Studenten en academici VUB voor wapenstilstand in Gaza. Foto: Lien Smets

VUB-studenten en personeel roepen op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

Studenten en personeel van de Vrije Universiteit Brussel scharen zich achter de wereldwijde oproep voor een onmiddellijk staakt-het-vuren. Zij hielden op 15 november op de campus van Etterbeek een bijeenkomst ter nagedachtenis van de slachtoffers in Gaza.

woensdag 15 november 2023 17:34
Spread the love

 

Met het initiatief VUB Calls for Cease Fire kwamen op woensdag 15 november studenten en personeel samen als VUB-gemeenschap op de campus van Etterbeek om de levens te herdenken die verloren gingen in Gaza en om op te roepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren.

Het academisch personeel beschouwt het als zijn verantwoordelijkheid om schendingen van internationaal humanitair recht als zodanig te erkennen, te veroordelen, en een onmiddellijke halt toe te roepen.

Het geweld in Gaza heeft al meer dan 11.000 levens geëist, waaronder 4.600 kinderen. Aan verschillende Vlaamse universiteiten vinden solidariteitsacties plaats (teach outs/walk outs, opiniestukken, open brieven), waarin wordt opgeroepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en het einde van de bezetting van Palestina. Het initiatief “VUB Calls for Cease Fire” treedt in de voetsporen van deze acties.

Foto: Lien Smets

Tijdens de organisatie van deze actie heeft de VUB een officiële verklaring gelanceerd die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. De initiatiefnemers van deze actie noemen het lovenswaardig dat de leiding van de VUB deze officiële verklaring heeft gepubliceerd. Om te zorgen dat deze oproep niet alleen hier klinkt, maar ook daar gehoord wordt, is het volgens de initiatiefnemers nodig hier ook consequenties aan te verbinden.

Dit betekent dat op academische samenwerking met Israëlische universiteiten en onderzoeksinstellingen een stop moet worden gezet en dat de nadruk moet komen te liggen op het Palestijnse recht tot zelfbeschikking.

De bijeenkomst eindigde met een mars naar het Monument van Troost waar de organisatoren een olijfboom plantten. Foto: Lien Smets

Tijdens het evenement op de campus konden verschillende Palestijnse stemmen het woord voeren, naast VUB-studenten en experts, academici en andere betrokkenen. Tevens werd een moment van stilte gehouden voor de slachtoffers in Gaza. Daarnaast werd muziek en poëzie gebracht, met een bloemenceremonie als afsluiting.

Gedurende de actie waren er heel wat sprekers aanwezig, waaronder ook Palestijnse VUB-studenten Ruaa Khatib en Suheil Yassin. Emotionele toespraken waarin de studenten spraken over de dehumanisering van het Palestijnse volk, de roep om gerechtigheid voor de slachtoffers en het gebrek aan erkenning van het leed dat hen al decennialang wordt aangedaan.

Foto: Lien Smets

Ook Itamar Shachar, co-oprichter van ‘Een Andere Joodse Stem’, een Joods collectief dat zich verzet tegen de Israëlische apartheidsstaat en racisme in België en Europa, nam het woord. Als gevolg van zijn bewuste dienstweigering van het Israëlische leger werd hij gevangengezet. Inmiddels woont hij tien jaar in België. Professor Patrick Deboosere riep op tot een academische boycot van Israël.

Tussendoor scandeerden alle aanwezigen samen leuzen als “Free Free Palestine!”, “VivaViva Palestina” en “Boycott, Israël”. Ook werd er een moment van stilte gehouden voor de slachtoffers in Gaza. “Ik denk dat ik namens alle aanwezigen kan spreken als ik zeg dat we echt geraakt zijn door de getuigenissen van de Palestijnse VUB-studenten over de vreselijke crisis die zich momenteel afspeelt in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Laten we het ook eerlijk durven benoemen, een koloniale bezetting die al decennialang gaande is ondanks de stilte in het Westen daarover.”

Foto: Lien Smets

Foto: Lien Smets

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!