Het cannabisactivisme test de Belgische democratie

Het cannabisactivisme test de Belgische democratie

zondag 4 september 2016 08:28
Spread the love

In politiek België worden ’s lands wetten gecreëerd door volksvertegenwoordigers. De op deze manier georganiseerde volksheerschappij is een bestuursvorm waarbij afgevaardigden, het volk representeren en de wil van het volk uitvoeren. De wil van Belgische cannabisconsumenten is een wettelijke regulering van cannabis in België. Ook veel niet-consumenten verstaan de noodzaak.

Dat cannabisconsumenten hun rechten opeisen en hun krachten bundelen, is belangrijk om via het democratische principe tot een cannabislegalisering te komen. Voor zulk een wettelijke regulering gaven twee Belgische Cannabis Social Clubs (CSC) in een blauwdruk al een politieke voorzet. Twee maanden geleden werd dit document naar alle politieke partijen verstuurd en via website en pers met de medeburgers gedeeld. De volksvertegenwoordigers zijn dus ingelicht.

Bovendien roepen de CSC alle cannabisconsumenten op om uit de kast te komen. Stilaan is ook algemeen geweten dat cannabis belangrijke medicinale eigenschappen heeft en als genotsmiddel minder schadelijk is dan de maatschappelijk aanvaarde en wettelijk gereguleerde drugs, zoals alcohol en tabak. Zouden niet alle cannabisconsumenten dan moeten kunnen uitkomen voor hun liefde voor de plant en toch gelijke kansen verdienen i.p.v. stigmatisering of zelfs criminalisering?

In een democratie is er ook een belangrijke maatschappelijke rol weggelegd voor de media. De pers heeft namelijk een informerende, controlerende, opiniërende en spreekbuisfunctie. De journalistiek heeft dus de macht om de publieke opinie te beïnvloeden of om een onderwerp op de politieke agenda te plaatsen. De pers zou dus een bron voor volksvertegenwoordigers kunnen zijn om te weten waar werk van te maken en welke prioriteiten te stellen.

Maar de gangbare nieuwsmedia lijken het moeilijk te hebben met hun spreekbuisfunctie over het onderwerp cannabis. Zo haalde de blauwdruk van de CSC Trekt Uw Plant en Mambo Social Club voorlopig nauwelijks de pers. Enkel via De Morgen, Het Belang van Limburg en Radio Centraal Antwerpen werd de samenleving geïnformeerd over dit initiatief. De CSC danken dan ook deze journalisten voor het ter harte nemen van hun maatschappelijke rol.

Gelukkig bestaan er ook media, zoals De Wereld Morgen, die een alternatief bieden voor de traditionele berichtgeving en ook op vlak van cannabis hun maatschappelijke rol gratis waarmaken. Daarentegen wordt meer en meer onlinenieuws betalend via bijvoorbeeld een abonnement. Maar ook consumptiegerichte reclame moeten slikken, kan als een betaling aanzien worden, want het doet consumeren.

In ieder geval is de politiek door de CSC via de blauwdruk geïnformeerd over de wens tot dialoog. Trekt Uw Plant en Mambo Social Club roepen de volksvertegenwoordigers op om spoedig een parlementaire hoorzitting te organiseren betreffende het Belgische cannabisbeleid. Beide cannabisverenigingen hopen tevens dat ook de gangbare nieuwsmedia hun maatschappelijke rol opnemen en het publiek meenemen in het cannabisdebat.

Of, hoe het volk een plantje op democratische wijze bevrijdde.
Test geslaagd, met dank aan de volksvertegenwoordigers en de media.Cannabisbloemtop in volle bloei op een Antwerps noordengericht terras

take down
the paywall
steun ons nu!