De heraangelegde Korenmarkt in Gent staat bekend als ‘de steenwoestijn’. (foto: Maarten Raes)
Lokaal, Stampmedia, Inspraak, Gent, Korenmarkt, Paul Robbrecht, Tom Balthazar -

Korenmarkt tekent zelf plan voor groener plein

GENT – De vernieuwde Korenmarkt is te grijs, vinden de horeca-uitbaters van het plein. En daarom hebben ze een tuinarchitect aangesproken om een groen plan uit te werken. “Bloembakken? Oh neen, dat past niet in het concept”, reageert ontwerper Paul Robbrecht.

maandag 24 februari 2014 08:08
Spread the love

Het groen op de Korenmarkt, het hart van de Gentse binnenstad, bestaat uit niet meer dan enkele palmbomen die het liefst van al ergens anders zouden willen staan. Het zit de uitbaters van de omliggende cafés en restaurants zo hoog dat ze een groen plan hebben besteld voor hun plein. Een park hoeven ze niet, met enkele bomen en een paar bloembakken zijn ze ook al tevreden.

Steenwoestijn

“Doordat er nu geen groen op het plein is, hebben we enorm veel last van stof en zand. Ze noemen het hier de ‘steenwoestijn’ van Gent”, vertelt Vicky Drappier van brasserie ‘t Postje. “Er is zo veel plaats voor groen op de Korenmarkt. Een paar hagen langs de tramsporen zouden het hier al pakken veiliger, gezelliger en warmer maken. Als wij hier geen bomen zetten, is er echt niets.”

“Enkele houten bankjes en beter verlichte gevels zouden al veel bijdragen aan de gezelligheid van het plein”, zegt Alain De Grijse van restaurant Faits Divers. Niet alleen de horecabazen foeteren op de ongezellige Korenmarkt: al bijna 5.000 mensen hebben een petitie getekend om bomen te planten op het plein. Toch staat architect Paul Robbrecht, die de nieuwe Korenmarkt uittekende, niet te springen voor meer groen op ‘zijn’ plein.

“Ik ben bereid om naar het nieuwe plan te kijken, maar ik vind dat er voorlopig nog niet genoeg argumenten op tafel liggen om meer groen aan te leggen. Niet dat ik iets tegen bomen heb, ik heb er zelf ook in mijn tuin”, zegt hij. “De gebouwen op het plein komen veel beter tot hun recht zonder groen.” Maar enkele bloembakken langs de tramlijnen verstoren het zicht toch niet? “Oh neen, daar is geen denken aan, dat past absoluut niet in het concept”, reageert Robbrecht.

Geen herinrichting

Schepen van Openbaar Groen Tom Balthazar (sp.a) zegt ook bereid te zijn naar het alternatieve plan te kijken. “We staan open voor andere mogelijkheden, maar we moeten wel wachten tot het huidige plan volledig is uitgevoerd”, verklaart Balthazar. Een hele herinrichting van de Korenmarkt ziet hij niet zitten. “Aangezien de Korenmarkt nog maar net helemaal heraangelegd is, is dat geen optie. Daarnaast zijn sommige plannen gewoon niet uitvoerbaar. Grote bomen zijn onmogelijk door de leidingen die onder de grond zijn aangelegd. Meer groen op de Korenmarkt mag ook niet verhinderen dat bepaalde evenementen op het plein plaatsvinden.”

Het voornaamste argument waar Robbrecht mee blijft schermen, is dat de Korenmarkt historisch gezien altijd al een stenig plein geweest is. “Klopt niet”, weet restaurantuitbater De Grijse. “Als je de archieven induikt, vind? je plannen terug van de Korenmarkt waarop veel groen te vinden is. Dat is al even geleden, maar historisch gezien is het hier dus geen stenenplein.”

© 2013 – C.H.I.P.S. StampMedia – Oona Hoefnagel, foto: Maarten Raes

take down
the paywall
steun ons nu!