Belgian Network for Black Lives roept regering op niet langer te zwijgen

donderdag 4 juni 2020 20:01
Spread the love

 

Wij, BNFBL, zullen niet langer zwijgen en nemen op 7 juni deel aan de demonstraties in Brussel. Daarmee tonen we ons solidair met de BLM-beweging in de VS, na de moorden op George Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery en de vele anderen.

Wij hebben met afschuw gezien hoe de politie in de VS steeds extremer geweld gebruikt en goedkeurt tegen Zwarte mensen. Wij eisen dat de straffeloosheid van het geweld tegen Zwarte mensen in de VS stopt en tegelijkertijd benadrukken we dat racisme tegen Zwarte mensen een globaal probleem is. Het is een Europees probleem, het is een Belgisch probleem. Daarom gaan wij op 7 juni de straat op om onze eigen vuile was buiten te hangen. We gaan de straat op omdat we niet langer toekijken hoe onze Zwarte en geracialiseerde lichamen mishandeld worden, onze levens weggenomen worden zonder enige vervolging van de misdadigers.

We hopen dat de huidige wereldwijde demonstraties een kantelpunt in de geschiedenis zullen beteken. In april verkeerden vele Brusselse gemeenschappen van kleur alwéér in een staat van rouw naar aanleiding van de fatale aanrijding van een politiewagen met de 19-jarige Adil. Weer een familie in een oneindige staat van rouw omdat er geen rechtvaardigheid komt. Wij eisen dat er eindelijke transparantie komt en dat de betrokken politieagenten en hun meerderen eindelijk tot verantwoording worden gebracht voor het verlies van Adil Charrot, Mehdi Bouda, Mawda Shawri, Lamine Bangoura, Semira Adamu, Dieumerci Kanda en de vele andere wiens naam wij niet kennen… Dat wereldwijd mensen bereid zijn om de straat op te gaan, midden in een pandemie, maakt des te duidelijker dat de maat vol is. Genoeg is genoeg!  Het is tijd om afscheid te nemen van institutioneel racisme.

Staatsgeweld tegen Zwarte mensen en andere mensen van kleur kent een lange traditie, ook in België en de EU. Keer op keer negeren de verschillende regeringen in België de situatie in eigen land en houden de straffeloosheid zo in stand. Straffeloosheid voor politieagenten die buitensporig geweld tegen geracialiseerde mensen gebruiken, stapels rapporten over discriminatie op de arbeidsmarkt en de woningmarkt, en etnisch profileren bij de politie en binnen alle lagen van onze instituties. België stemt met haar migratiebeleid dagelijkse in met de extreemste vormen van geweld: het verdrinken van vluchtelingen in de Middellandse Zee, het bestaan van concentratiekampen in Libië, Turkije en Griekenland, en het opleven van de slavenhandel in Noord-Afrika en Zuid-Europa.

Onze Afro-Belgische organisaties en collectieven zetten hun gezamenlijke netwerken in om het protest van zondag in goede banen te leiden, maar vragen deelnemers om alleen deel te nemen als dat veilig kan. Mensen die ver zouden moeten reizen, of die behoren tot hoog risico groepen, kunnen beter thuisblijven. De huidige beperkingen drukken op de deelnemersaantallen, maar wij weten dat er voor elke deelnemer tientallen anderen in gedachten achter de beweging staan.

 

Bamko-CRAN

Black history month Belgium

Black speaks back 

Cafe Congo

CCAEB

Decolonize Belgium 

Le Collectif Présence Noire

Mamas open Mic

Olave Talks

PAD Belgium Observatory

Solola Bien

Women For Peace in The World (W4PW)

 

Praktische informatie:

Locatie: Poulaertplein, Brussel – 15h00
FB: https://www.facebook.com/events/605199246767096/

Woorvoerders:
Ange Kaze (EN, NL)
Stephanie Collingwoode Williams (FR, NL, EN)

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!