Foto: NewB
DeWereldMorgen Redactie

2019 cruciaal jaar voor NewB, erkenning als volwaardige bank

dinsdag 11 juni 2019 14:52
Spread the love

Op zaterdag 8 juni 2019 hield de coöperatieve bank NewB zijn Algemene Vergadering in Tours en Taxis te Brussel. NewB gaat voor de volwaardige erkenning als bank in het komende jaar: “We zitten nu in de laatste lijn want de overheid moet zich begin 2020 uitspreken over ons project. In dezelfde tijd moet NewB zichzelf bewijzen.”

Direct na de bankencrisis van 2008 groeide in het maatschappelijke middenveld de overtuiging dat een alternatief nodig is voor de traditionele banken. In 2011 startten 24 middenveldorganisaties met een denkoefening voor de oprichting van een coöperatieve bank en in juli 2013 keurden 1.700 leden van de Algemene Vergadering de oprichting van de coöperatieve bank NewB goed. Het werd de start van de moeizame tocht naar een banklicentie.

Sindsdien …

Foto: NewB

NewB telt momenteel 52.187 coöperanten en 155 lidorganisaties (waaronder Velt, Fairfin, Gezinsbond, CDCD en 11.11.11, ABVV, CNE en ACV Puls, OXfam, Netwerk tegen Armoede, EVA – Ethisch Vegetarisch Alternatief, Bond Beter Leefmilieu, Hefboom, Pala, Agir pour la Paix, Vrede, Bond Beter Leefmilieu, Hefboom, Pala, Femma, Apache, Trage Wegen, Samenlevingsopbouw, Greenpeace, Dokters van de Wereld …). De coöperatie heeft reeds een aantal financiële producten, de duurzame betaalkaart Goodpay (2016) en de eerste verzekeringen (2018) voor wonen, auto en burgerlijke aansprakelijkheid.

Op 29 januari 2019 diende NewB zijn officiële aanvraag in om als volwaardige bank actief te kunnen worden in de loop van 2020. Bedoeling is om dan als sobere, participatieve en transparante spaarbank duurzame en ethische producten aan te bieden, zoals spaarrekeningen, bankkaarten, zichtrekeningen.

Erkenning in 2020

Foto: NewB

Uit het NewB jaarverslag van 2018: “We zitten nu in de laatste lijn want de overheid moet zich begin 2020 uitspreken over ons project. In dezelfde tijd moet NewB zichzelf bewijzen: zoveel mogelijk mensen bijeenbrengen, onze verzekeringsoplossingen laten uitgroeien tot een succes en een geslaagde kapitaalronde voeren.” De coöperanten gaan ervan uit dat de Algemene Vergadering van NewB op 8 juni de laatste is van de bank in zij huidige vorm. Voor die erkenning begin 2020 rekent NewB op de inzet van zijn coöperanten.

 

 

Website van NewB

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!