Voorleesweek: papa’s hebben geen excuus meer om niet voor te lezen

Voorleesweek: papa’s hebben geen excuus meer om niet voor te lezen

donderdag 30 november 2017 17:31
Spread the love

Waar de vorige jaren prinses Mathilde opdook bij de start van de Voorleesweek, was die rol dit jaar weggelegd voor Koning Filip. Dat had te maken met het thema van dit jaar, dat luidde: “Hoera voor de voorleespapa’s!”

Papa’s en voorlezen, het blijkt namelijk geen vanzelfsprekende combinatie te zijn. En ook bij het zelf lezen blijkt er een genderkloof te bestaan: meisjes leren meer dan jongens, vrouwen lezen meer dan mannen.

Hoe komt dat en wat kunnen voorleespapa’s er aan doen?

Voorlezen vrouwenzaak?

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat voorlezen vooral door de mama gebeurt. Ook in andere omgevingen blijkt voorlezen nog steeds een vrouwenzaak: leerkracht, zorgkundige voor jong en oud, bibliotheekmedewerker, het zijn rollen die vooral door vrouwen worden ingevuld. Zo ontstaat de indruk bij kinderen dat voorlezen een vrouwenzaak is.

Leesgewoontes

Toch is het belangrijk dat ook papa’s, opa’s of mannen voorlezen. Onder andere voor de leesbevordering bij jongens. Het is bekend en onderzocht dat jongens op de leeftijd van 7 tot 15, cruciale levensfase om leesgewoontes te ontwikkelen, minder lezen dan meisjes. Zo ontstaat al op jonge leeftijd een “genderkloof” op vlak van boeken. Dat voorlezen doet lezen, daar bestaat geen twijfel over. Papa’s (en opa’s en grote broers) die voorlezen voor jongens kunnen dus een noodzakelijke voorbeeldrol spelen en zo  aan “mannelijke” leesbevordering doen.

Elk hun voorleesrol

Dat neemt  niet weg dat vaders ook aangemoedigd mogen worden om aan hun dochters voor te lezen. Want uit onderzoek blijkt dat papa’s creatiever voorlezen, ze zoeken makkelijker eigen verhaallijnen, leggen meer de nadruk op entertainment. Die stellingen zijn voor discussie vatbaar en er zijn ongetwijfeld tegenvoorbeelden te vinden. Maar in elk geval: papa’s lezen anders voor dan mama’s, ze leggen andere accenten. Daarom is het zo krachtig als zowel mama als papa hun eigen voorleesrol op zich nemen.

Vorming

Koning Filip die voorleest, het was een slimme actie om het thema van de voorleesweek op de kaart te zetten. En laat ons hopen dat het een heleboel papa’s tot voorlezen heeft aangezet tijdens de voorleesweek. Maar het hoeft natuurlijk niet te stoppen na deze week. Linc vzw, een belangrijke partner van de voorleesweek, heeft een heuse vorming samengesteld: een workshop leespromotie, speciaal voor papa’s.

“Ik zou wel willen, maar ik weet niet hoe dat moet” kan door vaders dus niet meer ingeroepen worden als excuus om niét voor te lezen.

Lees ook: verhalen voor vader-zoon-momenten

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!