, kwam redden. Israël zei dat ze helemaal niet in dat gebied waren en niemand hadden gedood.

Uit onderzoek van Washington Post bleek dat er Israëlische pantservoertuigen in het gebied aanwezig waren en dat geweervuur hoorbaar was toen Hind en haar nicht Layan over de telefoon om hulp smeekten, ook de toegebrachte schade aan de ambulance komt overeen met Israëlische wapens.

“Enscenering” van dood en lijden

De woordvoerder van de Israëlische premier uploadt in november de bloopers van een videoclip uit Libanon en beweert dat het Palestijnen toont die hun dood en lijden “ensceneren”. Hij verwijderde het stilletjes nadat de leugen duidelijk werd.

“Crisisacteur”

De Israëlische regering beweert officieel dat een Gazaanse activist, Saleh Aljafarawi, een “crisisacteur” was die “deed alsof hij gewond was”. Het probleem was dat de personen op de twee foto’s twee verschillende mensen zijn in twee totaal verschillende delen van de bezette Palestijnse gebieden.

Verkeerde ondertiteling

De Israëlische regering plaatst een opzettelijk verkeerd ondertitelde video van een Gazaanse vrouw die sprak over het vinden van haar zoon die gedood werd door de IDF en zei hoe ze hem kon identificeren door zijn broeksriem.

In de ondertiteling ‘zegt’ ze dat Hamas mensen als menselijk schild neemt en dat ze de voorkeur geeft aan Israël.

 

Bron: Twitterdraad van Muhammad Shehada.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!