Angst is een slechte raadgever
Het Greenpeace onderzoeksrapport Who Profits From War analyseert hoe intensief lobbyen door gasnetbeheerders (waaronder Fluxys) en -belangengroepen sinds de Russische invasie heeft geleid tot een verschuiving in het Europees energiebeleid. Niet alleen veranderde de focus van ‘energietransitie’ naar ‘energiezekerheid’, projecten voor de invoer van fossiel gas, met name vloeibaar gas (liquefied natural gas of lng) uit de Verenigde Staten schoten uit de grond en werden in versneld tempo goedgekeurd en gefinancierd met publiek geld.
“Toen Rusland de pijpleidingen dichtdraaide, zijn de Europese en Amerikaanse gasindustrie erin geslaagd om de toename van vloeibaar gas te verkopen als dé oplossing voor de energiecrisis”, analyseert Mathieu Soete, energie-expert bij Greenpeace België. “Ze hebben onze overheden angst aangejaagd over energietekorten en hen vervolgens medeplichtig gemaakt aan een ongezien programma van uitbreidingen, nieuwe infrastructuur en langetermijncontracten die ons nog decennialang kunnen vastzetten in een fossiel systeem. Het resultaat is rampzalig: de verscheepte lng-volumes schieten naar onhoudbare hoogten en dreigen onze klimaatdoelen buiten bereik te duwen.”
Centrale bevindingen van het rapport
|
Fluxys speelt een cruciale rol
In het rapport komt de rol van Fluxys, de Belgische gasnetbeerder in handen van de Belgische gemeenten (77,4%), prominent aan bod. “Als lid van belangrijke gaslobbygroepen is Fluxys mee verantwoordelijk voor de verankering van vloeibaar gas, en met zijn aandelen in infrastructuur doorheen Europa hoopt het hiervan te profiteren”, zegt Mathieu Soete. [2]
“Toch dreigt ook Fluxys uiteindelijk tegen de lamp te lopen: de Europese gasvraag daalde de voorbije acht maanden met 18% en zal blijven dalen om onze klimaatdoelen te halen. We moeten vermijden dat de Belgische burger opdraait voor de wilde expansieplannen van Fluxys.” [3]
“Help gezinnen van het gas af”
Greenpeace roept op tot meer transparantie over de activiteiten van de gasindustrie, en fossiele bedrijven de toegang tot politici en beleidsprocessen te ontzeggen. “Vragen we de gasindustrie om een antwoord op de energiecrisis, dan zal dat antwoord altijd meer gas zijn – ook als die crisis in grote mate veroorzaakt is door onze afhankelijkheid van gas. Het is de hoogste tijd om deze vicieuze cirkel te doorbreken, en ons te bevrijden van fossiel gas tegen 2035. Dus geen langdurige contracten, geen nieuwe lng-terminals en de bestaande infrastructuur niet uitbreiden maar uitfaseren. Alleen zo kunnen Europa en ons land energiezekerheid bereiken en de afgesproken klimaatdoelen halen.”
“Het meest recente rapport van het IPCC stelt de uitdaging scherper dan ooit, maar benadrukt tegelijk dat de oplossingen om ons te bevrijden van fossiele brandstoffen voorhanden zijn”, besluit Mathieu Soete. “Met name in België wacht er een enorme werf om onze gebouwen sneller te isoleren en grondig te renoveren, en daarbij voorrang en steun te bieden aan kwetsbare gezinnen. Ook de industrie moet aan de bak en processen efficiënter, circulair en elektrisch maken. Een doel van 70 procent hernieuwbare elektriciteit tegen 2030 ten slotte, zorgt ervoor dat die elektriciteit duurzaam opgewekt wordt.”
Notes:
[1] Greenpeace International, “Who Profits From War. How gas corporations capitalise on war in Ukraine” – Executive Summary in het Nederlands.
[2] Fluxys zetelt in de raad van European Network of Transmission System Operators for Gas (ENTSOG; Fluxys CEO Pascal De Buck) en Gas Infrastructure Europe (GIE; Fluxys Chief Commercial Officer Arno Büx).
[3] Het gasverbruik in de Europese Unie lag in de periode augustus 2022-maart 2023 17,7% lager dan het gemiddelde verbruik in dezelfde periode tussen 2017 en 2022. Bron: Eurostat