Werk van Banksy in bezet Palestina
Opinie -

Vier dingen die jij kan doen voor Palestina

De gruwelijke beelden uit Palestina die ons dagelijks bereiken, zorgen bij velen voor een gevoel van machteloosheid. We hoeven echter niet machteloos toe te kijken. Er zijn heel veel dingen die we kunnen doen om de Palestijnen te helpen. Hier alvast vier manieren waarop we samen het verschil kunnen maken.

dinsdag 31 oktober 2023 10:39
Spread the love

 

“Als je je ‘neutraal’ opstelt tegenover situaties van onderdrukking, kies je de kant van de onderdrukker”, aldus Zuid-Afrikaans bisschop Desmond Tutu, die in 1984 de Nobelprijs voor de Vrede kreeg.

DeWereldMorgen veroordeelt de recente aanvallen van Hamas tegen Israëlische burgers, maar ziet die niet los van 75 jaar staatsterreur van Israël tegen het Palestijnse volk. Het internationaal erkende recht op gewapend verzet tegen een kolonisator is geen vrijbrief voor aanslagen op burgers. Een onderhandelde vrede kan alleen bereikt worden wanneer 75 jaar verdrijving, 56 jaar bezetting, kolonisatie en apartheid en 16 jaar blokkade van Gaza worden erkend als de oorzaken van dit geweld. DeWereldMorgen onderzoekt deze oorzaken die door de politiek en door de mainstream media worden verzwegen, onderbelicht of ontkend, om zo een debat te stimuleren dat kan leiden tot onderhandelingen en vrede. (nvdr)

Met de etnische zuivering die zich voor onze ogen afspeelt, is er nood aan een ander soort journalistiek dan de afstandelijke berichtgeving die ons toeschouwer maakt van verschrikkelijke gebeurtenissen die ons schijnbaar overkomen.

Er is nood aan een meer betrokken vorm van journalistiek die ook perspectieven biedt en ons leert wat we zelf kunnen ondernemen. Hier zijn alvast vier acties die iedereen kan ondernemen.

1) Informeer jezelf en anderen

Israël spendeert massaal veel middelen aan propaganda. Via advertenties op YouTube, door middel van een uitgekiende mediastrategie; op alle mogelijke manieren probeert het angstvallig om de beeldvorming onder controle te houden.

Nog belangrijker dan wat er gezegd wordt is daarbij het kader waarin gebeurtenissen voorgesteld worden. De framing van Israël bestaat eruit om de chronologie van gebeurtenissen te laten beginnen met de aanvallen van 7 oktober, alsof die een donderslag bij heldere hemel waren.

Israël spendeert massaal veel middelen aan propaganda

Willen we actie ondernemen, dan moeten we eerst en vooral de oorzaken van het conflict begrijpen. Daarvoor moeten we veel verder terug in de tijd dan 7 oktober. Een goed begrip van wat er nu gaande is, is onmogelijk zonder een goed begrip van de bredere context van kolonialisme en Apartheid.

Een goed begin daarvoor is de spoedcursus Israël/Palestina die we drie dagen geleden publiceerden en reeds meer dan 18.000 keer werd gelezen. Dat die spoedcursus goed rondgaat is hoopvol.

Niet alleen omdat iets doen begint bij het begrijpen van de oorzaak van het probleem. Ook omdat het toont dat de publieke opinie aan het kantelen is. De framing die Israël probeert op te leggen wordt steeds meer doorbroken.

Onszelf informeren, die informatie dan weer doorgeven aan anderen die deze op hun beurt doorgeven aan weer anderen: op die manier bouwen we van onderen uit aan een solidaire tegenstroom tegen de propagandamachine van Israël.

2) Boycot Israël

De kern van het probleem is de bezetting van Palestina door de koloniale Apartheidsstaat Israël. Dat betekent dat om tot een structurele oplossing te komen, Israël onder druk moet worden gezet. Laat dat nu net precies de bedoeling zijn van de BDS-campagne.

In 2005 verenigden 170 Palestijnse vakbonden en middenveldorganisaties zich rond drie eisen: een einde van de bezetting, gelijke rechten voor Palestijnen en het recht op terugkeer voor Palestijnse vluchtelingen.

