“Weg met het imperialisme.” Foto: Erik Cleves Kristensen, Wikimedia Commons / CC BY 2.0
Tegendraads leesvoer -

Tegendraads leesvoer: kapitalisme, politiecomplex, VS-imperialisme en Colombiaanse president

Bij het begin van het weekend bieden we u graag wat interessante artikels of video’s aan uit andere alternatieve media. Deze keer komen ze allemaal uit het buitenland. Yanis Varoufakis geeft een heldere video-uiteenzetting over kapitalisme. Massaal verzet tegen een reusachtig politiecomplex in de VS. China hekelt het imperialisme van de VS en een zeer bevlogen speech van de Colombiaanse president. Veel leesplezier.

zaterdag 11 maart 2023 00:14
Spread the love

 

Yanis Varoufakis, printscreen YouTube.

Kapitalisme voor beginners. Yanis Varoufakis is de bevlogen voormalige minister van Financiën van de linkse regering van Syriza in Griekenland. In een video-interview van iets meer dan een uur beantwoordt hij fundamentele vragen over economie en kapitalisme. Didactisch en leerrijk.

 

 

Politiemensen in New York. Foto: Nick.Allen, Wikimedia Commons / CC BY 2.0

In de staat Georgia in de VS is heel wat te doen over de bouw van een militariserings- en trainingscomplex voor de politie van maar liefst 85 hectare, te midden van natuurgebied, dat een van de grootste politietrainingsfaciliteiten in het land zal zijn.

Het terrein zou verschillende schietbanen bevatten, een landingsbasis voor helikopters, een ruimte voor explosieventraining, stallen voor politiepaarden en een hele namaakstad waar agenten rollenspellen kunnen spelen.

Er kwam hevig verzet vanuit de plaatselijke, voornamelijk zwarte bevolking. Bij die protesten werd een milieuactivist dodelijk neergeschoten.

 

“Weg met het imperialisme.” Foto: Erik Cleves Kristensen, Wikimedia Commons / CC BY 2.0

De VS is het gewoon om de rest van de wereld de les te spellen. In een striemend en uitgebreid rapport van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken worden de rollen omgedraaid. China hekelt de oorlogsmisdaden, de vele CIA-coups, de 400 buitenlandse interventies en andere misdaden, die miljoenen slachtoffers hebben gemaakt en die in de hele wereld worden veroordeeld.

 

Gustavo Petro, met vrouw en dochter. Printscreen youtube.

Gustavo Petro, de president van Colombia, is geschiedenis aan het schrijven. Hij is de eerste linkse president van dit land en is van plan om zijn land in een radicale sociale en duurzame richting te sturen. Voor die diepgaande veranderingen rekent hij op de steun en de inzet van de bevolking. Je kan deze bevlogen en sterke speech (in het Spaans) hier lezen of bekijken.

Nieuwsbrief

Ben je ook op zoek naar alternatieve informatie? Schrijf je dan in op onze dagelijkse nieuwsbrief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!