Slachtoffers in Boetsja. Bron: UKRINFORM / CC BY-SA 3:0
Opinie -

De slachting van Boetsja: in wat voor een verschrikkelijke toestand zijn we beland?

De verschrikkelijke beelden van Boetsja en andere gruweldaden zijn tekenen van een ‘zwarte evolutie’ van toenemend militarisme en fascisme, waarin Poetin een groot aandeel heeft. We moeten verhinderen dat de toestand escaleert naar een wereldoorlog, aldus Peter Franssen.

donderdag 7 april 2022 14:23
Spread the love

 

“In elke oorlog wordt iedereen die voorzichtig is, die naar de argumenten van beide partijen luistert alvorens een standpunt te vormen, of die officiële informatie in twijfel trekt, onmiddellijk beschouwd als medeplichtig aan de vijand”, aldus historica Anne Morelli.

Daar doet DeWereldMorgen niet aan mee. Wij veroordelen heel sterk de militaire invasie van Rusland in Oekraïne en alle oorlogsmisdaden die gepleegd worden. Het is een criminele agressie die ingaat tegen het internationaal recht. Maar wij hoeden ons voor zwart-wit versies. De geopolitieke situatie is buitengewoon complex. Wij willen aspecten naar voor brengen die in de mainstream media worden verzwegen of onderbelicht, om alzo het debat meer genuanceerd te kunnen voeren. Geloof niets zomaar, ook onszelf niet. Blijf kritisch denken. (n.v.d.r.)

 

In Boetsja bij Kiev liggen geëxecuteerde burgers gewoon op straat. Wat en wie waren ze – tegenstanders van de Russische bezetter of net sympathisanten van Rusland? Zelfs het Pentagon zegt het niet te weten. Maar ze zijn wel dood, afgeslacht als beesten.

Nazistische eenheden van het Oekraïense leger maken jacht op iedereen die geen blauw-witte band draagt als teken van sympathie voor president Zelensky. Ook zij riskeren hun leven.

Voormannen van de grootste mediagroepen in Oekraïne verklaren op televisie dat minstens 1,5 miljoen mensen in het oosten van Oekraïne die toevallig Russisch spreken, moeten afgemaakt worden.

De voorzitter van de NED, de Amerikaanse zusterorganisatie van de CIA die de bloedige staatsgreep in Oekraïne in 2014 financierde, opent een speech tijdens een mars in Washington met de slogan van Stephan Bandera, de Oekraïense nazi-collaborateur uit de Tweede Wereldoorlog.

Militarisme en fascisme zijn altijd al het antwoord geweest op het groeien van een antikapitalistisch alternatief.

Oekraïense soldaten folteren en vermoorden Russische krijgsgevangenen.

Het militarisme en het fascisme rukken in West-Europa met grote stappen op. Ze zijn altijd al het antwoord geweest op het groeien van een antikapitalistisch alternatief. De sociale noden zijn torenhoog en overal duwt de bevolking met voortdurend groeiende kracht naar oplossingen.

Maar Duitsland geeft 100 miljard euro extra voor oorlogswapens, België 10 miljard. De censuur wordt open en bloot ingevoerd, als was dat de normaalste zaak van de wereld. Wie pleit voor een ruimere en historische kritiek op de gebeurtenissen in Oekraïne, wordt uitgescholden door de eerste minister, zoals Rex dat deed met de communisten in de jaren ’30.

Het eenheidsdenken in de bedding van de burgerlijke ideologie is bij ons al aanwezig sinds de Belgische revolutie. Maar met de oorlog komt ze veel agressiever, alles vervuilend en verpletterend naar boven, zichtbaar voor iedereen.

Met de oorlog komt het eenheidsdenken veel agressiever, alles vervuilend en verpletterend naar boven, zichtbaar voor iedereen.

Het militarisme is al honderden jaren de belangrijkste ingrediënt van de Amerikaanse maatschappij en in Oekraïne bestaat er sinds acht jaar nagenoeg een hegemonie van de fascistische, nationalistische en racistische ideeën.

De recente ‘zwarte evolutie’ van het denken mag grotendeels op het conto geschreven worden van Poetin die met zijn brutale invasie de anti-imperialistische beweging in de VS en West-Europa zware klappen heeft toegebracht.

De vredesbeweging houdt het concept in zich van samenwerking tussen de volkeren, vooruitgang door dialoog en vrede, oplossing van geschillen door structuren, gesprekken en compromissen. Maar dan komt Poetin, die blijkbaar geen enkel progressief beeld heeft van hoe de maatschappij er moet uitzien, en kondigt de oorlog af.

Dat geldt ook voor West-Europa en de Verenigde Staten. Niemand lijkt geïnteresseerd in vrede. In die mate dat zelfs de Washington Post zegt dat veel verantwoordelijken binnen de NAVO hopen dat de oorlog nog lang zal duren. Daarom stuurt de NAVO nu zware wapens naar Oekraïne, wat nog maar twee weken geleden onmogelijk leek. De zwarte evolutie heeft zijn tijd en zijn propaganda nodig.

De recente zwarte evolutie van het denken mag grotendeels op het conto geschreven worden van Poetin.

Heel die toestand escaleert naar een wereldoorlog. De evolutie kan enkel en alleen gestopt worden door de mensen. Niet de mannen en dames in maatpak in Moskou, Washington, Kiev, Brussel, Bonn en Parijs. Want zij denken er niet aan de vrede voorrang te geven.

We moeten mobiliseren, met alle kracht, want de vrede zal het werk zijn van de gewone mensen, het volk in Rusland, Oekraïne, de VS, Europa … Als we ons niet verenigen tegen de bandieten die ons leiden, dreigen we te worden afgeslacht.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!