Ze krijgen hierin ook de steun van tal van vakbonden, academische organisaties, kerken, middenveldorganisaties en persoonlijkheden van over de hele wereld.

Geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsbeweging wil de BDS-beweging geweldloze druk uitoefenen op Israël.

Geïnspireerd door de Zuid-Afrikaanse anti-Apartheidsbeweging wil de BDS-beweging geweldloze druk uitoefenen op Israël. Ze doen dat op drie manieren: door middel van boycot, desinvesteren en sancties.

De eerste en meest eenvoudige manier om Israël onder druk te zetten is door middel van een gerichte consumentenboycot tegen bedrijven die medeplichtig zijn aan het schenden van mensenrechten van Palestijnen.

Om de impact te maximaliseren kiest BDS ervoor om zich specifiek te richten op een aantal bedrijven waarbij er een duidelijke en directe link is met de misdaden van Israël.

Het geld hier bepaalt de wereld daar

De te boycotten bedrijven zijn: HP, Siemens, Puma, AXA, SodaStream, Ahava, Starbucks, McDonalds, Domino’s Pizza’s, Carrefour, Garden Gourmet, Coca Cola, Nestlé, Sabra en fruit en groenten in de supermarkt met het label ‘afkomstig uit Israël’.

Foto: currentaffairs.adda.com

Of een product afkomstig is uit Israël kan je zien aan de code 729 of je kan de app Buycott installeren op je smartphone. Het aandeel van Starbucks en McDonalds vertoont reeds een duidelijke daling sinds het begin van de bombardementen in Gaza. De boycot werkt.

Het aandeel van Starbucks en McDonalds vertoont reeds een duidelijke daling sinds het begin van de bombardementen in Gaza. De boycot werkt.

Wie een stap verder wil gaan dan de consumentenboycot kan kijken in de organisaties of de gemeente waar men deel van uitmaakt in welke mate deze banden hebben met Israël. Zo kwam er dankzij druk van studenten en personeel, een einde aan de samenwerking tussen de KU Leuven en de Israëlische politie in het LAW-train project.

In Gent vragen verschillende studentenverenigingen nu aan het stadsbestuur om alle relaties met entiteiten die vestigingen hebben in de bezette Palestijnse gebieden stop te zetten.

Zo’n campagne kan in elke organisatie of gemeente in Vlaanderen opgezet worden. Het geld hier bepaalt mee de wereld daar, dat is de cynische realiteit die we onder ogen moeten zien. Aan ons om ervoor te zorgen dat die geldstromen de bezetting niet langer ondersteunen.

3) Toon je steun: geen woorden maar dadels

De actoren die de grootste impact kunnen hebben door hun samenwerking met Israël stop te zetten zijn natuurlijk onze overheden. Terwijl er na de illegale invasie in Oekraïne vanuit de Europese Unie onmiddellijk sancties volgden, blijven die ten opzichte van Israël nog steeds uit.

Omwille van het gebrek aan reactie van westerse regeringsleiders hoor je weleens dat de wereld wegkijkt van wat er in Palestina aan de gang is, maar die uitspraak is eigenlijk niet helemaal correct.

Enkele machthebbers in de Verenigde Staten, Europa en enkele rijke landen mogen dan wel denken dat ze met hun kleine groepje ‘de internationale gemeenschap’ voorstellen. Ze hebben ongelijk.

De ogen van de wereld zijn open. Over heel de wereld komen mensen op straat voor wie dekoloniseren lang niet alleen over straatnamen gaat.

De ogen van de wereld zijn open

Nadat de voorzitter van de Europese Commissie eerder nog haar steun aan Israël uitsprak, merk je dat de positie van de Europese Unie onder druk van die protesten aan het verschuiven is.

Dat België in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties mee voor een staakt-het-vuren heeft gestemd, is een stap vooruit. Nu komt het erop aan de druk verder op te voeren om dat staakt-het-vuren ook af te dwingen met sancties.

