“Anders en beter, het kan”: minimumloon van 14 euro

De socialistische vakbond Algemene Centrale-ABVV, lanceert aan de vooravond van haar nationale stakingsactie een campagne met oplossingen voor de economische en sociale crisis. Met de campagne wil ze tonen dat ze het huidige regeringsbeleid niet enkel afwijst, maar ook alternatieven wil voorstellen.

donderdag 23 juni 2016 14:59
Spread the love

“De besparingspolitiek van de regering is uitzichtloos”, vindt de socialistische vakbond. Daarom start ze aan de vooravond van de 24-urenstaking met haar campagne ‘Anders en beter, het kan’, dat antwoorden en alternatieven wil bieden. 

“Grote vermogens blijven buiten schot”

Zo stelt de socialistische vakbond dat de fiscale hervormingen van de regering de verdeling van de lasten in geen enkel opzicht verbeteren. “Op dit moment wordt vooral de gewone mens belast. Besparingsmaatregelen komen daardoor steeds op dezelfde schouders terecht, terwijl de grote vermogens buiten schot blijven”, zegt Karel-Jan Meert van de Algemene Centrale-ABVV. De vakbond pleit daarom voor een belasting op inkomsten uit grote vermogens, zoals een meerwaardebelasting op aandelen.

“Goede jobs zijn de motor van onze economie

Volgens Meert zullen deze inkomsten de overheid meer zuurstof geven om te investeren in ons economisch weefsel, wat op zijn beurt nieuw jobs creëert. “Echte voltijdse jobs, die zekerheid bieden en werknemers toegang geeft tot sociale rechten”, aldus Meert.

De maatregelen die de overheid tot nu toe hebben genomen om de jobsituatie in ons land te verbeteren, zijn volgens Meert slechts een druppel op een hete plaat. “Minister Peeters heeft het de hele tijd over modernisering van de arbeidsmarkt, maar deze ‘modernisering’ zorgt er in realiteit alleen maar voor dat werknemers steeds flexibeler moeten worden, en vaker bij slecht betaalde, tijdelijke of deeltijdse jobs terecht komen. Hier moet dringend verandering in komen.”

“Want goede jobs zijn de motor van de economie, net als koopkracht. Koopkracht houdt  de binnenlandse vraag in stand en genereert bijgevolg productie en arbeidsplaatsen. Ze moet daarom versterkt worden. Het is onaanvaardbaar dat grote groepen mensen, zelfs met een baan, nog nauwelijks rondkomen.”

 “Minimumlonen moeten fors omhoog”

De socialistische vakbond komt vandaag daarom met het volgende concrete voorstel: de minimumlonen moeten voor iedereen fors omhoog. “Uit een eigen studie blijkt dat  een uurloon van minstens 14 euro nodig is om degelijk te kunnen leven. Bij de invoering van zo’n verhoogd minimumloon zou ons land er op sociaal en economisch vlak trouwens op vooruit gaan”, zegt Werner Van Heetvelde, voorzitter van ABVV-AC.

Daarbij is zo’n verhoogd minimumloon volgens Meert precies wat we nodig hebben om onze economie opnieuw aan te zwengelen. “Maatregelen als de taxshift zouden er zogenaamd voor zorgen dat onze economie weer aan de beterhand is, maar eigenlijk is de regering hier niet eerlijk over. Als we alle cijfers in beschouwing nemen, zien we dat we er net op achteruit gaan.”

Ons land zou verder niet het eerste land zijn dat een dergelijke maatregel invoert. Zo werd het minimumloon in een aantal Amerikaanse steden, waaronder Los Angeles en New York, recent nog opgetrokken tot 15 dollar. “Een inspirerend voorbeeld. En als zelfs een weinig socialistisch land als de Verenigde Staten zo’n maatregel invoert, wil toch wel wat zeggen”, besluit Meert.

take down
the paywall
steun ons nu!