coronavirus vaccin, coronavaccin
Foto: UZA

Grote vooruitgang geboekt in zoektocht naar een universeel coronavirus-vaccin

Op het moment dat er heel wat debat is over het toedienen van extra boosters voor COVID-19, gaan experten wereldwijd op zoek naar een universeel vaccin, dat ook toekomstige varianten zal kunnen afweren en de volgende pandemie zal kunnen voorkomen. Cuba en China hebben op dat vlak grote vooruitgang geboekt.

donderdag 16 juni 2022 15:04
Spread the love

 

Brede effectiviteit

Bij de griep is een jaarlijkse vaccinatie nodig omdat er steeds nieuwe subtypes en varianten optreden. Dit wil men met coronavirus vermijden. Tientallen non-profitorganisaties, overheidsinstanties en vaccinproducenten hebben daarom van het onderzoek naar een universeel vaccin een topprioriteit gemaakt.

In dat onderzoek hebben Cuba en China grote vooruitgang geboekt. Ze hebben de handen in elkaar geslagen, met succes. Beide landen hebben op 2 juni formeel aangekondigd dat een patent is aangevraagd voor een Pan-Corona-vaccin.

Het vaccin zou zelfs effectief kunnen zijn tegen nieuwe ziekteverwekkers die tot de familie van coronavirussen behoren.

Het nieuwe vaccin, een samenwerking tussen de biotechnologische sectoren van de twee landen, zal het eerste patent zijn voor een enkel vaccin dat effectief is tegen de vele varianten van COVID-19. Het vaccin zou zelfs effectief kunnen zijn tegen nieuwe ziekteverwekkers die tot de familie van coronavirussen behoren en die in de toekomst nog kunnen verschijnen.

Krachtenbundeling

Op 10 maart 2021 hadden Cubaanse artsen in het British Medical Journal het werk aan het vaccin aangekondigd en in grote lijnen beschreven. Het artikel meldt: ‘China en Cuba bundelen hun krachten om een vaccin te verkrijgen, Pan-Corona genaamd, dat effectief is tegen verschillende stammen van het SARS-CoV-2-coronavirus en dat COVID-19 voorkomt’.

Verder werd duidelijk gemaakt dat onderzoekers van het Cubaanse centrum voor gen- en biotechnologie (CIGB) het product zouden ontwikkelen ‘in een open voorziening’ voor onderzoek tussen de twee landen in de stad Yongzhou, in de provincie Hunan (zuidelijk centraal China).

Cuba heeft ervaring en personeel ingebracht, de Chinese zijde heeft het project ondersteund met wetenschappelijke capaciteit, uitrusting, logistiek en middelen.

Pan-Corona-vaccin, hoop voor toekomst?

Pan-Corona is gebaseerd op delen van het SARS-CoV-2-virus die niet zijn veranderd in de varianten van het virus. Het is de bedoeling op deze manier daar te slagen waar andere inspanningen om vaccins voor de varianten over de hele wereld zijn mislukt.

De Cubaanse gezondheidszorg staat bekend om zijn kwaliteit en om samenwerking met andere derdewereldlanden. Cubaanse artsen werken in Latijns-Amerika, Afrika en Azië en bieden essentiële zorg op plaatsen waar die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn.

Pan-Corona is gebaseerd op delen van het SARS-CoV-2-virus die niet zijn veranderd in de varianten van het virus.

Ook in China is een sterke biofarmaceutische industrie ontwikkeld die verschillende COVID-19-vaccins heeft geproduceerd. China heeft enorme hoeveelheden vaccins naar de Derde Wereld geëxporteerd. In 2019 waren dat twee miljard dosissen, en in november beloofde de Chinese regering nog eens een miljard vaccins naar Afrika te sturen.

Behoeften of winst

Volgens Sara Flounders, journalist bij Workers World komt het succes van het Pan-Corona-vaccin voort uit het maatschappijbestel van China en Cuba. Socialistische landen zijn volgens haar beter geplaatst dan hun kapitalistische tegenhangers om te werken aan projecten die op de lange termijn waardevol zijn voor de mensheid, omdat “hun sociale systeem het voorzien in menselijke behoeften centraal stelt”, in tegenstelling tot het maximaliseren van privéwinst.

“Wat nodig is, is economische planning, samenwerking en het delen van wetenschappelijke kennis en technologie.”

Nadat ze nog meer voorbeelden geeft van wetenschappelijke samenwerking tussen Cuba en China besluit Flounders: ‘Wereldwijde problemen kunnen worden opgelost. Wat nodig is, is economische planning, samenwerking en het delen van wetenschappelijke kennis en technologie.’

 

Dit artikel verscheen eerder op chinasquare.be.

Bronnen

Telesurenglish.org, Prensa Latina, Granma, British Medical Journal, Wikipedia, Workers’ World, Friends of Socialist China, Nature.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!