Vernieling na aardbeving in Afghanistan in 2015. Foto: Ibrahem Qasim, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

“Minstens 1.000 doden” bij verwoestende aardbeving in Afghanistan

De dodentol van een verwoestende aardbeving vanmorgen in een afgelegen regio in Afghanistan tegen de Pakistaanse grens is opgelopen tot meer dan duizend, volgens talibanfunctionarissen. De aardbeving had een kracht van 5.9 op de schaal van Richter.

woensdag 22 juni 2022 22:50
Spread the love

 

Vanmorgen om 1.30 uur lokale tijd sloeg de aardbeving toe in de oostelijke provincies Paktika en Khost. De schok was voelbaar tot in de hoofdstad Kaboel, net als in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad en gebieden in India.

Volgens het Afghaanse staatspersagentschap Bakhtar kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en raakten nog eens duizenden gewond in vier districten van de zuidoostelijke provincie Paktika. In verschillende districten in die provincie zouden volgens het VN-agentschap voor humanitaire hulp Unocha meer dan 70 procent van de huizen verwoest zijn.

Perfecte storm

Het epicentrum van de aardbeving lag volgens het Amerikaans Centrum voor Seismisch Onderzoek in de aangrenzende provincie Khost, waar ook minstens tientallen dodelijke slachtoffers gevallen zijn. Volgens Unocha lag het epicentrum “slechts” op 10 kilometer diepte, wat een van de redenen is dat de schade zo groot is. De cijfers van de doden en gewonden zullen naar alle waarschijnlijkheid nog oplopen in de komende dagen.

De aardbeving vond namelijk plaats in een van de meest dunbevolkte en armste regio’s van Afghanistan, waar ook hevig gevochten werd voor en na de machtsovername van de taliban. Infrastructuur voor hulpverlening en telecommunicatie is er gebrekkig tot onbestaande, waardoor het moeilijk is hulp te bieden en om een beeld te vormen van de ware impact. Door het aanhoudende noodweer konden helikopters gedurende de dag moeilijk landen om slachtoffers te evacueren, liet Unocha weten.

De natuurramp komt op een moment dat de Afghaanse bevolking geconfronteerd wordt met extreme armoede, droogte, een voedselcrisis en politieke instabiliteit. Volgens het Europese Mediterrane Seismologische Centrum (EMSC) werd de aardbeving ook gevoeld door miljoenen inwoners van Pakistan, al komen er vooralsnog geen berichten over grote schade of slachtoffers uit het Afghaanse buurland.

 

Ibrahem Qasim, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!