Bron: Pixnio / CC0
Opinie - Greenpeace Belgium

Droogte: “Maak van onze akkers opnieuw sponzen”

Naar verwachting adviseert de droogtecommissie vandaag een ongezien vroeg captatieverbod. (1) “Landbouwers zijn het eerste slachtoffer, maar kunnen ook deel van de oplossing zijn”, reageert Greenpeace.

dinsdag 19 mei 2020 17:13
Spread the love

 

“Voor het vierde jaar op rij kampt onze regio met ernstige droogte, we stevenen af op een watercrisis”, verklaart Matteo De Vos, expert ecologische landbouw bij Greenpeace België. “Helemaal ongezien is dat de alarmbellen deze keer al in de lente afgaan. Zal waterschaarste onze politici eindelijk doen inzien dat het menens is met de klimaatopwarming, de hoofdoorzaak van de toenemende hitte en droogte? We hopen het.”

De droogte laat zich vandaag al voelen in de landbouw, getuige het captatieverbod dat op tafel ligt. “Terwijl onze boeren nog lang niet bekomen zijn van de coronacrisis, is daar al de volgende schok. Gelukkig zijn landbouwers niet alleen één van de eerste slachtoffers van de klimaatopwarming: ze kunnen ook perfect deel van de oplossing zijn.”

De agro-ecologische landbouw beschikt over een breed arsenaal om de bodem te beschermen. Opnieuw bomen planten op akkers en in weiden (agroforestry), helpt op langere termijn om gewassen en vee beter te beschutten tegen droogte en hitte. Hagen aanplanten beschermt akkers tegen erosie als gevolg van felle wind. Andere bekende maar veel te weinig gebruikte technieken zijn bodembedekkers, een grotere diversiteit aan gewassen, teelt zonder ploegen (no till) en gewasrotatie.

“Gezonde bodems werken als een spons en dat is precies wat we vandaag nodig hebben”, meent De Vos. “Hopen op regen is dus niet genoeg. Vertrouwen op de nieuwe (privé-)weersverzekering die het landbouwrampenfonds vervangt is evenmin een goede strategie. Iedereen – van het Europese landbouwbeleid over de Vlaamse regering tot de consument – moet landbouwers helpen om ons voedselsysteem veerkrachtiger en duurzamer te maken.”

Het goede nieuws: we hebben vandaag de kans om noodzakelijke steun aan onze boeren te koppelen aan voorwaarden op het vlak van milieu en klimaat. “We kunnen en willen niet terug naar business as usual, dat pad leidt naar hogere temperaturen en langere periodes van droogte”, besluit Matteo De Vos.

 

Note:

Bij het versturen van dit persbericht was de uitkomst van de vergadering nog niet bekend.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!