Bron: Pixabay
IPS

2022 komt met “rampenfactuur” van 270 miljard dollar

Steeds hevigere stormen en overstromingen zorgen ervoor dat natuurrampen de komende jaren zware economische verliezen zullen veroorzaken, stelt herverzekeraar Munich Re in een nieuw rapport. In 2022 bedroeg de “rampenfactuur” wereldwijd 270 miljard dollar volgens de Duitse verzekeraar.

woensdag 11 januari 2023 17:23
Spread the love

 

Van die 270 miljard werd minder dan de helft – zo’n 120 miljard dollar – gedekt door verzekeringen. Overstromingen in Pakistan, Europa en Australië en orkaan Ian in de VS maakten van 2022 een van de duurste jaren ooit op vlak van natuurrampen. Vergelijkbaar met 2021, en iets minder dan de schade tijdens recordjaar 2017.

Het nieuwe normaal

Munich Re volgt de wereldwijde schade als gevolg van natuurrampen al decennia nauwgezet op en merkt een opwaartse trend. Volgens het rapport moet de verzekeringsindustrie jaarlijkse verliezen van meer dan 100 miljard dollar aanvaarden als “het nieuwe normaal”.

Voor de zware schade van de voorbije jaren ziet het rapport twee belangrijke oorzaken. Ten eerste is er voor het derde jaar op rij sprake van La Niña, een weerfenomeen waarbij het boven de Stille Oceaan kouder blijft dan gewoonlijk. Dat vergroot de kans op orkanen in Noord-Amerika, overstromingen in Australië, droogte en hittegolven in China en hevigere moessonregens in delen van Zuid-Azië. “Tegelijkertijd heeft de klimaatverandering de neiging om extreem weer te doen toenemen, waardoor de effecten van beide fenomenen elkaar soms aanvullen”, zegt Ernst Rauch, klimaatwetenschapper bij Munich Re.

Onverzekerde schade

Wetenschappers en verzekeraars verwachten dat de economische verliezen in de toekomst alleen maar zullen groeien naarmate de klimaatverandering toeneemt. Verzekeraars hebben daardoor hun premies verhoogd, en geven in steeds meer gevallen geen dekking meer.

“De klimaatverandering eist een steeds hogere tol”, zegt bestuurder van Munich Re Thomas Blunck. “Een ander alarmerend aspect waarvan we telkens weer getuige zijn, is dat natuurrampen vooral mensen in armere landen treffen. Preventie en financiële bescherming, bijvoorbeeld in de vorm van verzekeringen, moeten daarom een hogere prioriteit krijgen”, voegt hij eraan toe.

Zo werden de overstromingen in Pakistan de op een na duurste natuurramp van 2022, met de hoogste menselijke kost. Zo’n 1700 mensen verloren hun leven en de schade werd geschat op 15 miljard dollar. Dat is een astronomisch bedrag gezien het bruto binnenlands product van het land, waarvan het merendeel niet verzekerd was.

Ongeziene moessonregens en het steeds sneller smelten van gletsjers lagen aan de basis van de catastrofe in Pakistan. Onderzoekers schatten dat de intensiteit van een dergelijke gebeurtenis door de klimaatverandering al met de helft is toegenomen en dat deze in de toekomst zal blijven toenemen.

“De klimaatwetenschap zegt ons dat de klimaatverandering in de toekomst zal leiden tot frequentere en intensere weergerelateerde rampen. De verzekeringsindustrie moet zich voorbereiden op zulke ontwikkelingen”, zegt Rauch.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!