Foto: haven van Antwerpen (CC Michiel Verbeeck).

België leverde 16 ton buskruit aan Israël

Terwijl vandaag naar buiten kwam dat ons land 16 ton aan buskruit leverde aan Israël, voert Antwerp For Palestine actie om verdere wapenleveringen stop te zetten.

donderdag 25 januari 2024 16:18
Spread the love

 

26 januari komt een schip van rederij Zim vanuit Hamburg aan in Antwerpen om te tanken voor de doorreis naar Israël. Zim heeft tijdens het afgelopen jaar 264 ton munitie vanuit Belgische havens verscheept naar het Israëlische leger. Nochtans is volgens het VN-Wapenhandelsverdrag en het Vlaams Wapendecreet zowel de uitvoer als de doorvoer van militair materieel naar Israël officieel verboden.

Om die reden werden door activisten honderden brieven aan politici gestuurd met de vraag om dat schip tegen te houden. Aangezien die brieven onbeantwoord bleven heeft Antwerp For Palestine besloten om vanavond actie te voeren aan de haven van Antwerpen. “We eisen van de autoriteiten dat ze het schip tot stilstand brengen en dat het niet kan aanmeren in de Antwerpse haven”, klinkt het.

Net vandaag komt ook naar boven dat ons land niet enkel wapens doorvoert, maar ook 16 ton buskruit rechtstreeks exporteert naar Israël. Het buskruit is afkomstig van de munitiefabriek PB Clermont in Engis bij Luik en werd via de haven van Antwerpen naar Ashdod gebracht, een Israëlische haven vlak bij de Gazastrook. Dat blijkt uit informatie die Peter Mertens (PVDA) opvroeg in de Antwerpse gemeenteraad en bij het Havenbedrijf.

“Er moet in élk gewest meer controle zijn, zowel op export als op doorvoer”, zo reageert Groen-voorzitter Nadia Naji in De Morgen op deze nieuwe informatie. Algemeen secretaris van de PVDA, Peter Mertens, gaat een stap verder en pleit voor een wapenembargo. “Niemand kan zich vandaag voorstellen dat ons land 16.000 kilogram munitie naar Moskou zou exporteren. Maar te midden van de verschrikkelijke oorlog tegen Gaza gebeurt dit wel naar Israël”, aldus Mertens.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!