Tax Pride: “Stop met rijken en vermogenden te pamperen”
Reportage, Nieuws, Economie, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen -

Tax Pride: “Stop met rijken en vermogenden te pamperen”

Een 5.000-tal militanten van de twee grote vakbonden namen maandag deel aan de 1e 'Antwerp Tax Pride' voor rechtvaardige belastingen. Onder het motto: ‘Echte helden verschuilen zich niet op de Bahama’s, de Kaaiman- of de Maagdeneilanden. Een echte held betaalt belastingen.’ Ze roepen de regering op om belastingontwijking bij grote bedrijven aan te pakken en dringend werk te maken van een progressief belastingbeleid. De optocht trok van het Sint Jansplein in Antwerpen richting dienst Financiën.

maandag 4 december 2017 14:10
Spread the love
Het Sint Jansplein in Antwerpen kleurde maandagochtend groen en rood van de massaal opgedaagde militanten op de eerste Tax Pride. Deze werd georganiseerd door de Socialistische- en Christelijke vakbond van de provincie Antwerpen. De tocht richting dienst Financiën op de Italiëlei verliep moeizaam. Door de afgesloten leien was het aanschuiven om langs een smalle oversteek aan het Financiëngebouw te geraken. Daar ging de tocht verder richting Waagnatie waar de toespraken werden gehouden.

Met de Tax Pride willen de militanten aantonen dat ze trots zijn op de belastingen die ze betalen omdat die dienen voor onderwijs, zorg, cultuur, infrastructuur, sociale zekerheid etc … Maar tegelijkertijd willen ze aan de alarmbel trekken, omdat de belastingen niet rechtvaardig verdeeld zijn en niet correct geïnd worden.

“The Paradise Papers zijn de zoveelste openbaring die duidelijk aantoont dat grote kapitalen nauwelijks belast worden”, zegt Bruno Verlaeckt – voorzitter van ABVV Antwerpen. “Met deze actie willen we aantonen dat de mensen dit niet meer pikken. We willen dat de regering stopt met de rijken en de vermogenden te pamperen. En een effectief beleid op poten zet dat belastingontwijking en –fraude aanpakt.”

“Gewone mensen betalen belastingen” 

Verontwaardiging troef op de betoging. Zeker bij de mensen die ik aanspreek. “Het zijn de gewone mensen die belastingen betalen. Er is zogenaamd geld voor niets. Overal wordt bespaard terwijl de mensen met grote vermogens onze belastingen met grote gemak kunnen ontwijken en hun geld elders kunnen parkeren”, klinkt het.

Zo ook bij Karina die met haar groep meewandelt: “Mensen met een groot inkomen moeten evengoed belastingen betalen als mensen met een laag inkomen. En dat gebeurt nu veel te weinig. Vandaag de dag worden diegenen die geld hebben alleen maar rijker, en die zonder geld armer. We willen dat er iets aan gedaan wordt.“

Robert zwaait met een BBTK-vlag en wacht ongeduldig om de leien te kunnen oversteken richting dienst Financiën: “Het is voor mij de evidentie zelve om bij deze actie te zijn. Het probleem is dat de rijkdom in België nog altijd niet belast wordt. Als ze al zouden beginnen met een rechtvaardige vermogenswinstbelasting in te voeren, dat zou gemakkelijk in de sociale zekerheid gestoken kunnen worden. Het einddoel is voor mij de invoering van een echte vermogensbelasting.”

“Als wij moeten betalen, waarom zij dan niet?”

Sandra staat gezellig te keuvelen met haar vriendinnen als ik haar aanspreek. Ze werkt in de distributiesector: “We betogen omdat de rijken aan ons geld zitten en ze geen belastingen moeten betalen. We willen dat die ook belastingen betalen. Voor de uren die we kloppen en het weinige loon dat we krijgen, betalen we in verhouding veel belastingen. En als wij dat moeten betalen, waarom zij dan niet?

Stefan is arbeider in de metaalsector en wou me met plezier te woord staan: “Iedereen moet zijn belastingen betalen zoals het hoort. De gewone man in de straat die doet dat toch. Waarom kunnen de grote bedrijven hun steentje ook niet bijdragen? Nu zetten deze grote bedrijven allerlei constructies op om hun geld naar het buitenland te brengen en helpen zo mee aan de uitholling van onze sociale zekerheid.”

Leen werkt in de zorgsector: “Ik heb twee kinderen en vind dat ik toch heel wat belastingen moet betalen. Het is niet eerlijk dat de mensen die veel geld verdienen weinig belastingen betalen en wij de gewone mensen moeten alsmaar meer betalen. Het moet eerlijker verdeeld worden.” 

Nog meer acties

“Het is de evidentie zelve om aan deze Tax Pride te participeren”, vindt Ilse Dielen van ACV Antwerpen.”Luxleaks, Paradise Papers je ziet dat de weegschaal continu doorslaat in de verkeerde richting. De mensen zijn echt boos dat is ook te merken aan de opkomst.”

“Europa tikt ons land op de vingers en toch doet deze regering door. Die wil perse met die fiscale rulings doorgaan. Er wordt overal in de overheidsdiensten bespaard en zelfs lineair met een kaasschaaf, terwijl de noden hoog zijn. In plaats van te besparen moet je net de sociale inspectiediensten versterken. Zodat ze betere controles kunnen doen op fraude, belastingontwijking en sociale dumping”, aldus Dielen.

“In aanloop naar de verkiezingen hebben we met de twee grote vakbonden nog meer acties gepland om mensen bewust te maken rond verschillende thema’s, zegt Ilse Dielen. Dit is de eerste actie rond belastingen. Op 19 december is er de grote actie rond pensioenen. We willen gaan voor een andere coalitieregering”, besluit Dielen.

take down
the paywall
steun ons nu!