Foto: Ivo Delrue
Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Reuzentapijt op Mechelse Grote Markt geeft krachtig signaal op Wereldvluchtelingendag

Vandaag is het Wereldvluchtelingendag, daarom vraagt Vluchtelingenwerk Vlaanderen aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld en vervolging. Dit jaar staat de dag in het teken solidariteit. Vluchtelingenwerk organiseerde op de Grote Markt in Mechelen een opvallend streetartproject.

dinsdag 20 juni 2023 19:58
Spread the love

 

Met een indrukwekkende rode loper en de slogan “België zit vol … met mensen die solidair durven zijn” geven wij een krachtig signaal af. Meer dan 15.000 mensen hebben al luidkeels laten weten dat ze mensen op de vlucht willen ondersteunen en een positief geluid willen verspreiden. Hun namen pronken op de levensgrote loper. Ook de stad Mechelen toonde zich solidair en trad toe tot het Netwerk van Solidaire Steden en Gemeenten.

De rode loper werd omringd door ambassadeurs Hakan en Sophia, evenals enthousiaste vrijwilligers die graag in gesprek gingen met voorbijgangers. Flyers werden uitgedeeld om mensen uit te nodigen de rode loper te betreden en te zien wie zich allemaal solidair opstelde en een vingerafdruk achterliet op een groot bord aan het einde. Door hun deelname sloten ze zich symbolisch aan bij de campagne.

Foto: Ivo Delrue

Foto: Ivo Delrue

“Met deze actie willen we mensen eraan herinneren dat er meer solidariteit is dan de meesten denken”, zegt Tine Claus, directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

“Wij zien vandaag een warm, solidair en inclusief België, waar er ook plaats is voor nieuwkomers”

Een van de inspirerende deelnemers aan de actie is Sophia, een laatstejaarsstudent Sociaal-Cultureel werk die stage loopt bij Een hart voor vluchtelingen Gent. Haar eigen migratie-ervaring heeft haar gemotiveerd om zich in te zetten voor mensen op de vlucht. Sophia biedt momenteel onderdak aan Ghulam, een Afghaanse man die ze heeft leren kennen tijdens haar stage.

Sophie. Foto: Ivo Delrue

Sophia: “Ik besef maar al te goed hoe het voelt om hier aan te komen als nieuwkomer, zonder enige uitleg en zonder te weten waar je met al die papieren naartoe moet. Als activist heb ik altijd gestreden tegen onrecht. Ik vind dat we als mensen een zekere verantwoordelijkheid naar elkaar dragen, vooral naar degenen zonder stem in onze samenleving.”

Door positieve verhalen van solidaire stemmen te verspreiden in België, tonen we dat mensen inspanningen doen om mensen op de vlucht hun weg te helpen vinden en inspireren we anderen om hetzelfde te doen.

Campagne België zit vol

Op www.belgiëzitvol.be zetten we de verhalen van solidaire stemmen in de kijker, alsook de namen van alle mensen die zich durven solidair te tonen voor mensen op de vlucht. Samen slagen ze erin om kleine en grote dromen waar te maken.

Foto: Ivo Delrue

Tine Claus: “Mensen moeten hun solidaire stem laten weerklinken voor mensen op de vlucht. Wanneer er haat en verdeeldheid wordt gezaaid, is het belangrijk om samen op te komen voor wat juist is. Overal in België zien we burgers die zich inzetten en andere keuzes durven te maken. Durf solidair te zijn en sluit je aan bij ‘België zit vol’. Samen laten we zien dat een grote groep mensen wél solidair is met mensen op de vlucht.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!