Opinie - Linda Van der Schoepen, Rob Eeman en Dennis De Meyer

Open brief van bezorgde zorghelden: Wouter Beke, wij kunnen dit niet alleen

Wij en onze bewoners/cliënten/patiënten hebben ons de laatste weken aangepast aan de nieuwe situatie. Geen bezoekers meer, shiften aanpassen, afdelingen en leefgroepen van elkaar scheiden, en nog veel meer om onze mensen te beschermen. Maar beste minister, wij kunnen dit niet alleen. 

donderdag 16 april 2020 11:35
Spread the love

 

Minister Beke,

Samen trekken wij, bezorgde werknemers uit de hele zorgsector, aan de alarmbel. Zoals altijd zetten wij ons met veel passie in voor onze mensen. Wij en onze bewoners/cliënten/patiënten hebben ons de laatste weken aangepast aan de nieuwe situatie. Geen bezoekers meer, shiften aanpassen, afdelingen en leefgroepen van elkaar scheiden, en nog veel meer om onze mensen te beschermen. Maar beste minister, wij kunnen dit niet alleen.

Op verschillende plaatsen in de ouderenzorg, de gehandicaptenzorg, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de bijzondere jeugdopvang is er nog altijd niet genoeg beschermingsmateriaal. Er zijn te weinig maskers of alleen zelfgemaakte maskers. Daardoor worden ze eigenlijk te weinig gedragen, want we moeten er zuinig mee omspringen. Er werden deze week eindelijk testkits verdeeld onder een aantal woonzorgcentra. Testkits met een verkeerde handleiding en zonder hulp of omkadering voor de afname. De andere woonzorgcentra en de rest van de zorgsector worden ondertussen aan hun lot overgelaten.

Wij zetten ons zoals altijd met veel passie in voor onze mensen, dat is ons werk en daar zijn wij trots op. Maar wij zijn ook maar mensen en wij zijn bang. Bang om onze mensen te besmetten, bang om onszelf en onze familie te besmetten en bang om wat ons te wachten staat als het virus bij ons uitbreekt. Er zijn WZC waar de laatste week 2 tot 3  bewoners  per dag overleden zijn! Wij willen niet dat het overal zo ver komt.

Naast angst voor besmettingen en overlijdens, hebben wij nog een andere bezorgdheid. Door jarenlange besparingen is er overal in de zorgsector een personeelstekort. Dat maakt deze crisis extra duidelijk. Als er nog meer personeel uitvalt door ziekte, wordt het voor het overblijvende personeel helemaal onhoudbaar. Neem daar alle extra veiligheidsmaatregelen bij, de extra zorg voor zieke bewoners en de mentale druk en je hebt een recept voor catastrofe.

Wij hebben daarom drie eisen:

  • Genoeg beschermend materiaal

De overheid moet zorgen voor voldoende beschermend materiaal voor de héle zorgsector. Het is niet normaal dat voorzieningen zelf mondmaskers moeten bestellen aan woekerprijzen, zoals de directeur van Ons Tehuis Brabant aan VRT vertelde. Of dat we afhankelijk zijn van zelfgemaakte mondmaskers van solidaire medeburgers. Betrek ons ook bij de planning en verdeling van dit materiaal.

  • Testen, testen, testen

Om besmette van niet-besmette personen te scheiden en de verspreiding van het virus tegen te gaan, is het belangrijk dat wij en onze mensen getest worden. We hebben niet alleen test-kits nodig maar ook opgeleide mensen om deze tests af te nemen. Centra met 100 tot 200 bewoners test je niet op 1, 2, 3. Voorzie dus test-ploegen die met het juiste materiaal en de juiste knowhow verschillende voorzieningen en centra kunnen testen.

  • Schakel de beschikbare vrijwilligers in

Zorgkundigen, verpleegkundigen en artsen in opleiding hebben zichzelf al aangeboden als vrijwilliger om de zorgsector uit de nood te helpen. Hoog tijd om al die enthousiaste vrijwilligers in te zetten en ons zorgpersoneel te ontlasten.  Ook verpleegkundigen, zorgkundigen en artsen-specialisten uit de ziekenhuizen die het vandaag rustiger hebben, kunnen jullie oproepen om de rest van de zorgsector te ondersteunen.

Minister Beke, het doet ons deugd dat het hele land elke avond om 20u voor ons applaudisseert, dat we van zoveel mensen het respect en de waardering krijgen die we verdienen. Maar u kan méér doen dan applaudisseren. U kunt ervoor zorgen dat wij ons werk veilig kunnen doen, zonder angst en met voldoende helpende handen. Want je mag ons helden noemen, maar wij zijn ook maar mensen en wij zijn bang.

 

Drie bezorgde zorgers:

Linda Van der Schoepen, Rob Eeman en Dennis De Meyer

 

Teken de petitie:

https://beschermdezorgers.wordpress.com/

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!