Militaire politie Taiwan. Foto: Taiwanese overheid, Wikimedia Commons / CC BY 2.0

“Bewapening Taiwan door de VS is riskante provocatie”

De laatste jaren drijft de VS de druk op China steeds verder op. Recent is daar nu een nieuw pakket van wapenleveringen aan Taiwan bijgekomen. De vredesbeweging in de VS omschrijft dit als een gevaarlijke en krankzinnige provocatie.

woensdag 2 augustus 2023 15:36
Spread the love

 

Oorlogsgestook

Op vrijdag 28 juli heeft Washington besloten een grote hoeveelheid oorlogsmaterieel aan het Chinese eiland Taiwan te bezorgen. Op zich is het al een provocatie van de Amerikaanse regering om wapens te leveren aan een regio die deel uitmaakt van een ander land, en waar een separatistische politieke formatie aan de macht is.

De speciale kenmerken van deze levering zullen echter weer bijdragen aan de spanning tussen het vasteland China en de leiders van zijn de facto autonome gebiedsdeel dat nog slechts door 12 landen diplomatiek erkend wordt.

Het nieuwe pakket met militaire hulp, ter waarde van 345 miljoen dollar (313 miljoen euro), is namelijk gratis en komt, dankzij een speciaal presidentieel decreet direct uit de Amerikaanse voorraden, de zogenaamde Presidential Drawdown Authority (PDA).

Het is een provocatie van de VS om wapens te leveren aan een regio die deel uitmaakt van een ander land

Het is de eerste keer dat het is gebruikt om wapens en militaire hulp naar Taiwan over te brengen. Het State Department definieert de Presidential Drawdown Authority als ‘… een waardevol instrument van het Amerikaanse buitenlandse beleid in crisissituaties’. Deze PDA ‘zorgt voor een snelle levering van defensieartikelen en -diensten uit de voorraden van het ministerie van Defensie aan het buitenland en internationale organisaties om te reageren op onvoorziene noodsituaties.’

Het is al enkele keren ingezet om Oekraïne wapens te bezorgen en nu zal het voor het eerst dienen om wapens, militaire hulp en instructeurs naar Taiwan te brengen. Alsof er al oorlog in de straat van Taiwan is uitgebroken, iets wat sommige haviken in de VS voorspellen en graag zouden zien.

Er zullen nog meer Amerikaanse wapens naar het eiland gestuurd worden. De Taiwanese politici en legerleiding onderhandelen met de regering Biden over 500 miljoen dollar gratis hulp, die ze zouden kunnen krijgen op basis van het Amerikaanse defensiebudget 2023 dat in principe voorziet in 1 miljard dollar aan hulp voor Taiwan, naast 10 miljard aan renteloze leningen voor Taiwan.

Van het Pentagon willen ze toestemming krijgen om deel te nemen aan de door de VS geleide Rim of the Pacific-oefening die tussen juni en juli om de twee jaar wordt gehouden. Intussen klagen de separatistische Taiwanezen dat de aanvoer van de wapens die ze besteld hebben met het geld van de Taiwanese belastingbetalers vertraging oploopt.

Nooit, onder geen van de presidenten is de gestage stroom van Amerikaanse wapenleveringen aan Taiwan opgedroogd sinds 1979 toen de VS diplomatieke betrekkingen aanging met de Volksrepubliek China, en erkende dat er maar 1 China is met als wettige regering die welke zetelt in Beijing.

Verbroken belofte

Washington heeft de belofte van het 3e communiqué tussen de regering van de VS en die van China van augustus 1982 systematisch gebroken. In die overeenkomst houdt Washington rekening met ‘China’s bericht aan landgenoten in Taiwan uitgegeven op 1 januari 1979 en het negenpuntenvoorstel van China op 30 september 1981’.

Vervolgens verzekert de regering van de VS dat zij ‘niet streeft naar een langetermijnbeleid van bewapening Taiwan, dat haar wapenverkopen aan Taiwan niet meer zullen bedragen, niet wat het soort wapens aangaat en niet wat de hoeveelheid betreft, dan het niveau van de leveringen in de afgelopen jaren sinds de totstandkoming van diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China.

“De regering van de VS streeft niet naar een langetermijnbeleid van bewapening Taiwan”

Verder is de regering van de VS voornemens de verkoop van wapens aan Taiwan geleidelijk te verminderen, wat na verloop van tijd tot een definitieve oplossing zal leiden’.

