Driekwart vluchtelingen in Italië slachtoffer van misbruik

Driekwart vluchtelingen in Italië slachtoffer van misbruik

Bijna drie kwart van de vluchtelingen die vanuit Afrika en het Midden-Oosten in Italië aankomen, hebben onderweg geleden onder een of andere vorm van misbruik. Dat blijkt uit onderzoek van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN.

dinsdag 18 oktober 2016 16:28
Spread the love

Onderzoekers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) van de VN baseren zich op de ervaringen van negenduizend mensen die in de afgelopen tien maanden aankwamen in het zuiden van Italië. Ze concluderen dat 71 procent van hen te maken heeft gehad met misbruiken en situaties die mensenhandel stimuleren.

De ondervraagde vluchtelingen geven ondermeer aan dat ze gedwongen werden werk of andere activiteiten tegen hun wil uit te voeren, minder betaald kregen dan afgesproken was of tegen hun wil werden vastgehouden (door privé-personen).

Via de centrale route over de Middellands Zee van Noord-Afrika naar Italië werd 49 procent van de ndervraagde vluchtelingen gedurende de reis tegen zijn of haar wil vastgehouden op een bepaalde locatie. Verder reizen was pas mogelijk tegen betaling van losgeld, stelde de IOM vast. De meeste misbruikmeldingen kwamen uit Libië, dat al langere tijd zeer instabiel is.
Vluchtelingen die over land langs de oostelijke route komen via Turkije en Griekenland ervaren ook problemen, maar in mindere mate. Van hen gaf 14 procent aan in situaties te zijn beland die bijdragen aan misbruik en mensenhandel.

Hoe langer mensen op knelpunten blijven hangen, hoe kwetsbaarder ze worden voor uitbuiting en mensenhandel. Van de vluchtelingen die langer dan een jaar in een land verbleven dat niet hun thuisland was, had 79 procent minstens éénmaal te maken gehad met misbruikpraktijken.

Bronnen:

Abuse, Exploitation and Trafficking: IOM reveals data on the scale of the danger and risks that migrants face on the Mediterranean routes to Europe

Analysis: Flow Monitoring Surveys, Human Trafficking and Other Exploitative Practices

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!