Studentenmars voor de vrijlating van VUB-gastdocent Djalali
Wereld, Samenleving, Politiek, België -

Studentenmars voor de vrijlating van VUB-gastdocent Djalali

Op 10 oktober, Internationale Dag tegen de Doodstraf, hebben studenten van de VUB samen met Amnesty International een protestmars in Brussel georganiseerd voor professor Ahmadreza Djalali. Ze roepen de Iraanse autoriteiten op om de Zweeds-Iraanse VUB-gastdocent vrij te laten uit de dodencel.

vrijdag 12 oktober 2018 23:08
Spread the loveBron: Amnesty International Vlaanderen

De mars vertrok aan de VUB-campus in Elsene en ging via de ULB-campus, waar andere studenten aansluiten, naar de Iraanse ambassade. Aan de ambassade gaf Gerlant Van Berlaer, vriend en collega van prof. Djalali, een korte toespraak en lieten de studenten uit volle borst van zich horen tijdens een protestfuif.

“Bijna een jaar na de terdoodveroordeling van Ahmadreza Djalali blijven wij druk uitoefenen op de Iraanse autoriteiten. Het bewijs dat tijdens het proces werd aangeleverd toont niks anders aan dan dat Djalali een academicus is die vreedzaam zijn beroep trachtte uit te oefenen. Hij hoort thuis in een auditorium en niet in de dodencel”, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen.

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.Bron: Amnesty International Vlaanderen

De laatste berichten over zijn gezondheidstoestand blijven alarmerend. Amnesty International vraagt de Iraanse autoriteiten om hem vrij te laten en toegang te geven tot adequate medische zorg.

take down
the paywall
steun ons nu!