In 1982 erkende de Verenigde Staten het consistente standpunt van China met betrekking tot een grondige regeling van deze kwestie, met andere woorden ‘dat Taiwan op vreedzame wijze met het vasteland moet herenigd worden’.

Toch is Washington blijven doorgaan met het bewapenen van Taiwan. De regeringen van Obama, Trump en nu Biden hebben de Een China-politiek, een van de fundamenten voor een periode van redelijk vreedzame betrekkingen tussen de VS en China, systematisch ondermijnd. Toch blijven Biden en het State Department beweren dat ze dat niet doen of van plan zijn.

In de pijplijn

Er ware al ongeziene provocaties zoals de contacten tussen voorzitters van de Amerikaanse parlement en Taiwanese separatistische leiders die als staatsleiders werden behandeld. Het volgende plan is om de separatistische kandidaat voor de Taiwanese leiderschapsverkiezingen Lai Ching-te volgende maand op weg naar Paraguay een tussenstop te laten maken in de VS, het land dat anderen regelmatig beschuldigt van buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen.

Op 25 juli heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een wetsvoorstel aangenomen, getiteld Taiwan International Solidarity Act, dat tot doel heeft de deelname van het eiland aan internationale organisaties te ondersteunen, alweer alsof Taiwan een apart land is.

Reacties Beijing op bewapening Taiwan

Op al deze provocaties reageert Beijing gematigd maar vastberaden. Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken, mevrouw Mao Ning heeft tijdens een reguliere persconferentie gezegd dat China ‘resoluut gekant is tegen elke vorm van officiële interactie tussen de VS en het eiland’.

Chen Binhua, woordvoerder van het Taiwan Affairs Office van de Staatsraad wees erop dat de huidige leiders van Taiwan ‘koppig vasthouden aan hun separatistische agenda en voortdurend op zoek zijn naar militaire hulp van de VS, met als doel om met geweld de zogenaamde onafhankelijkheid van Taiwan te realiseren’.

Chen waarschuwde dat deze acties ‘van Taiwan een kruitvat maken en het risico vergroten op een militair conflict in de Straat van Taiwan’

Vredesbeweging waarschuwt

In de VS publiceert AntiWar.com, een betrouwbare en gezaghebbende stem in de Amerikaanse vredesbeweging, een artikel van John V. Walsh, die de bewapening van Taiwan een ‘krankzinnige provocatie noemt’. Walsh ziet deze verkopen en schenkingen van militair materieel als onderdeel van de strategie om China te omsingelen door Island Chains.

De island chains rond China. Kaart : Regering VS, Wikimedia Commons

Volgens hem is het risico levensgroot dat de VS de deelnemende landen meelokt in een conflict door middel van een zogenaamde false flag-operatie. Hij waarschuwt met aandrang: ‘we moeten het Golf van Tonkin-incident in gedachten houden, een neprapport van een Vietnamese aanval op een Amerikaans schip dat leidde tot de Golf van Tonkin-resolutie, een de facto oorlogsverklaring aan Vietnam.

De verkopen en schenkingen van militair materieel zijn onderdeel van de strategie om China te omsingelen

Uiteindelijk verloren miljoenen mensen het leven in Zuidoost-Azië in die meedogenloze, gruwelijke oorlog. Zelfs dat zal lijken op een ruzie op het schoolplein in vergelijking met de vuurzee die zal worden ontketend door een oorlog tussen de VS en China’.

Andere stemmen

Op Taiwan zelf heeft de Arbeiderspartij, die voorstander is van de hereniging van Taiwan met het moederland de bewapening van Taiwan door de VS aangeklaagd.

‘Voor de vrede en stabiliteit van de Straat van Taiwan moeten we buitenlandse inmenging in de Straat van Taiwan afwijzen en weigeren een pion van de hegemonie te zijn. De vrede en stabiliteit van de Straat van Taiwan moeten door het Chinese volk aan beide kanten worden gehandhaafd’ zo verklaarde de partij.

Ook andere Chinese organisaties en personen aan beide zijden van de Straat van Taiwan gaan stug door met het ontwikkelen en het heropstarten van zakelijke en vreedzame betrekkingen en contacten. Ongetwijfeld hopen zij dat dit op de uitslag van de Taiwanese leiderschapsverkiezingen van 2024 een gunstig effect zal hebben.

 

Bronnen: Xinhua, BloombergBNN, taiwandocuments.org, China Daily, Global Times, AntiWar.com, Wikipedia

Het bovenstaande artikel is een ingekorte versie van een stuk op ChinaSquare.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!