Foto: outsidethebeltway.com
Boekrecensie - Jeremy Kuzmarov, Covert Action Magazine,

‘Understandig the War Industry’ toont reële dimensies oorlogsmachine VS

Geen enkel land ter wereld heeft meer troepen, wapens, basissen over heel de wereld verspreid dan de VS. De VS alleen heeft meer militaire kracht dat de tien volgende militaire grootmachten samen en acht daarvan zijn bondgenoten. Toch worden de VS nooit als 'agressor' aangeduid in de mainstream media. Het boek 'Understanding the War Industry' van Christian Sorensen brengt de echte cijfers samen.

donderdag 10 december 2020 19:41
Spread the love

 

Let maar niet op die gemene beweringen van uiterst links over hoe militaire industriëlen samenspannen met het Pentagon om onze economie te misvormen, onze burgers te verarmen, onze doelstellingen te perverteren, en onnodige, bloedige oorlogen uit te lokken met miljoenen slachtoffers, alleen maar om meer winst te maken.

De waarheid is nog erger dan men zich kan voorstellen, zo blijkt duidelijk uit het beklemmende boek Understanding the War Industry van Christian Sorensen.

President Dwight Eisenhower (1953-1961) noemde het een militair-industrieel complex, maar het is nu meer een militair-industrieel-parlementaircomplex, met als partners de media en de wetenschap.

Een netwerk van militaire basissen strekt zich uit tot in de verste uithoeken van de wereld, op de historische plaatsen die daarvoor het domein waren van andere imperialistische grootmachten.

Er zijn 195 landen op de wereld. De VS hebben 800 militaire basissen met 200.000 actieve soldaten in meer dan 170 landen. Foto: jacobinmag.com

Sinds de oprichting van AFRICOM1 in 2007, hebben de VS nu een steunpunt in Mali, dronebasissen in Niger, Djibouti, de Seychellen en Kenia. Er zijn ook NSA-posten2 in Ethiopië en er vliegen drones over het door oorlog verscheurde Libië en Somalië.

US Special Forces trainen soldaten in meerdere Afrikaanse landen, hier in Burkina Faso. Foto:stripes.com

Het leger van de VS is een van de grootste uitstoters van ozon en andere gassen die de klimaatverandering aanjagen. Het Kyoto Protocol en het Klimaatakkoord van Parijs hebben een uitzondering gemaakt voor dit leger (toen de VS beide verdragen nog volgden). Over heel de VS zijn er meer dan 39.000 zwaar vervuilde sites, waar een toenemend aantal diersoorten uitsterven en mensen ziek worden van de toxische afval van VS-wapensystemen.

In 2018 boekten de vijf grootste oorlogsbedrijven een zakencijfer van meer dan 16 miljard dollar terwijl elke dag gemiddeld, 500.000 Amerikanen dakloos leven. Om hun obscene winsten in stand te houden geven ze miljoenen uit aan lobbying in Capitol Hill3 en strooien ze miljoenen in het rond aan campagnesteun voor de leden van het Congres.

Het meeste van dit geld ging naar aankopen en diensten van de strijdkrachten, die gigantische militaire budgetten afstempelen voor een bedrag dat hoger is dan het totaal van de tien volgende landen samen.

De Democraat Jack Reed van de staat Rhode Island is het langst zetelend lid van de Commissie Defensie van de Senaat. Hij nam karakteristiek geld aan van General Dynamics, Raytheon, Textron, Apollo Global Management (een privé-investeerder in de wapenindustrie) en van grote investeringsbanken zoals Merill Lynch en Citigroup. Hij gebruikte zijn positie om Textron aan een overheidscontract te helpen van 641 miljoen dollar voor de constructie van 1.300 clusterbommen voor Saoedi-Arabië.

Republikeins senator James Inhofe van Oklahoma is een klimaatontkenner. Hij leidde de Commissie onder president Donald Trump en heeft geld gekregen van Boeing, General Dynamics, Honeywell, Huntington-Ingalls en Orbital TK. Daarnaast kreeg hij de afgelopen 5 jaar tevens nog eens 338.000 dollar van de olie- en gasindustrie, die meeprofiteren van buitenlandse militaire acties en van de hoge militaire budgetten die Inhofe altijd enthousiast heeft gesteund.

Senator James Inhofe kreeg miljoenen dollars voor zijn verkiezingscampagnes van wapenfabrikanten en de olie-industrie. Foto: tulsaworld.com

Dit militair-industrieel complex wordt niet alleen door een corrupt congres in stand gehouden, maar ook door generaals, die hun hoge militaire post graag ruilen voor een plaatsje in de raad van bestuur van defensiebedrijven, waar ze dan gaan ijveren voor nog hogere militaire uitgaven.

