Youth for Climate krijgt Prijs voor de Democratie, Prijs Jaap Kruithof gaat naar Bruno Verlaeckt (ABVV)

dinsdag 16 juli 2019 14:19
Spread the love

De Prijs voor Democratie gaat dit jaar naar Youth for Climate. Ze worden bekroond voor hun ‘ongeziene en indrukwekkende mobilisatie van scholieren’. ABVV-vakbondssecretaris Bruno Verlaeckt krijgt de Prijs Jaap Kruithof. Hij werd onlangs in beroep veroordeeld voor het belemmeren van het verkeer tijdens een nationale stakingsdag in 2014.

De klimaatspijbelaars mogen zondag 21 juli op het groot podium van de Gentse Feesten de Prijs voor de Democratie de lucht insteken. “Het is de eerste keer in de geschiedenis dat het thema klimaat zo bespreekbaar is geworden: thuis, in de familiekring, op café en op het werk. YFC heeft klimaat op de politieke agenda gezet. Normaal beheerst een betoging het nieuws maar een dag. Zij hebben de agenda veel langer bepaald, ook al kunnen ze niet professioneel mobiliseren zoals de vakbonden dat kunnen”, klinkt het in het juryrapport.

Ook Greta Thunberg wordt nadrukkelijk vermeld in het rapport. Dankzij haar onophoudende oproepen om op straat te komen ontstond er een internationale mobilisatie. “Een echte internationale sociale beweging in veel steden en landen die de electorale lafheid van veel overheden aan de macht blootlegde. Het mooie is dat na de zomer de beweging zich niet neerlegt bij de apathie maar een tandje gaat bijsteken door het straatprotest te radicaliseren. Ze starten dan ook met een klimaatstaking op wereldniveau op 20 september.”

De Prijs Jaap Kruithof, ter nagedachtenis van het radicale denken en de strijd voor maatschappelijke verandering van de filosoof Jaap Kruithof, gaat naar vakbondssecretaris Bruno Verlaeckt. Nog geen maand geleden werd hij ook in beroep schuldig bevonden aan het ‘belemmeren van de weg’ tijdens een stakingsactie. “Het veroorzaken van hinder is inherent verbonden aan het stakingsrecht. De verrechtsing in de maatschappij laat nu ook duidelijk zijn sporen na in de rechterlijke macht. Artikel 406 van het strafwetboek wordt gebruikt om mensenrechten en fundamentele vrijheden, zoals het stakingsrecht en het recht van betoging, in te perken”, aldus de jury.

Volgens de jury is de strijd van Bruno Verlaeckt, en de solidariteit met deze strijd, belangrijk. “Een sterke democratie wordt gekenmerkt door de ruimte die gegeven wordt om open en vreedzaam actie te voeren. Dit gaat niet alleen over vakbondsacties. Vreedzaam actievoeren strafrechtelijk veroordelen, is de democratie die broodnodige zuurstof ontzeggen.”

De Prijs voor Democratie werd voor het eerst uitgereikt in 1992. Vorig jaar was het Burgerplatform voor de steun aan vluchtelingen de laureaat. De Prijs Jaap Kruithof kwam er na het overlijden van de filosoof in 2009. De Gentse arts en professor Jan De Maeseneer kreeg de prijs vorig jaar.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!