Ousmane Sonko (49), is voorzitter van oppositiepartij PASEF en burgemeester van Ziguinchor. Hij kreeg 2 jaar cel voor "corrumperen van de jongeren" en werd op 28 mei gearresteerd. Foto Alerte Info

Massaal jongerenprotest tegen Senegalese president Macky Sall

Het Franse en Europese imperialisme krijgen het steeds moeilijker in westelijk Afrika. Verdreven uit Mali, Burkina Faso en de Françafrique, en steeds meer uitgedaagd in alle landen van de Sahel, doen ze er alles aan om de regeringen die hen nog wel trouw volgen, te versterken. Zoals in Senegal, zelfs als dat land alle lokale democratische en grondwettelijke regels aan zijn laars lapt.

donderdag 15 juni 2023 16:16
Spread the love

 

Sinds kort voert president Macky Sall de repressie tegen het democratisch protest op om, tegen de grondwet in, een derde termijn als president binnen te halen. Op de massale protesten antwoordt hij met repressie: hij laat activisten en leiders van de oppositie willekeurig arresteren en zet politiegeweld in tegen demonstranten.

De veroordeling van de patriottische oppositieleider Ousmane Sonko tot twee jaar gevangenisstraf voor “het corrumperen van jongeren” was de druppel die de emmer deed overlopen. Vooral omdat de president hiermee alleen wil voorkomen dat deze patriottische kandidaat, van wie algemeen wordt verwacht dat hij de komende presidentsverkiezingen zal winnen, zich nog kandidaat stelt.

Het Franse en Europese imperialisme krijgen het steeds moeilijker in westelijk Afrika. Verdreven uit Mali, Burkina Faso en de Françafrique, en steeds meer uitgedaagd in alle landen van de Sahel en Afrika in het algemeen, doen ze er alles aan om de regimes die hen nog wel trouw volgen, te versterken, zoals dat in Niger en Senegal, zelfs als dat laatste alle lokale democratische en grondwettelijke regels aan zijn laars lapt.

Twee jaar gevangenis voor “corrumperen van jongeren”

Sinds de veroordeling van Sonko zijn er dagelijks massale protestbetogingen, vooral van jongeren, tegen wat zij ervaren als een aanval op hun meest elementaire democratische rechten. De regering kiest voor repressie, waarbij al meer dan 20 doden en honderden gewonden zijn gevallen.

In plaats van te luisteren naar deze legitieme volkswoede, heeft de regering van Macky Sall aangekondigd “onmiddellijke gerechtelijke onderzoeken” in te stellen tegen de demonstranten, die ze beschuldigt van “daden van vandalisme en opstand tegen de staat”.

De realiteit is natuurlijk precies het tegenovergestelde, zo schrijven Boubacar Boris Diop, Felwine Sarr en Mohamed Mbougar Sarr in een artikel waarin ze de huidige situatie in Senegal analyseren: “De waarheid is dat we allemaal al een paar maanden getuige zijn van de overmoed van een macht die zijn meest beduchte tegenstanders gevangen zet of verbant, de vrijheden onderdrukt (vooral die van de pers) en op zijn eigen volk schiet met weerzinwekkende straffeloosheid.

We zijn ook allemaal getuige van de fouten van een staat die tot elke prijs sterk wil blijven – zelfs als dat bloed, doofpotaffaires en leugens vereist – en vergeet dat een sterke staat een rechtvaardige staat is en dat orde in de eerste plaats wordt gehandhaafd door eerlijkheid.”

De anti-imperialistische activist Roland Diagne bevestigt dit: “Macky Sall is volledig verantwoordelijk voor de doden, de gewonden en de economische verliezen als gevolg van zijn clanmentaliteit, zijn willekeur, zijn vrijheidsberovende presidentiële macht, die de staat heeft veranderd in een vogelvrije neokoloniale republiek.

Jongeren staan voor een dramatisch dilemma: sterven in de woestijn of op zee of het land dekoloniseren

Het grondwettelijke verzet van de patriottische jonge rebellen, die in een uiting van woede de openbare ruimte van onze steden bezetten, is een uitdrukking van het dramatische dilemma tussen het riskeren van de dood in de woestijn of op zee, of het land dekoloniseren en hopen op een beter leven.

Dit is de hoofdreden waarom deze jongeren zo vastbesloten zijn om ten koste van hun leven de man te verdedigen die op dit moment hun hoop belichaamt dat er eindelijk komaf wordt gemaakt met de miljardenfraudes en honderden miljarden CFA-frank die op de tafel van president Macky Sall liggen in de vorm van rapporten zonder controle van de organen die verantwoordelijk zijn voor het toezicht op het beheer van de staat, zoals de OFNAC, het IGE, de IGF, de Cour des Comptes, enzovoort.

Dit is natuurlijk de keuze waar Senegal voor staat, maar in bredere zin is het de keuze waar alle volkeren van Afrika voor staan: ofwel zich ontdoen van de neokoloniale machten, ofwel accepteren om weg te zinken in armoede, overexploitatie en de meest slaafse afhankelijkheid.

 

Dit is de vertaling van Frans De Maegd van het tweede deel van een videoboodschap in de reeks ‘De Wereld van onderuit’ op Investig’Action

Om meer te weten:

– “Au Sénégal, les jeunes en colère contre “l’injustice” après la condamamanation d’Ousmane Sonko”, Le Télégramme, 3 juni 2023
– Roland Diagne, “Verdict inique et honteux en Sénégal: le complot contre Sonko confirmé et assumé, il faut réparer la grossière injustice

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!