James Mattis ging heel typerend van opperbevelhebber van alle strijdkrachten naar een plaats in de directie van General Dynamics, waarvoor hij tegenover het Congres onder ede getuigde dat minder geld voor defensie een bedreiging zou zijn voor de VS. Daarna werd hij in januari 2017, benoemd tot minister van defensie, waar hij toezicht hield op de stijgende wapenaankopen en het oorlogsbudget. Andere hoge ambtenaren zoals voormalig CIA-directeur John Brennan, vonden goedbetaalde jobs door nieuwe oorlogen te promoten op televisie en in door de militaire bedrijven gefinancierde ‘denktanks’.

Auteur Christian Sorensen schrijft verder dat de oorlogsindustrie eerst biljarden pompte in de strijd tegen terrorisme en nu weer Rusland en China in het vizier heeft met de ‘Great Power Competition’. Dat gaf het Pentagon het excuus om nog meer privé-troepen, huurlingen, goederen en diensten tot vlak bij de Russische grenzen te brengen, terwijl de militaire leiding deze permanente oorlog opsmukte als aanzet tot vrede.

De regering van de VS heeft intussen de taak op zich genomen van internationale wapenverkoper.

Het Defense Security Cooperation Agency (DSCA)4 beheert op eender welke dag 14.000 militaire verkopen aan 185 landen. Daar behoren de meest onderdrukkende regimes bij van de planeet, zoals Israel, dat systematisch de Palestijnen onderdrukt met wapens van Boeing, Caterpillar, General Electric, Lockheed Martin, Motorola en Northrop Grumman, en zoals Saoedi-Arabië, dat wapens van General Dynamics en Lockheed Martin gebruikt om Jemen te verpletteren.

Van mei 2015 tot maart 2016 hebben Amerikaanse bedrijven voor 30 miljard aan goederen en diensten verkocht, onder meer aan anti-democratische bondgenoten in de Golf, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, die de smerige oorlog in Jemen voeren en bekendstaan voor de brutale onderdrukking van dissidenten.

In het zuidelijk halfrond hebben Amerikaanse militaire en burgerlijk acties aanzienlijke schade aangericht in onder meer Honduras en Colombia. Daar hebben ze met ontbladeringsmiddelen het landschap vergiftigd terwijl paramilitaire doodseskaders terreur zaaien tegen vakbondsactivisten en al wie de linkse Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (FARC) steunt. Het FARC komt op voor herverdeling van land en welvaart.

Tabel: inthesetimes.com

Het is de VS bij wet niet toegestaan om wapens te verkopen aan regimes die door een staatsgreep aan de macht zijn gekomen. Toch is de wapenlobby er in geslaagd om de regering ervan te overtuigen dat flagrante coups zoals die in Egypte in 2013 en Oekraïne in 2014 geen staatsgrepen waren. Intussen doet de wapenindustrie er alles aan om conflicten zoals in de Korea’s te laten voortduren en zo te profiteren van een eindeloze militaire status quo.

Deze oorlogsindustrie wakkert ook voortdurend nieuwe conflicten aan via de Asia-Pivot5, die al heeft geleid tot de militaire omsingeling van China, tot uitbreiding van de NAVO tot aan de Russische grenzen en de opstelling van raketten in Polen en Roemenië, rechtstreeks gericht op Rusland. De inhuldiging van een programma voor de modernisering van kernwapens ten bedrage van 1.740 miljard dollar waard kan heel de mensheid naar de apocalyps leiden.

Lichtblauw rechts de militaire uitgaven van de VS, volgens het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Tabel: sipri.org

Een van Sorensens bijdragen in zijn boek onthult hoe de oorlogsindustrie zich een progressief vernislaagje geeft met “groene initiatieven” en diversiteit onder het personeel (meer vrouwen, meer mensen van kleur).

Tijdens het bestuursmandaat van John Brennan als CIA-directeur van 2013 tot 2017 kregen Afro Amerikanen meer kansen en veel vrouwen zijn nu bedrijfsleiders. Eén van hen is Marilyn Henson van Lockheed Martin, die drie jaar op rij door het tijdschrift Forbes werd verkozen tot machtigste zakenvrouw. Hewsons feminisme gaat wel niet erg ver wanneer we vaststellen dat ze het Saoedische regime prijst, dat vrouwen systematisch onderdrukt en oorlogen steunt waarvan vrouwen en kinderen het slachtoffer zijn en die gezinnen vernietigen.

In 2018 werd er een audit gehouden over de 2.700 miljard dollar bedrijfsmiddelen van het Pentagon – dat Sorensen terecht het “oorlogsdepartement” noemt. Deze audit mislukte en de boekhouders die de audit uitvoerden kwamen tot de conclusie “dat de Pentagon-boekhouding zodanig vol fouten, onregelmatigheden en tekorten zat dat een betrouwbare audit gewoon onmogelijk was”.

