Colombiaanse ELN-guerrillero's verklaren hun steun voor Ecuadoraans kandidaat Andrés Arauz. Ruim verspreid, maar onwaar... Foto: twitter @ClandestineBird

VS kijken niet passief toe op mogelijke electorale overwinning links in Ecuador

Op 7 februari 2021 behaalde links kandidaat Andrés Arauz de meeste stemmen in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Ecuador. De VS willen niet passief toekijken tot de tweede ronde op 11 april. Via de Organisatie van Amerikaanse Staten eisen zij een hertelling. Of een tweede Bolivia-scenario-2019 gaat lukken is onzeker, maar de VS en de Ecuadoraanse elite zijn niet van plan zich hier zomaar bij neer te leggen.

dinsdag 16 februari 2021 15:23
Spread the love

 

Op 8 februari 2021, één dag na de verkiezingen in Ecuador, verscheen op deze website een analyse van de resultaten onder de titel Ecuador kiest voor sociale verandering, als de VS het toelaten. In de intro van deze analyse stond: “Een tweede Bolivia-scenario-2019 is na de overwinning van links in Bolivia weinig waarschijnlijk, maar nog niet helemaal uitgesloten.”

Die allerlaatste woorden “nog niet helemaal uitgesloten” dreigen alsnog bewaarheid te worden. Een week later blijkt deze analyse enkele aanpassingen nodig te hebben. De VS en de met hen collaborerende elite in Ecuador (en buurland Colombia) zijn niet van plan passief toe te kijken terwijl een linkse politicus via democratische weg opnieuw president zou worden van een Latijns-Amerikaans land.

OAS bereidt tweede Bolivia-scenario voor

Met behulp van een motie in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), officieel ingediend door noordelijk buurland Colombia, eisen de VS een hertelling van de stemmen in de eerste ronde. Tegelijk met deze eis tot hertelling lanceert de rechtse regering van Colombia een moddercampagne in de Colombiaanse en Latijns-Amerikaanse media tegen kandidaat Andrés Arauz, met de steun van uittredend Ecuadoraans president Lenín Moreno.

Op 27 januari 2021 vergaderde president Moreno met OAS-secretaris-generaal Almagro in Washington, DC. Foto: twitter @Presidencia_Ec

Twee weken voor de verkiezingen had president Moreno in Washington DC nog een ontmoeting met Luis Almagro, OAS-secretaris-generaal, en met hoge ambtenaren van het VS-ministerie van buitenlandse zaken.

Voor deze hertelling eist de OAS twee weken tijd, een uitzonderlijk lange periode. De OAS was eerder al instrumenteel in de hertellingen van de verkiezingen in Bolivia in 2019. Die leidden toen tot de afzetting van president Evo Morales voor het einde van zijn termijn.

Achteraf bleken de onderzoeksresultaten van de OAS volledig onbetrouwbaar te zijn. Een jaar later wist links presidentskandidaat Luis Arce alsnog terug de overwinning te behalen, nadat het coupregime tot driemaal toe de nieuwe verkiezingen had uitgesteld (zie MIT-onderzoek: “Rapport OAS over verkiezingen Bolivia was fout en bewust misleidend”).

Colombia stuurt zijn ‘drugsbestrijders’

De OAS-missie in Ecuador die toeziet op de hertellingen wordt geleid door Isabel de Saint Malo, voormalig vice-presidente van Panama, die voorheen zeer actief betrokken was bij de poging tot staatsgreep in Venezuela via de Limagroep.

De regering van buurland Colombia stuurde een onderzoeksrechter naar Ecuador om “banden van Andrés Arauz met de drugsmaffia” te onderzoeken. Colombia is het land dat al tientallen jaren door mensenrechtenorganisaties met de vinger wordt gewezen voor de innige banden tussen politici, tot op het niveau van de presidenten, met de drugsmaffia en rechtse doodseskaders.

Francisco Barbosa, hoofd van de Colombiaanse justitie, beweert dat de Colombiaanse guerrilla Ejército de Liberación Nacional (ELN – Nationaal Bevrijdingsleger) 80.000 dollar zou hebben betaald aan het campagneteam van Andrés Arauz.

Huidig Colombiaans president Ivan Duque kreeg voor zijn verkiezingscampagne in 2018 steun van José Guillermo Hernández, een notoire drugslord. Het onderzoek naar deze zaak werd toen geseponeerd zonder gevolg door diezelfde Francisco Barbosa.

Colombiaans president Ivan Duque (midden) met zijn vrouw en José Guillermo Hernández, capo van het drugskartel Marquitos Figueroa. Foto: twitter @dancohen3000

Video met rare accenten

Mainstream media in Latijns-Amerika hebben tevens een video verspreid (hieronder) die beweert Colombiaanse ELN-guerrillero’s te tonen die zouden sympathiseren met Arauz. De opname werd vrij snel ontmaskerd als fake maar de massale verspreiding was ondertussen al gebeurd en de betrokken media weigeren er een rechtzetting over te verspreiden.

