Jobs.
Bron: Pikrepo
IPS

Covid-19 kan wereldwijd 25 miljoen banen kosten

De pandemie die wordt veroorzaakt door het coronavirus kan bijna 25 miljoen banen kosten, zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO).

donderdag 19 maart 2020 17:54
Spread the love

Een internationaal gecoördineerde beleidsreactie, zoals gebeurde tijdens de financiële crisis van 2008/9, zou de impact op de wereldwijde werkloosheid gevoelig beperken, stelt de ILO in een nota. De nota Covid-19 and the world of work: Impacts and responses roept op om dringend maatregelen te nemen op grote schaal. Die zouden volgens de arbeidsexperts best uitgerold worden rond drie pijlers: werknemers op de werkplek beschermen, de economie en werkgelegenheid stimuleren, banen en inkomens ondersteunen.

Mogelijke maatregelen waaraan gedacht wordt zijn het uitbreiden van de sociale zekerheid, het behoud van banen ondersteunen door bijvoorbeeld de arbeidstijd in te korten, belastingverlagingen en financiële steun voor alle ondernemingen. Op basis van verschillende scenario’s over de impact van Covid-19 schat de ILO dat de huidige werkloosheid (188 miljoen in 2019) zal stijgen: tussen de 5,3 en 24,7 miljoen mensen zullen werkloos worden. Ter vergelijking: de financiële crisis van 2008-9 deed de werkloosheid stijgen met 22 miljoen banen.

Jongeren en ouderen zwaar getroffen

Volgens de nota zullen bepaalde groepen ook onevenredig zwaar getroffen worden wat de ongelijkheid nog kan vergroten. Het gaat om mensen in laagbetaalde banen, jongeren en oudere werknemers in het bijzonder, maar ook vrouwen en migranten.

De ILO-experts stellen dat de werkgelegenheid ook zal afnemen door de economische gevolgen van de uitbraak van het virus. Het bijhorende inkomensverlies voor werknemers zal de consumptie immers doen dalen wat de vooruitzichten voor bedrijven en economieën bemoeilijkt.

“In 2008 toonde de wereld zich verenigd om de gevolgen van de internationale financiële crisis aan te pakken, en het ergste werd afgewend”, zegt Guy Ryder, de directeur-generaal van de ILO. Volgens hem hebben we ook voor deze coronacrisis behoefte aan dat soort leiderschap en vastberadenheid.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!