160729-N-EU999-004 MEDITERRANEAN SEA (July 29, 2016) Migrants aboard an inflatable vessel approach the guided-missile destroyer USS Carney (DDG 64). Carney provided food and water to the migrants aboard the vessel before coordinating with a nearby merchant vessel to take them to safety. Carney is forward deployed to Rota, Spain, and is conducting a routine patrol in the U.S. 6th Fleet area of operations in support of U.S. national security interests in Europe. (U.S. navy photo by Chief Information Systems Technician Wesley R. Dickey/Released)

Zorgwekkende stijging aantal dode en vermiste migranten in Middellandse Zee

Sinds het begin van het jaar zijn al bijna honderd mensen overleden of vermist geraakt op migratieroutes in de Middellandse Zee, meer dan dubbel zoveel als in dezelfde periode vorig jaar. De Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) trekt aan de alarmbel. De menselijke tol is meer dan twee keer zo hoog als die van januari 2023, en dat was al het dodelijkste jaar voor migranten in de Middellandse Zee sinds 2016.

dinsdag 30 januari 2024 12:11
Spread the love

 

“Zelfs één sterfgeval is er één te veel. De recente cijfers van overlijdens en vermissingen zijn een pijnlijke herinnering dat een alomvattende aanpak, inclusief veilige en reguliere routes – een cruciale strategische pijler voor het IOM – de enige oplossing is die zowel migranten als overheden ten goede zal komen” zei Amy Pope, de algemeen directeur van het IOM op maandag tijdens een Italiaans-Afrikaanse conferentie in Rome. Daar zitten Afrikaanse leiders en EU-functionarissen aan tafel om te praten over manieren om migratie zonder papieren naar Europa in te dammen.

Gevaarlijke overtocht

Pope benadrukt dat er dringend nood is aan oplossingen om migranten te beschermen, aangezien het aantal gevaarlijke overtochten sterk toeneemt.

Op woensdag hebben lokale autoriteiten voor de kust van Cyprus een groep van 62 migranten gered die Libanon op 18 januari hadden verlaten. De meesten zijn in het ziekenhuis opgenomen met ernstige symptomen, verschillende kinderen verkeren in kritieke toestand. Eén kind is inmiddels overleden.

In het Turkse Antalya zijn de voorbije dagen zeven lichamen aangespoeld die vermoedelijk tot een groep van 85 migranten behoren die vermist zijn sinds ze op 11 december uit Libanon vertrokken.

Volgens het IOM stijgt het aantal mensen die sterven of vermist raken in de Middellandse Zee de voorbije jaren sterk, van 2048 in 2021, naar 2411 in 2022, en naar 3041 tegen het einde van 2023.

steunen

Steun voor een nieuwe website

We hebben uw hulp nodig voor een essentiële opfrissing van de website. Om die interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker te maken hebben we 30.000 euro nodig. Elke bijdrage, groot of klein, helpt. Met uw donatie ondersteunt u onafhankelijke journalistiek die de verhalen blijft brengen die er echt toe doen. Laat uw hart spreken.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!