Belgische activisten tegen wapenbeurs voor Britse rechter
Interview -

Belgische activisten tegen wapenbeurs voor Britse rechter

Op 11 april 2016 start in Londen een rechtszaak tegen drie Belgische en vijf Britse vredesactivisten. Ze worden beschuldigd van 'obstructie van de openbare weg' omdat ze op 11 september 2015 de toegang tot een internationale wapenbeurs hadden verhinderd.

donderdag 7 april 2016 16:21
Spread the love

Bram Vranken, Javier Garate Neidhardt en Luis Tinoco, drie jonge activisten van de Belgische organisatie Vredesactie, namen op 11 september 2015 samen met een aantal Britse vredesorganisaties deel aan acties tegen de organisatie van de internationale wapenbeurs DSEI (Defence & Security Event International) in het Excel Center in het oosten van centraal Londen.

Deze beurs wordt jaarlijks georganiseerd door Clarion Events, een lobbyorganisatie van de Britse wapenindustrie.File op de toegangsweg naar de wapenbeurs (Vredesactie)

Deze wapenbeurs verenigt kopers en verkopers uit de hele wereld en is één van de grootste en bekendste in zijn soort. De Britse wapenindustrie stalt er zijn waren uit naast die van de concurrenten uit het buitenland. Klanten komen voornamelijk uit landen met een zeer dubieuze reputatie op het vlak van mensenrechten zoals Saoedi-Arabië en Oezbekistan.

Enkele honderden activisten blokkeerden op de eerste dag van de jaarlijkse wapenbeurs van 2015 de toegangsweg tot het conferentiecentrum waar de beurs plaatsvond. Tien activisten worden nu vervolgd voor zware verkeersovertreding, namelijk de ‘obstructie van de openbare weg’. Deze weg heeft alleen het conferentiecentrum als bestemming. Er is geen ander doorgaand verkeer.

Voorkomen van een groter kwaad(stopthearmsfair.org.uk)

“In Groot-Brittannië gaat men veel sneller over tot gerechtelijke vervolging van dergelijke acties dan hier”, aldus Bram Vranken in een kort gesprek met DeWereldMorgen.be. “We hebben samen met onze Britse vrienden een advocaat onder de arm genomen. We riskeren een boete van 1500 Britse pond (ongeveer 1860 euro).”

 “In Groot-Brittannië moet je jouw juridische argumentatie reeds op voorhand aan de rechtbank bezorgen. Die beslist dan of ze die aanvaardt als bewijsvoering of niet. Onze advocaat zal de feiten zelf niet ontkennen, maar geeft als argument aan dat wij een wetsovertreding begingen, om in het algemeen belang een zwaardere overtreding van de wet te voorkomen. De rechter heeft aanvaard dat wij deze politieke motivatie mogen gebruiken tijdens de rechtszaak”.
“We mogen een aantal getuigen horen op de rechtszitting, die onze juridische motivering van het voorkomen van een zwaarder misdrijf zullen ondersteunen met hun argumenten.

Het gaat om Andrew Feinstein, auteur van het boek The Shadow World: inside the global arms trade en om Olly Sprague van Amnesty International UK. “Dit betekent daarom niet dat de rechter die redenering ten gronde zal aanvaarden  en beslissen om de overtreding zonder gevolg te laten.” Ook Sayed Ahmed al-Wadaei, directeur van het Bahrain Institute for Rights and Democracy zal getuigen. Isa Al-Aali is een 21-jarige student en mensenrechtenactivist uit Bahrein. Ook hij nam deel aan de protesten tegen de wapenbeurs. Hij zal getuigen over de folteringen die hij onderging tijdens de protesten in Bahrein. Hij kreeg daarom ook politiek asiel in Groot-Brittannië, dat daarmee de repressiepraktijken in Bahrein erkent.

De zaak start maandag 11 april, uitspraak wordt verwacht enkele dagen later op vrijdag 15 april.”

Bram Vranken zal tijdens het proces in Londen rapporteren over de stand van zaken op de blog van Vredesactie bij DeWereldMorgen.be.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!