Ziekenhuispersoneel zorgsector verpleegkundigen
Foto: Freepik
ACV Puls

Geef zorgpersoneel betere contracten i.p.v. duur interim werk te gebruiken

De zorg- en welzijnssector kampt al jaren met een groot personeelstekort. Nochtans vragen heel wat deeltijdse werknemers om meer uren te mogen werken. De oplossing ligt dan ook voor de hand: geef betere contracten i.p.v. interim werk of coaches in te schakelen.

woensdag 30 maart 2022 14:42
Spread the love

 

Uit een recente bevraging van ACV Puls bij 4.200 werknemers in de zorg- en welzijnssectoren blijkt dat het personeelstekort een acuut probleem blijft. In de ziekenhuizen ervaart 78 procent een tekort aan collega’s, in de ouderenzorg is dat zelfs 87 procent en in de in de gehandicaptenzorg 70 procent.

Tegelijkertijd blijkt uit dezelfde bevraging dat 28 procent van de zorgverleners die nu deeltijds werken al aan hun werkgever hebben gevraagd om meer uren te mogen werken of een voltijdse job voor onbepaalde duur te krijgen.

In de ziekenhuizen ervaart 78 procent een tekort aan collega’s, in de ouderenzorg is dat zelfs 87 procent.

Van die groep kreeg 59 procent een negatief antwoord, 34 procent van hen kreeg geen motivatie voor de weigering. Als we deze cijfers doortrekken naar de zorg- en welzijnssectoren, dan gaat het tussen de 24.000 en de 31.000 werknemers die meer uren zouden willen werken, maar dat niet kunnen. Voor veel deeltijdse werknemers betekent meer werken een noodzakelijk extra inkomen om te kunnen rondkomen.

De kostprijs van een interim contract ligt voor de werkgever 40% hoger dan de loonkost van een gewone werknemer. Ook systemen als ‘projectverpleegkundigen’ (dat zijn verpleegkundigen die als coach functioneren, n.v.d.r.) zijn duur en zetten druk op de arbeidsvoorwaarden van de gewone personeelsleden. ‘Projectmedewerkers’ krijgen niet zelden de beste uurroosters.

In acute omstandigheden kan interim personeel in de zorg een welgekomen hulp zijn om de afwezigheid van collega’s op te vangen. Maar iedereen voelt aan dat interim krachten of ‘projectverpleegkundigen’ geen structurele oplossing zijn.

Tussen de 24.000 en 31.000 werknemers willen meer uren werken, maar kunnen dat niet.

Deeltijdse werknemers die vragen om meer uren te kunnen werken of voltijds aan de slag te gaan, kunnen op korte termijn een belangrijk deel van de vele vacatures helpen invullen. De aanpak zal het inkomen van mensen versterken en minder kosten dan interim werk.

ACV Puls vraagt opnieuw de snelle opstart van onderhandeling met als doel het afsluiten van een collectieve arbeidsovereenkomst die meer rechten garandeert voor deeltijdse werknemers.

Daarnaast moet onderzocht worden of de regelgeving rond ‘projectverpleegkundigen’ of detachering niet verstrengd moet worden om wanpraktijken te voorkomen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!