Zo blijken de gemaskerde personen in de video wapens te dragen die het ELN niet gebruikt en wezen linguïsten er op dat zij Spaans spreken met een geveinsd Colombiaans accent. Het is niet de eerste maal dat vanuit Colombia valse geruchten worden verspreid over linkse Ecuadoraanse politici.

Gustavo Larrea, voormalig minister van binnenlandse zaken van Ecuador, werd getoond op een foto met Raúl Reyes, toen leider van het ELN. In werkelijkheid bleek de man op de foto (hieronder) een Argentijn te zijn die enige gelijkenis vertoonde met de minister.

Foto: twitter @SalvadorMisabel

Voormalig Colombiaans president Ernesto Samper (1994-1998) distantieerde zich van deze verklaringen door de regering van president Duque: “Ik kan bevestigen dat deze beweringen lasterlijk zijn en deel uitmaken van een smerig spel door radicaal-rechtse sectoren die beide landen vanuit Colombia organiseren om zich te mengen in de tweede ronde van de verkiezingen in Ecuador.”

Politiek neutrale verkiezingsraad

In Ecuador verspreiden ondertussen tegenstanders van Arauz op de sociale media het bericht dat hij al uitgesloten zou zijn van deelname aan de tweede ronde.

Om de kansen van Andrés Arauz voor een overwinning tijdens de tweede ronde nog meer te saboteren heeft de officiële verkiezingsraad CNE een gesprek gehad met Guillermo Lasso en Yaku Pérez, respectievelijk tweede en derde kandidaat in de verkiezingen van 7 februari. Op die ontmoeting was Isabel de Saint Malo, voorzitter van de OAS-missie, aanwezig.

Volledige resultaten. Yaku Pérez wordt uiteindelijk nipt derde na Guillermo Lasso. Tabel: CNE Ecuador

In die vergadering verzochten zij beide kandidaten om elkaar te steunen tijdens de tweede ronde – op dat ogenblik was nog niet duidelijk wie van beide de tweede zou worden. De verkiezingsraad CNE werd onder huidig president Moreno volledig gevuld met leden van de partijen van Lasso en Pérez.

De CNE had eerder zowel Rafael Correa als zijn partij verboden deel te nemen aan de verkiezingen, wat Andrés Arauz vervolgens omzeilde door zich in extremis kandidaat te stellen voor een andere kleine partij. Dit bleek vervolgens geen hinderpaal om toch de verkiezingen te winnen.

Yaku Pérez, de derde hond en het been…

Yaku Pérez heeft desondanks meerdere beschuldigingen van electorale fraude geuit, sinds hij op het einde van de tellingen toch nipt derde werd en dus niet kan deelnemen aan de tweede ronde – althans voorlopig want de hertellingen kunnen dat nog veranderen (voor meer achtergrond over Yaku Pérez, zie Inheemse ecosocialist krijgt VS-steun bij verkiezingen Ecuador).

Hoewel Guillermo Lasso veel meer in lijn ligt met de economische eisen van rechts en van de VS geven de VS en een groot deel van de elite toch de voorkeur aan Yaku Pérez. Lasso wordt al jaren verdacht van persoonlijke corruptie met bankrekeningen in fiscale paradijzen en is allesbehalve populair bij de bevolking.

Als minister van economische zaken was hij in 1999 verantwoordelijk voor de financiële crash, die het land in een diepe crisis stortte. Hij kon alleen driemaal kandidaat zijn omdat hij veel informatie heeft over zijn politieke bondgenoten. Hij verliest nu echter voor de derde maal op rij.

Daarom verkiezen zij een tweede ronde met Yaku Pérez, maar die haalde het niet niet – daarom dus deze poging om met hertellingen zijn kansen te keren. Pérez maakt met zijn pseudo-links inheems discours meer kans tegen Arauz dan Lasso.

De verkiezingscommissie wil de stemmen laten hertellen door de OAS in de 17 provincies waar Yaku Pérez verloor tegen Guillermo Lasso. Pérez stelt nu zelfs dat deze hertellingen zullen leiden tot een derde plaats voor Arauz en dus tot zijn uitsluiting van deelname aan de derde ronde.

Julie Chung, vertegenwoordiger van buitenlandse zaken voor Latijns-Amerika in Washington heeft haar steun betuigd voor deze hertellingen en dankte de OAS “voor zijn onophoudelijk werk voor de ondersteuning van de democratie (in Ecuador).”

De hier boven gestelde vraag of de VS zullen toelaten dat er verandering komt is nog niet beantwoord. In ieder geval doet de regering van president Joe Biden haar uiterste best om het niet zover te laten komen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!