Alvaro Uribe. Bron: Flickr
Opinie, Politiek -

Kritiek geven op machthebbers nog steeds levensgevaarlijk in Colombia

In Colombia worden voortdurend politieke dissidenten, verdedigers van de mensenrechten, vakbondsleiders, journalisten vermoord. Priester Ramiro Arango heeft op een tv-zender voormalig president Álvaro Uribe (en partijgenoot en huidig president Iván Duque) openlijk "gevaarlijkste man ter wereld" genoemd. "Ik weet dat dit het einde van mijn leven is".

woensdag 11 juli 2018 17:32
Spread the love

Dat Latijns-Amerikaanse kerkleiders in hun houding en gesprekken gemakkelijk de kant van rechtse regeringen kiezen wekt geen verwondering meer op. Wel zijn er hier en daar gelukkige uitzonderingen. Als dan een Colombiaanse katholieke priester en pastoor een hallucinant vocabularium hanteert tegen regeringsleiders van zijn land en een hele polemiek veroorzaakt, dan moet er wel een erg groot haar in de boter zitten. 

Gedurende iets meer dan twaalf minuten goot hij een stortvloed aan kritiek uit tijdens een video-opname op de zender ‘La Lengua Caribe’. Zijn doelwit waren voormalig president en senator Alvaro Uribe en de pas verkozen president Iván Duque. Met open vizier identificeerde hij zich: “Ik ben priester Ramiro Arango. Ik ben van Cali, ik leef in Cali, maar ik ben afkomstig van een dorp uit het noorden van Valle Roldanillo.”

Zijn kritiek spitste zich vooral toe op Alvaro Uribe: “Ik richt deze boodschap naar u beiden. Naar iemand die het beleid van extreemrechts de laatste jaren in dit land geleid heeft met vermoedelijk zeer grote en duistere zaken die het leven gekost hebben aan enorm veel Colombiaanse broeders. En dat beleid heeft met zijn hardnekkige haat de crisis verhevigd voor de vrede die op dit ogenblik aan zet is.”

De huidige president kwam aan de macht middels de partij Centro Democrático. En wil nu juist Alvaro Uribe de chef van die partij zijn. Die moest het speciaal ontgelden omdat Alvaro Uribe, zoals zoveel machthebbers in Latijns-Amerika, een masker van godsvrucht aanbindt.

De priester: “Ik vraag u meneer Alvaro Uribe in naam van God, die God waar u zich op beroemt en met uw mond profaneert, in naam van de God van de heerscharen, van de armen, van de uitgeslotenen, van dezen die u actief of door verzuim vermoedelijk vermoord hebt.’

Dan haalt de priester het uiterste naar boven en beschuldigt de voormalige president Alvaro Uribe de gevaarlijkste man ter wereld te zijn. Onder meer tijdens diens regeringsperiode greep het fenomeen ‘falsos dispositivos’ plaats. Tijdens het gewapend conflict tussen het regeringsleger en de guerrillabeweging FARC ontvoerden de militairen jonge kerels uit hun huizen, maakten hen af op verlaten plaatsen en staken hen een wapen in de hand. Naderhand disten ze het voorval op als een aanval van de guerrilla op een legereenheid. Maar ze waren er zogezegd in geslaagd de vijand uit te schakelen. Op die manier streefden de betrokken officieren ernaar ‘punten te scoren’ en promoties te bekomen.

“Voor mij bent u de gevaarlijkste man die op de planeet rondloopt. De man die de meeste schade aangebracht heeft aan het land, aan de armen. Uw regeringsperiode is de meest corrupte en is betrokken bij de ‘falsos dispositivos‘ en bij de mogelijke oprichting van misdadige organisaties en groepen die vandaag broeders en zusters, inheemsen, activisten van sociale groepen, verdedigers van de mensenrechten en leiders van de gemeenschappen van de zwarte bevolking vermoorden.”

Op de valreep gaf hij de pas verkozen president nog een veeg uit de pan. Hij noemde hem een “marionet van Uribe”. “[…] die marionet van u, Uribe, die arme man die geen flauw idee heeft waarin de chef van het rovershol hem geduwd heeft. Dat God die arme man mag vergezellen in de uitoefening van het regeringsbeleid dat hij moet doen voor miljoenen Colombianen.”

Uiteindelijk blijkt priester Arango overtuigd te zijn dat senator Alvaro Uribe wel degelijk een moordenaar is en slikt daarbij termen zoals ‘vermoedelijk’ gewoon in. Hij geeft het met zoveel woorden te kennen: “Ik sta erop dat je de moord op sociale leiders, de zwarte bevolking, de leden van de lesbische, gay, biseksuele en transgenderbeweging (LGBT) en alle uitgeslotenen stopt.”

Een dergelijke uithaal doet men niet ongestraft. Priester Arango weet dat ook. Hij is er van overtuigd dat zijn verklaringen zijn doodsvonnis betekenen. Want Uribe zal na het vernemen van de boodschap vergeldingsmaatregelen nemen.

“Ik weet dat dit het einde van mijn leven is. Ik denk dat het voor u gemakkelijk is pastoors te doden. Maar ik sta klaar. Met uw aanhangers zult u mijn stem het zwijgen willen opleggen. Maar ik ben niet bang. Ik voel mij gelukkig, want mijn stem, die stem die ik tot u Alvaro en tot u Iván richt, zal u voor de rest van uw leven folteren.’  

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!