Boekrecensie -

Niemand is nog veilig voor de Calabrese Maffia

Voor de modale burger in dit Lage Land bij de Noordzee is het begrip maffia een fenomeen dat zich voornamelijk voordoet op het Italiaanse schiereiland, Sicilië, de Noord-Amerikaanse steden Chicago en New York of in Albanië. Die perceptie is bij de publieke opinie gegroeid omdat de maffia ontstaan is in Zuid-Europa waarvan de Costra Nostra en de Napolitaanse Camorra de bekendste misdaadorganisaties zijn.

dinsdag 26 april 2016 14:58
Spread the love

Maar wat weinigen beseffen is dat de maffia ondertussen is geglobaliseerd en wij dus allen zonder het te beseffen slachtoffer zijn van de criminele praktijken die de internationale misdaadsyndicaten in Noord-Europa hebben opgezet. Door het creëren van een  georganiseerde parallelle markt loopt de schatkist bijvoorbeeld jaarlijks voor miljarden euro’s mis. De maffia is bovendien al lang niet meer enkel actief in de sectoren prostitutie, drughandel, wapenhandel of mensensmokkel maar heeft zich vertakt in het bedrijfsleven, het bankwezen, de bouwmarkt en zelfs tot in de internationale energiemarkt.

De Calabrese Maffia

Na de moorden in 1992 op maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino voerde de Italiaanse overheid de strijd tegen de Costra Nostra en Napolitaanse Camorra fel op. Beide syndicaten kregen hierdoor zware klappen te verduren en verloren grotendeels hun invloed binnen de internationale georganiseerde misdaad. En zo kreeg de Calabrese maffia de kans te groeien en een internationaal misdaadmonster te worden. Tot het begin van vorige eeuw was er immers bitter weinig bekend over de ‘ndrangheta. De Calabrese maffia werd door veel mensen dan ook lang beschouwd als het mindere kwaad in het criminele ecosysteem van Zuid-Italië en zo kreeg de ‘ndrangheta de kans op korte tijd haar aandeel in de globale cocaïnetrafiek en de wapenhandel buiten beeld op te voeren.

De Vlaamse Soprano’s

De Calabrese maffia kon zich daardoor onmerkbaar met de Italiaanse bovenwereld van lokale besturen, politieke middens en het bedrijfsleven vermengen en trok steeds meer openbare aanbestedingen naar zich toe. Tegelijk richtten de Calabresen overal in de wereld misdaadkolonies op ook in Nederland en België waar de ‘ndranghetisi zich hebben genesteld in de bloemenmarkt van Aalsmeer en in de Calabrese diaspora in Maasmechelen en Genk van waaruit ze hun drugtrafieken beheren en hun stromen crimineel geld aansturen. In die streek heeft men het ondertussen ruimschoots geweten dat er iets ernstig aan de hand is door de schokkende straatmoorden op de zogenoemde Vlaamse Soprano’s of die op leden van de Limburgse Pizza Connection en de Nederlandse Tulpenmaffia.

Onrustwekkend

Het bestaan van de ‘ndrangheta als bedreigend misdaadfenomeen werd echter pas écht erkend na een bloedbad in het Duitse Duisburg in 2007 toen er op het trottoir voor de maffiapizzeria De Bruno zes lijken lagen. De beelden van de doorzeefde ‘ndranghetisi uit het onooglijke maffiadorp San Luca gingen de wereld rond, samen met besef dat de Calabrese maffia met de onuitspreekbare naam zich nu ook in de Noord-Europese economie had geboord. En terwijl er wereldwijd op alle nieuwszenders interviews werden uitgezonden met de Calabrese magistraat en maffiajager Nicola Gratteri en de Italiaanse procureur Reggio Calabria kwam eindelijk de zorgwekkende hoofdrol van de ‘ndrangheta in de wereldwijde cocaïnehandel en zijn dominante criminele aanwezigheid in de Europese Unie, Canada en Australië in beeld. En dat beeld is behoorlijk onrustwekkend.

Electrabel

Onderzoeksjournalisten Raf Sauviller en Salvatore Di Rosa onderzochten de mechanismen die deze nog vrij jonge maffiaclan hanteert en reisden naar Sicilië, de Astropomote, Napels en andere decors waarin de maffiaorganisaties opereren. Ze brengen in dit boek het verhaal van de Italiaanse antimaffia, de magistraten, speurders, politici en maffiaonderzoekers die elke dag strijd leveren tegen de succesvolste misdaadsyndicaten van Europa met veel aandacht voor de onzichtbare maffia in België waarbij ze in een hoofdstuk zelfs een hallucinante link blootleggen tussen de maffia en Electrabel. Ze vertellen de lezer in klare taal hoe verontrustend diep de maffia geïnfiltreerd is in zowat alle sectoren van ons bedrijfsleven en in de lokale politiek en welke systemen er worden gehanteerd om grote sommen geld wit te wassen. Maar ze brengen ook onbeschroomd het verhaal van de zichtbare maffia die in onze contreien is binnengedrongen en brengen verslag uit van moorden en afrekeningen die er de jongste decennia in ons land door de maffia werden gepleegd en wijzen de daders aan.

Onderduikadressen

En zo stelt de verbijsterde lezer vast dat niemand ontsnapt aan de zwarte markt en de misdadige praktijken van deze fors oprukkende misdaadclan die zelfs aanwezig is in de havens van Antwerpen en Rotterdam en beschikt over onderduikadressen in Italiaanse migrantengemeenschappen die door de ‘ndrangheta onder druk worden gezet om maffiosi te huisvesten. En zodoende tonen ze aan dat de maffia nu ook een hardnekkig Belgisch en Nederlands probleem is geworden dat meer schade berokkent aan de samenleving dan wat tot nu toe wordt aangenomen.

Wapenhandel

Dit boek biedt een zorgvuldig opgebouwd en overzichtelijk maar schokkend relaas aan over de wandaden van deze internationale criminelen onder ons en is een absolute aanrader voor eenieder die begaan is met het wel en wee van onze samenleving waarbij je als lezer zowat bij ieder hoofdstuk met onverhulde feiten wordt geconfronteerd waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Een meer dan sterk staaltje onderzoeksjournalistiek dus waarbij het laatste woord nog niet is geschreven want het bestrijden van deze schadelijke organisatie verloopt erg moeizaam temeer ook omdat de parketten en politiediensten vandaag de dag hun handen meer dan voldoende vol hebben aan het bekampen van het terrorisme dat ons belaagd ook al is het anderzijds duidelijk dat de maffia betrokken is bij de internationale wapenhandel en dus medeverantwoordelijk is voor de bewapening van terroristische groeperingen allerlei.

Het boek Maffia werd uitgegeven bij Manteau,  beslaat 520 pagina’s en is verkrijgbaar bij de betere boekhandel voor € 24.99.

take down
the paywall
steun ons nu!