Bron: Screenshot Facebookeventpagina 'United against police violence'
Susan

Jongere getuigt over politiegeweld dat gebeurde na deelname aan vreedzame actie tegen politiegeweld

Honderden mensen waren maandag in Brussel samengekomen om deel te nemen aan de vreedzame actie tegen politiegeweld. Dit was een initiatief van Students for Climate samen met enkele andere organisaties. Aanleiding was het politie-optreden tijdens de geweldloze actie van Extinction Rebellion een week eerder. Gezien de stijging van politiegeweld in het algemeen vinden zij het belangrijk om verschillende slachtoffers aan het woord te laten, om op te komen voor het recht om te manifesteren en je stem te laten horen in veilige omstandigheden. Maar die veilige omstandigheden waren kort na afloop voorbij toen een groepje jongeren onderweg naar een café plots omsingeld werd door een tiental politieagenten. Susan was één van hen en dit is haar getuigenis.

dinsdag 22 oktober 2019 18:48
Spread the love

Tijdens de betoging tegen politiegeweld in Brussel getuigden we samen met mensen van Reclaim the Pride over politiegeweld tegen queer en LGBTQIA+ mensen. Na de vreedzame actie besloten we om op café te gaan. Op weg richting de grote markt voelden we ons bekeken. Ik borg mijn regenboogvlag die ik rond mij droeg als cape op, omdat ik een raar gevoel had en niet geviseerd wilde worden. Ik liep voorop met één iemand, we liepen wat sneller dan de rest, toen bedachten we dat we beter als groepje samen konden blijven. We wachtten op de rest en toen die aansloten vroegen we naar welk café we zouden gaan.

Plots uit het niks werden we omsingeld door meer dan tien agenten met hun schild voor zich. We werden uitgejouwd en geïntimideerd. Het was niet duidelijk wat er gebeurde, omdat ze ook heel plots op ons afkwamen. Ze spraken ons aan in het Frans. Ik vroeg of ze mij in het Nederlands konden vertellen wat gebeurde, waarom en wat we zogezegd zouden hebben misdaan?

Ze zeiden dat we bivakmutsen droegen en dat dit niet mocht, niemand van ons had op dat moment eentje op. Ik wees naar mijn gewone muts en zei hun: ‘Hoezo, dit is geen bivakmuts?’ Plots grepen ze mij en 2 andere mensen hardhandig bij de arm en zonder communicatie over wat er gebeurde werden we meegesleurd naar een straat die afgeschermd was door zeker 15 agenten. Daar stonden twee combi’s klaar om ons mee te nemen.

De agent kneep en trok zo hard aan mijn arm dat mijn hand en arm begonnen te tintelen en slapen. Ik vroeg of hij me wat losser kon vasthouden, aangezien ik geen weerstand bood en gewoon meewandelde. Mijn lief volgde ons, maar werd met harde stampen door een agent weg geduwd. Ik riep heel luid naar de omstanders: “Help, ik heb niks misdaan.” En ik bleef vragen: “Kunt u mij vertellen wat mijn rechten zijn, waarom ik meegenomen word, waarheen etc?”

In de combi zaten we met drie. Ik vroeg nogmaals ‘Waarom?’. Ze zeiden ‘omdat we bivakmutsen droegen’. Ik zei dat het duidelijk te zien was dat ik een gewone muts op mijn hoofd had (mijn gezicht was de hele tijd onbedekt). Toen zeiden ze: “ah euh awel, dat is omdat jullie je papieren niet wilden tonen”. Daarop reageerde ik, dat ik die vraag nooit gehoord had, dat we zo geschrokken waren door hun macho en intimiderende gedrag en agressie.

Verder spraken ze mij in de combi eerst aan in het Frans. Ik moest vragen of ze Nederlands konden spreken. Als reactie haalde ik direct mijn ID-kaart boven en zei: ‘Controleer maar, dan moeten we niet meer naar het kantoor’. Maar daar was het blijkbaar te laat voor.

De agent die mijn arm had gegrepen, zei dat ik mij aanstelde gelijk een klein kind en dat ik maar niet zo stoer moest doen. De andere agenten deden ook gemeen. Ze gooiden hun helmen in de combi, ze deden onze veiligheidsgordel niet aan. Ook zeiden ze niet waarheen we gebracht werden. Mijn vriendin vroeg aan de agenten of ze mee mocht, maar dat mocht niet, omdat we al te veel ‘een scène aan het schoppen’ waren. Ik vroeg ook aan de agenten waarom ze, als ze ‘gewoon een ID-controle’ wilden doen, dan niet mijn andere vrienden ook meenamen (we waren met een groepje van acht). Daarop antwoorden ze: “Ja, we wilden dit eigenlijk ook doen, maar het is uw schuld, omdat u te luid was, dus we moesten snel wegwezen.”

In het kantoor hebben ze ons in de gang achtergelaten, omringd door minstens 6  zwaar bewapende agenten. We zijn nooit op een bureau binnengelaten, er zijn geen rechten voorgelezen, geen papieren gezien of ondertekend. We moesten gewoon op de gang wachten en zijn vrij snel terug vrijgelaten. Aan de uitgang stonden minstens 8 agenten die de doorgang blokkeerden van het politiekantoor. Wanneer we terug herenigd werden met onze vrienden en een groepsknuffel gaven, filmde een van de agenten ons met zijn smartphone.

Mijn vriendin wees erop dat de politie er heel willekeurig, zo leek het, maar eigenlijk heel doelbewust de zwaksten van onze groep er uit kozen. Wij waren de kleinsten van de groep en allen een minderheid, allen queer, 2 vrouwen waarvan één vrouw van kleur, en 1 non-binair persoon.

 

Enkele video’s van de gebeurtenis die op Facebook rondgaan:

Nu net gebeurd

Geplaatst door Sofie Vervanier op Maandag 21 oktober 2019

LIVEZonet werden de mensen van Queer Pride Gent opgepakt in Brussel. Dit na United against police violence. Dit is hetzelfde politiekorps dat vorige week nog maar zijn boekje stevig te buiten ging op de activisten van Extinction Rebellion Belgium.

Geplaatst door Gilles van Loocke op Maandag 21 oktober 2019

Just after the manifestation a group of 7 people who were heading back, were stopped by the police for no reason. The police asked them to give their Id's and started to arrest them in group. When the camera's are not rolling, the beast shows it's true face.

Geplaatst door Quinten Vanagt op Maandag 21 oktober 2019

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!