Wat Israël wil, is mensen die Palestina steunen het gevoel geven dat ze alleen of in de minderheid zijn. Niets is minder waar. Het is belangrijk om te tonen dat massaal veel mensen Palestina steunen. Dat kan op veel verschillende manieren.

Stel een afbeelding met daarop Cease Fire Now in als profielfoto op sociale media. Koop een Palestijnse vlag en hang hem uit je raam. Bestel dadels uit Palestina en eet solidair of deel ze uit aan vrienden en familie. Bestel (en draag) een kufiya (Palestijnse sjaal).

Neem deel aan protesten. Elke dag om 19u komen mensen samen aan de beurs in Brussel. Op de Facebook en Instagram van Palestina Solidariteit verzamelen ze de aankondigingen van bijeenkomsten in andere steden.

Op hun website vind je ook verschillende projecten ter plaatse die financiële steun kunnen gebruiken, gaande van humanitaire noodhulp tot de Palestijnse circusschool.

4) Versterk organisaties die opkomen voor Palestina

Informatie verspreiden over Palestina, het organiseren van betogingen en solidariteit; al die acties zijn enkel mogelijk dankzij een netwerk van organisaties die zich hiervoor inspannen. Het is net omdat die organisaties belangrijk zijn in het opbouwen van de solidaire tegenstroom dat een partij als de N-VA ze vandaag aanvalt.

Zo laat Jan Jambon Vrede vzw en DeWereldMorgen doorlichten, net omwille van onze steun aan Palestina. Zowel Vrede vzw als wijzelf kunnen alle steun gebruiken (wie wil steunen, klik op bovenstaande links).

Dat geldt ook voor tal van andere organisaties zoals Palestina Solidariteit, Een Andere Joodse stem, Intal, Samidoun en nog vele anderen. Een vinger kan je breken.

Wanneer ze samen een vuist vormen, is dat al veel moeilijker. Als je mee wil bouwen aan de solidaire tegenstroom kan je jezelf aansluiten bij één van die vele organisaties die het best bij jou past.

Ze begrijpen niet dat we zaadjes zijn

De dagelijkse confrontatie met verschrikkelijke beelden uit Gaza kan ervoor zorgen dat we moedeloos dreigen te worden. We moeten echter beseffen: een staat die in die mate gewelddadig is en zulke groteske vormen van propaganda nodig heeft als Israël is een levenloze staat.

Ze kunnen een land bezetten. Ze kunnen kinderen opsluiten. Ze kunnen duizenden mensen vermoorden. Ze kunnen daarover liegen en miljoenen uitgeven aan propaganda. Ze kunnen angstvallig alle bloemen plukken, maar de komst van de lente kan je niet tegenhouden.

Waar onderdrukking is, zal altijd verzet zijn. En waar verzet is, is hoop. Ik heb ze gezien, die hoop. Ik heb ze tijdens mijn reizen ontmoet, gevoeld, gesproken. Palestijnse jeugdwerkers die door middel van onderwijs, spel en dans,  jongeren hun geschiedenis, cultuur en kracht bijbrengen.

Dienstweigeraars in Israël ook, die op de jonge leeftijd van achttien jaar al de keuze maken om liever de gevangenis in te gaan dan op Palestijnen te schieten.

We wenen, want we zijn sterk

Tijdens de protesten de afgelopen dagen heb ik ze opnieuw ontmoet. Ik ontmoette ze in Brussel, ik zag ze in Londen, in New York, in Istanboel. Ze gaat de hele wereld rond. Ze zit in iedereen die bij het zien van de beelden uit Gaza kampt met gevoelens van pijn, verdriet, van woede.

Koester die woede. We wenen, want we zijn sterk. We zijn kwetsbaar, want we hebben hoop. We zijn vol van woede, want we zijn vol van liefde.

Die kracht van hoop die in het Palestijnse volk zit, die in iedereen zit die het land in het hart meedraagt, die is met geen bombardementen, vernieling of moordzucht kapot te krijgen. Die is onwrikbaar als de olijfbomen die in het land groeien.

“Nous sommes tous des Palestiniens”, zo klonk het tijdens het protest in Brussel. Ze probeerden ons te begraven. Ze begrijpen niet dat we zaadjes zijn.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!