Moussa, Camara, Mamadi uit Guinée. Foto: Facebook Riet Dhont
Open brief -

Open brief aan staatssecretaris Nicole De Moor

vrijdag 1 september 2023 10:47
Spread the love

 

Dag mevrouw De Moor,

Voel jij ook wat wij voelen als vluchtelingen, mannen alleen, en binnenkort misschien wel kinderen, ons in paniek opbellen? Ik denk het niet. Ik heb enkele voorstellen voor jou.

Wil je Moussa, Camara en Mamadi uit Guinée ontmoeten en naar hun verhaal luisteren? Zij moesten 4 weken op straat leven. Nu zijn ze voor enkele weken in een voorlopig opvangcentrum, maar ze hebben al na hun eerste interview negatief gekregen. Ze moeten het land verlaten. Ze hebben wel beroep aangetekend, maar vrezen nu terug de straat op gestuurd te worden.

Misschien kan je eens in de ogen van Camara kijken, die onderweg, via Mali, Algérie, Tunesië, gepushbackt naar Italië, en zo verder naar België … onderweg seksueel onder druk werd gezet. De angst zie je in zijn ogen, als hij zegt: “Ik durf de straat niet meer op, ik heb schrik”.

Nieuwe tentjes aan Pacheco, registratiepunt voor nieuwe asielzoekers. Foto: Facebook Riet Dhont

Wil je eens luisteren naar het verhaal van Khaled en Ibrahim uit Gaza, Palestina? Zij hebben vandaag hun eerste interview gehad na 3 weken wachten sinds hun aankomst in Brussel. Zij moeten nu wachten op een nieuwe datum voor hun tweede interview. Maar waar kunnen ze ondertussen slapen en overleven? In het Park rond Tours en Taxis. Zij bergen elke morgen hun slaapzak op aan het Noord-Station.

Khaled kwam uit Gaza via Égypte naar Turkije. Daar stak hij de rivier over naar Griekenland, maar hij kon niet zwemmen. Hij werd meegesleurd door het water, en riep om hulp. Mensen hebben hem gelukkig gered.

Zijn vriend werd aangehouden in Bulgarije, en geboeid naar de gevangenis gebracht. Politiehonden sporen daar vluchtelingen op. Nu is ‘The garden Tours & Taxis’ hun thuis.

Ten slotte mevrouw De Moor, zou het goed zijn eens mee te komen naar de Botanique, Passage 44, waar de vluchtelingen hun eerste interview hebben. Ik kom er net vandaan, en ik zag dat er tientallen jonge Afghanen ronddolen. Er staan ook tentjes en er liggen matrassen met schoenen.

Riet Dhont (tweede van rechts) samen met andere vaste vrijwilligers van Vriendschap Zonder Grenzen. Foto: Helenka Spanjer

Misschien kan je daar ook eens praten met Aymen, uit Jemen. Hij kwam juist buiten na zijn afspraak met de Dienst Vreemdelingenzaken, zoals gepland op 31/08/ 2023, om 14u. Echter deze datum is geschrapt en de afspraak is verschoven naar 01/12/2023. Kan jij tellen? Is dat 3 maanden later? En waar kan hij dat overbruggen? Niet in een centrum. Aymen zoekt dan maar naar vrienden om te verblijven. Zonder enige garantie, want zal er wel plaats zijn in december?

Mevrouw De Moor, wil jij dat al die mensen naar het Zuid-Station gaan, nu het even is opgekuist? Wil jij dat de crack-verkoop zich verder uitbreidt naar deze mensen in gevaar? Wil jij nog meer kraakpanden die je vervolgens zo graag leegmaakt, zoals straks om 17 u het huis in de Wetstraat in Brussel?

Ik herhaal: kom eens mee de straat op, dan zal je misschien ook niet veel meer slapen, zoals wij, al die vrijwilligers die jouw taken overnemen.

 

Met geen vriendelijke maar zeer kwade groeten,

Riet Dhont

 

Vriendschap Zonder Grenzen

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!