Bron: PxHere
Afrika, Samenleving, Politiek -

Amnesty vraagt vrijlating Belgisch-Nicaraguaanse studentenleidster Amaya Eva Coppens

De onderdrukking van protesten in Nicaragua bereikt alweer een dieptepunt met verschillende nieuwe arrestaties waaronder die van Amaya Eva Coppens, een Belgisch-Nicaraguaanse geneeskundestudente. Amaya werd op 10 september aangehouden in Leon, een stad in het noordwesten van Nicaragua. Amnesty International vraagt de vrijlating van Amaya en alle andere studentenleiders, activisten en demonstranten die in de cel zitten omdat ze vreedzaam hun mening geuit hebben.

woensdag 19 september 2018 15:56
Spread the love

In april ontstonden in Nicaragua de eerste demonstraties als reactie op een voorstel van de overheid om de sociale zekerheid te hervormen. Het voorstel werd later ingetrokken, maar het hardhandig optreden tegen de initiële demonstranten resulteerde in verschillende dodelijke slachtoffers en arrestaties. Dit veroorzaakte een nieuwe golf van protesten tegen de repressie en voor democratische hervormingen in Nicaragua. Ook tegen deze demonstraties blijft de overheid buitengewoon hardhandig optreden.

“Het is duidelijk dat de Nicaraguaanse autoriteiten werkelijk alles in het werk stellen om afwijkende meningen de mond te snoeren. Antiregeringsprotesten worden gewelddadig uit elkaar geslagen met al honderden doden tot gevolg sinds april. Moedige jonge mensen zoal Amaya die hun stem laten horen tegen deze tomeloze repressie worden vervolgd en opgesloten”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

Volgens schattingen van lokale in internationale ngo’s werden ondertussen al meer dan 400 protestleiders, activisten en gewone demonstranten opgesloten. Het Nicaraguaans Centrum voor Mensenrechten rapporteert dat de recente arrestaties niet volgens de regels uitgevoerd werden. Zo werden bijvoorbeeld gewapende groepen die banden hebben met de overheid ingezet om de arrestaties uit te voeren en betraden agenten woningen zonder huiszoekingsbevel. In verschillende gevallen werden de arrestanten ook pas na de wettelijke termijn van 48 uur bij een rechter voorgeleid.

Amnesty International lanceert vandaag een petitie voor de vrijlating van Amaya Eva Coppens en alle andere studenten, activisten en demonstranten die opgesloten werden enkel omdat ze kritisch waren voor het beleid van de overheid. De organisatie roept Nicaragua ook op om een einde te maken aan de verregaande repressie in het land. Het recht op vrije meningsuiting en vreedzaam demonstreren moet gerespecteerd worden.

De petitie gericht aan de Nicaraguaanse president Daniel Ortega vindt u op https://www.amnesty-international.be/amaya-coppens

take down
the paywall
steun ons nu!