Antwerpse Ten Miles bewijzen: zo makkelijk is het om de Antwerpse lucht proper te houden

Sporten is goed voor de gezondheid en tijdens de Antwerp 10 miles geldt dat niet alleen voor de deelnemers maar ook voor de supporters en iedereen die in de buurt van het traject woont. Dat besluit Greenpeace Antwerpen na een analyse van luchtkwaliteitsmetingen die ze de voorbije weken en de dag van de 10 miles deden. De luchtkwaliteit tijdens de wedstrijd was dankzij de grote autovrije zones aanzienlijk beter dan anders in het drukke Antwerpse verkeer.

maandag 23 april 2018 17:05
Spread the love

De Antwerp 10 miles is elk jaar een gigantisch evenement waarvoor grote delen van de stad op en rond het traject verkeersluw tot volledig verkeersvrij gemaakt worden. Uit metingen van Greenpeace Antwerpen in de weken voor de wedstrijd en op de grote dag zelf, blijkt dat dat een duidelijk effect heeft gehad op de luchtkwaliteit tijdens de wedstrijd. Tijdens de Antwerp 10 miles ademden de lopers aanzienlijke schonere lucht in dan de lucht waarmee de Antwerpenaren het de rest van het jaar moeten stellen. De metingen toonden aan dat de lucht tot twee keer zo sterk vervuild was tijdens de weekspits.

Dat op een dag als deze zo veel bezoekers probleemloos hun weg hebben gevonden naar het centrum van Antwerpen, toont aan dat het perfect haalbaar is om grotere stukken van de stad verkeersluw te maken. “Als deze verkeerssituatie op een drukke dag als vandaag mogelijk is én een positief effect heeft op de luchtkwaliteit in de stad, zien wij weinig argumenten tegen grotere autoluwe zones in Antwerpen”, zegt Luc Van den Dorpel van Greenpeace Antwerpen.

De Antwerpse lokale groep van Greenpeace was tijdens de 10 miles aanwezig als deelnemers en om bezoekers te sensibiliseren over luchtkwaliteit in het kader van de Belgische Greenpeace-campagne ‘Clean Air Now’. Lopers die de actie wilden steunen konden een ‘Clean Air Now’-sticker opplakken en samen met de Greenpeacelopers lopen voor betere luchtkwaliteit in Antwerpen.

http://www.greenpeace.org/belgium/nl/wat-doen-wij/klimaat-en-energie/de-uitdagingen/Verkeer/

https://www.mijnluchtmijnschool.be/

take down
the paywall
steun ons nu!