Franklin “Chuck” Spinney, een voormalige ambtenaar van het Pentagon, wees op de boekhoudkundige trucs waarmee het Pentagon regelmatig inflatiecijfers voor wapensystemen overdrijft. Als die inflatie dan lager uitkomt dan geschat, wordt het overschot niet teruggestort. Dit overschot wordt vervolgens gebruikt voor schimmige militaire operaties in onder andere sub-Sahara-Afrika, waar multinationals azen op de mineralenrijkdom.

De Puertoricaanse nationalistische leider Pedro Albizu Campos (1891-1965) zei ooit: “We leven in een tijdperk van de wetenschappelijke wildernis, waar alle wijsheid van wetenschap, wiskunde en fysica ingezet worden om te moorden.” Hij deed deze uitspraak voor drones bestonden, een van de favotiete producten van de oorlogsindustrie, waarmee al minstens 8.000 mensen werden gedood.

Lokale bewoners dragen de lichamen weg van burgers die omkwamen in een VS-luchtaanval in Mosoel, Irak. Foto: mintpress.com

Wat als al die genieën die deze machines hebben gemaakt hun talenten aan iets nuttigers hadden besteed, zoals nieuwe vaccins, geneesmiddelen voor kanker of technieken om broeikasgassen op te vangen. De wereld zou er heel wat beter uit zien.

Een goede eerste stap om de macht van de oorlogsindustrie tegen te gaan, zou een programma van opvoeding tot vrede kunnen zijn. Dan zouden de Amerikaanse kiezers zich beter bewust worden van deze schadelijke activiteiten. Het Amerikaanse onderwijssysteem is jammer genoeg corrupt en leert kinderen van in hun prille jeugd om zich bij de status quo aan te sluiten.

Blauw rechts het aandeel van defensie in de uitgaven van de federale regering van de VS. Tabel: nationalpriorities.org

Op het hoogtepunt van de Vietnamoorlog slaagden studenten er met hun protesten in, om militair onderzoek uit de universiteiten te bannen. Dit onderzoek kwam daarna nog sterker terug door de besparingen (in het onderwijs) van de jaren 1980 en daarna als onderdeel van de “War on Terror”.

Professoren wedijveren nu voor subsidies die dienen om de militaire doeltreffendheid te verbeteren, terwijl wetenschappelijke vooruitgang, goed onderwijs en het zoeken naar waarheid worden tegengewerkt.

De onderdanigheid van de Amerikaanse academici aan deze oorlogsprofiteurs werd helemaal duidelijk toen in 2011 een befaamd instituut aan de Miami Universiteit van Ohio de naam Lockheed Martin kreeg. Het was ook veelbetekenend dat admiraal William McRaven decaan werd van de University of Texas in 2015. McRaven leidde het Joint Special Operation Command (JSOC), gespecialiseerd in de jacht op en vermoorden van terroristen.

Understanding the War Undustry” is geen aangename literatuur, omdat de informatie zeer degelijk is en gebaseerd op grondig onderzoek. Een punt dat de auteur misschien beter had mogen benadrukken is dat deze oorlogsindustrie zijn wortels heeft in het koloniale verleden van de VS.

Toch sluit het boek aan bij de nobele traditie van klokkenluiders die de bloedige oorlogsindustrie blootlegt. Waar in de jaren 1930 deze profiteurs nog “handelaars in dood” genoemd werden, worden ze nu geëerd om hun burgerzin en doneren ze geld aan grote universiteiten.

De vredesbeweging heeft nog zeer veel werk voor de boeg.

 

Christian Sorensen. Understanding the War Industry. Clarity Press, Atlanta, 2020. 444 pp. ISBN 978-1949762228 (Sorensen is oud-militair, onderzoeker van de oorlogsindustrie in de VS)

De recensie Wars R Us: A Review of Christian Sorensen’s New Book “Understanding the War Industry” van Jeremy Kuzmarov verscheen in CovertAction Magazine op 28 november 2020. Kuzmarov is uitgever van CovertAction Magazine en auteur van vier boeken over de Amerikaanse buitenlandse politiek, waaronder zijn nieuwste “Obama’s Unending Wars” (Clarity Press, 2019).

 

Notes:

1   Het US Africa Command is een van de elf commando’s van het VS-leger, met hoofdkwartier niet in Afrika maar in Stuttgart, Duitsland (nvdr).

2   Het National Security Agency is de grootste van alle VS-inlichtingendiensten, minder bekend maar toch groter dan de CIA. Het agentschap ontleedt vooral communicatiedata (nvdr).

3   De zetel van het VS-Congress (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) (nvdr).

4   Dit agentschap promoot de verkoop van VS militaire technologie aan bevriende regimes (nvdr).

5   Het ‘keerpunt Azië’ is een strategie die door president Obama werd gestart, met een verplaatsing van de Amerikaanse zeevloot naar de Chinese Zuidzee; om China tot hogere defensie-uitgaven te dwingen ten koste van hun economische investeringen, om zo de groeiende economische concurrentie van China in de regio te counteren (nvdr).

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!