Twee weken geleden kwamen ACV en ABVV-militanten van de chemiesector in Gent samen om te overleggen over de situatie in de sector. En ze stelden vast dat er in onze sector een aantal bedrijven is die wat economische schade leiden door corona maar er zijn ook heel veel bedrijven die nu zelfs beter draaien dan voordien”, vertelt Bjorn Ickx, onderhoudsmechanicien en vakbondsafgevaardigde van ABVV bij het chemiebedrijf Eastman in Gent.
Bjorn Ickx: “Wij zijn zoals velen gedurende de pandemie gewoon blijven doorwerken omdat ook de chemie beschouwd werd als een essentiële sector. We moesten zelf de nodige veiligheidsmaatregelen afdwingen op de werkvloer. We voelden de bui al hangen na de suggesties in de media van de werkgeversorganisaties. Zij vragen opnieuw meer flexibiliteit en lagere loonkosten en dus een daling van de RSZ-werkgeversbijdragen.”
“Militanten uit de chemie in Antwerpen stelden in juni een open brief op gericht aan VBO, VOKA en Vlaamse minister van Werk met de vraag om de coronacrisis met een eerlijke fiscaliteit op te vangen zodat iedereen naar vermogen afdraagt. De brief is vandaag nog steeds geldig. Wij wilden deze nieuw leven inblazen en spraken hierover op onze bedrijven. We haalden tot onze verbazing in korte tijd meer dan 300 handtekeningen op bij de Oost-Vlaamse militanten uit de chemie en petroleum”, aldus Bjorn Ickx.
Ballonnetjes doorprikken
“De onophoudelijke ballonnetjes die opgelaten worden door de werkgeversorganisaties moeten we eindelijk eens doorprikken. We hebben al een keer opgedraaid voor de bankencrisis in 2008, wij willen niet dat dit nog een keer gebeurt. We willen dat de coronafactuur op een eerlijke manier betaald wordt. En die eerlijke manier is niet het geld halen bij de werknemers en mensen die al loonverlies hebben geleden door tijdelijke werkloosheid maar bij die groepen waar de vermogens zich situeren. Ook zij moeten een eerlijk steentje bijdragen”, benadrukt Filip Ridel, technieker bij chemiebedrijf Oleon en vakbondsmilitant van ACV.
“We zijn tijdens de lockdown blijven doorwerken en dat is niet altijd in de optimale omstandigheden. Er is heel veel flexibiliteit en overuren gevraagd geweest van ons. Onder het mom van ‘alle hens aan dek’ is dit voor de werkgevers het gedroomde moment om hun plannen voor meer flexibiliteit door te duwen terwijl ze allerhande voordelen krijgen op RSZ, ploegenarbeid, bedrijfsvoorheffingen, …. Het uithollen van de fundamenten van onze sociale zekerheid is voor ons niet de oplossing.”
“De voordelen van de werkgevers nemen alsmaar toe terwijl die van de werknemer die de economie draaiende houden inkrimpen. Jaar na jaar zien we hoe de loonakkoorden allesbehalve in het voordeel zijn van de werknemers. En ondertussen sijpelen er zelfs berichten door van werkgevers en politici om de loonakkoorden af te schaffen. Dit nemen we niet”, besluit Filip Ridel.