Amaya Eva Coppens. Bron: Amnesty International Vlaanderen
Verslag, Wereld, Afrika, Samenleving, Politiek, België -

Amnesty en familieleden van Amaya Eva Coppens voeren in Brussel actie tegen repressie in Nicaragua

Vandaag voeren activisten van Amnesty International samen met enkele familieleden van Amaya Eva Coppens actie voor de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Ze vragen de onmiddellijke vrijlating van alle manifestanten die in de cel zitten louter omwille van het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting.

maandag 8 oktober 2018 17:24
Spread the love

De Amnesty-activisten vormen een menselijke ketting en scanderen slogans voor de ingang van de Nicaraguaanse ambassade in Brussel. Vertegenwoordigers van Amnesty International leveren daar een petitie met 21.000 Belgische handtekeningen af bij de ambassade. 

“Al meer dan drie weken zit Amaya in de gevangenis. Ze protesteerde tegen het beleid van president Ortega. En ze is niet alleen. In Nicaragua zijn duizenden het slachtoffer van een verschrikkelijke repressie. Daarbij vallen ook doden. Alleen omdat ze de straat op trekken om te tonen dat ze het niet eens zijn met de regering. Dat is onaanvaardbaar”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

De mensenrechtenorganisatie vraagt ook dat Nicaragua het recht op een eerlijk proces respecteert voor alle studentenleiders en andere manifestanten die zijn gearresteerd.

Sinds 18 april 2018, het begin van protesten tegen een intussen afgevoerde hervorming van de sociale zekerheid in Nicaragua, hanteren de autoriteiten een strategie om met harde hand elke kritiek de kop in te drukken. Ze gebruiken buitenproportioneel geweld, buitengerechtelijke executies, controle van de media en paramilitaire gewapende groepen. Iedereen die protesteert wordt als crimineel behandeld. Bij de repressie zijn al meer dan 400 mensen gearresteerd en eind augustus waren al 322 doden en duizenden gewonden gevallen. 

De repressie is de voorbije weken nog toegenomen met tientallen nieuwe arrestaties, waaronder Amaya Eva Coppens. Amaya is studente geneeskunde en een van de leiders van het studentenprotest. Ze werd gearresteerd samen met Sergio Midence, ook een studentenleider, in Leon op 10 september 2018. De studente wordt onder meer beschuldigd van “terrorisme”, “ontvoering” en “illegaal bezit van wapens”. Amaya en de anderen werden zonder aanhoudingsbevel gearresteerd.

take down
the paywall
steun ons nu!