Undercover in Cambodjaanse kledingfabriek

“Jij ziet graag af in jouw sportkleren, maar niemand ziet graag af voor jouw sportkleren”. Wereldsolidariteit en ACV gingen undercover in een kledingfabriek in Cambodja om bij een kledingarbeidster letterlijk te meten hoe slecht de werkomstandigheden zijn in de fabrieken die sportkleding maken voor internationale merken als Puma, Nike, New Balance en Adidas.

vrijdag 30 juni 2017 12:27

De sportkleren die wij dragen worden immers aan de andere kant van de wereld gemaakt, vaak in onmenselijke omstandigheden. Een schitterende wieleroutfit mag hier wat kosten maar de arbeidster die hem ginder gemaakt heeft moet het stellen met een hongerloon en werkt lange dagen in slechte condities en extreme hitte.

Zes dagen op zeven leveren Cambodjaanse en andere Aziatische kledingarbeidsters onwaarschijnlijke werkprestaties, vergelijkbaar met echte sportprestaties, om onze sportkledij te maken.

Om de sportieve consument hiervan bewust te maken werd in een kledingfabriek in Cambodja een undercover steekproef uitgevoerd bij een echte kledingarbeidster. Ze droeg een aantal fitness gadgets die een hele werkdag lang haar vitale functies maten.

Op het einde van de dag kon vastgesteld worden dat de arbeidster een topprestatie had neergezet. Niet voor haar plezier echter, want haar topprestaties vertalen zich niet in een toploon, integendeel. 

Het verhaal van de kledingarbeidster wordt verteld in een tv spot die oproept om de petitie voor  #cleanekleren te tekenen. Met die petitie zetten Wereldsolidariteit en ACV sportmerken onder druk om in de toekomst te produceren in veilige fabrieken waar mensenrechten gerespecteerd worden en een leefbaar loon wordt uitgekeerd. 

Bekijk de video, like, share en teken de #cleanekleren petitie hier: https://www.cleanekleren.be/teken-de-petitie 

 

#cleanekleren won vorig jaar de  Fair Time Award. Hierdoor konden ze een tv-spot maken in samenwerking met communicatiebureau Boondoggle. De spot werd op de tv-kanalen van Medialaan uitgezonden, gedurende de 2 laatste weken van juni. 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!