Bron: Gaybars.eu
Enrique Anarte, IPS

Maricoin: Spanje lanceert eerste LGBTQIA+-cryptomunt ter wereld

De oprichters van de maricoin, de eerste LGBTQIA+-cryptomunt ter wereld, willen gebruikmaken van de economische potentie van de wereldwijde LGBTQIA+-gemeenschap en op die manier gelijkheid bevorderen. 

dinsdag 4 januari 2022 15:23
Spread the love

 

Afgelopen vrijdag, op oudjaarsdag, werd in Madrid een nieuwe crypromunt gelanceerd. De maricoin – een woordspeling op het Spaans homofobe scheldwoord ‘maricon’ – maakt deel uit van een pilootproject dat een week duurt. Tien bedrijven in de Madrileense wijk Chueca – bekend als dé homowijk van de Spaanse hoofdstad – doen mee aan de pilot.

De oprichters van de eerste LGBTQIA+-cryptomunt ter wereld willen de economische macht van hun gemeenschap inzetten met als doel niets minder dan “de wereld veranderen”.

De hoop is dat de virtuele valuta begin volgend jaar verhandeld kan gaan worden. Het idee is om ze te gebruiken als betaalmiddel bij LGBTQIA+-vriendelijke bedrijven en evenementen over de hele wereld.

Conservatieve campagne

“Aangezien wij deze economie aandrijven, waarom zou onze gemeenschap daar dan niet van mogen profiteren, in plaats van banken, verzekeringsmaatschappijen of grote bedrijven die vaak niets doen voor mensen uit de LGBTQIA+-gemeenschap?”, aldus mede-oprichter Juan Belmonte.

De 48-jarige Belmonte, ondernemer en kapper, vertelt via de telefoon dat het idee voor de cryptomunt bij hem opkwam toen hij in juli van dit jaar met vrienden op een Pridefeest in Madrid was. Maar het zaadje voor het project was al eerder geplant. Dat gebeurde toen in 2017 de ultraconservatieve groep HazteOir een campagne lanceerde tegen transgenderrechten door een bus door Spanje te sturen met daarop de tekst: “Jongens hebben penissen, meisjes hebben vulva’s. Laat je niet misleiden.”

De campagne van de conservatieve christelijke groepering werd door de Spaanse autoriteiten al snel verboden, maar het deed Belmonte beseffen dat hij iets moest doen om de economische slagkracht van de LGBTQIA+-gemeenschap te benutten in de strijd tegen homofobie.

Enorme afzetmarkt

De wereldwijde LGBTQIA+-markt is enorm. Onderzoek door de Zwitserse bank Credit Suisse toont aan dat het in termen van koopkracht de op drie na grootste economie ter wereld zou zijn, na Japan maar vóór Duitsland.

Een onderzoek uit 2018, uitgevoerd door Kantar Consulting en het sociale netwerk Hornet, schatte de koopkracht van de gemeenschap alleen al in de Verenigde Staten op 1000 miljard dollar in 2016 – bijna gelijk aan de markt van Afro-Amerikaanse of Latijns-Amerikaanse consumenten.

Maricoin wordt ondersteund door het in Miami gevestigde bedrijf Borderless Capital, een zogenoemde durfinvesteerder. CEO van de cryptomunt Francisco Alvarez (48) zegt dat er al achtduizend mensen op de wachtlijst staan om maricoins te kopen, dus nog voordat de valuta officieel verhandeld kon worden.

Gelijkheidsmanifest

Als alles volgens plan gaat, zal de LGBTQIA+-cryptomunt als betaalmiddel worden geaccepteerd in bedrijven – van restaurants en cafés tot winkels en hotels – die een gelijkheidsmanifest hebben ondertekend. Dit manifest verdedigt onder meer de rechten van LGBTQIA+-mensen en iedereen die het slachtoffer is van uitsluiting, en pleit daarnaast voor een sociale, ethische en transparante economie.

“Alle locaties die onze munt accepteren, zullen we op onze kaart vermelden zodat die kan dienen als een LGBTQIA+-gids voor iedereen die een stad in de wereld bezoekt”, zegt Alvarez. En, zo voegt hij toe: “Als ze een van de punten van ons antidiscriminatiemanifest schenden, bijvoorbeeld als ze een zwangere vrouw ontslaan om haar zwangerschap, zullen ze worden verwijderd.”

De valuta zal ook zijn eigen LGBTQIA+-gerelateerde taal hebben – overschrijvingen tussen gebruikers worden trans genoemd.

Alvarez en Belmonte hopen ook dat de onderneming een bron van financiering kan genereren voor LGBTQIA+-bedrijven en -initiatieven over de hele wereld. Alvarez: “We kunnen microkredieten geven aan mensen om een ​​klein LGBTQIA+-vriendelijk café in Colombia op te zetten, of om projecten te steunen die queervluchtelingen helpen landen te ontvluchten waar ze zouden worden gestenigd.”

“We verheugen ons erop om de wereld te veranderen”, klinkt het.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!