Roemeens protest tegen fracking wordt neergeslagen door oproerpolitie
Nieuws, Europa, Milieu, Roemenië, Politiegeweld, Oproerpolitie, Oliemaatschappijen, Oliemultinationals, Chevron, Fracking, Schaliegaswinning, Fracken -

Roemeens protest tegen fracking wordt neergeslagen door oproerpolitie

De Amerikaanse oliemultinational Chevron hervatte op 2 december onderzoek naar schaliegaswinning in Punge?ti, een arme gemeente in het district Vaslui in het oosten van Roemenië. De werkzaamheden werden in oktober nog uitgesteld na aanhoudende tegenstand van de lokale bevolking. Protest werd maandag door de Roemeense politie met geweld neergeslagen.

maandag 2 december 2013 17:25
Spread the love

Op 17 oktober kondigde oliebedrijf Chevron aan dat er voorlopig niet naar schaliegas zou worden gezocht in het Roemeense Punge?ti. Inwoners leven er van de landbouw en verzetten zich tegen schaliegaswinning omdat ze vrezen dat fracking hun landbouwgrond vervuilt, terwijl de inkomsten via Chevron zullen wegvloeien naar de VS.

Protestkamp door oproerpolitie verwijderd

Honderden demonstranten bezetten de afgelopen twee maanden een veld tegenover de voorgestelde boorlocatie, waaronder veel lokale boeren die met paard en wagen de wegen blokkeerden. Sommigen overnachtten in het protesetkamp om medewerkers van Chevron dag en nacht de toegang te kunnen ontzeggen.

Aan de bezetting kwam in de ochtend van 2 december een eind. Oproerpolitie verwijderde de bezetters van het kamp, dat zich bevindt op privéterrein dat eigendom is van lokale boeren, die toestemming hebben gegeven voor de aanwezigheid van het kamp.

Chevron hervat ’s nachts werkzaamheden

Om 3:30 werden 100 lokale bewoners geconfronteerd met meer dan 1000 leden van de oproerpolitie, aldus lokale bronnen. Volgens de politieverklaring ging het om 300 agenten. De oproerpolitie werd vergezeld door medewerkers van oliebedrijf Chevron, die onmiddellijk hun werkzaamheden startten. De interventie van de oproerpolitie en het hervatten van de boorwerkzaamheden kwam als een verrassing, na een periode van rustig verlopen protesten.

De officiële reden voor de interventie was het blokkeren van de wegen door de actievoerders. Journalisten werden geweerd bij de interventie vanuit ‘veiligheidsoverwegingen’. De weg naar Pungesti werd geblokkeerd door materieel van Chevron en de oproerpolitie, waardoor journalisten geen toegang hadden.

Protest met geweld neergeslagen

“De politie arriveerde, sloeg ons en sleepte ons weg”, zei een van de dorpelingen, Elena Privac. “Ze dwongen ons het kamp uit en blokkeerden de weg, zelfs de schoolbussen werden niet doorgelaten.”

Er werden 40 mensen geslagen, gearresteerd en naar de dichtstbijzijnde stad gebracht voor verder onderzoek. Een woordvoerder van de politie ontkent het gebruik van geweld. Dorpelingen zijn boos omdat de politie de indruk wekt in het belang van Chevron op te treden en de wegen alleen voor het bedrijf open te stellen, terwijl lokale kinderen en forensen niet naar school en werk kunnen reizen.

In oktober gingen meer dan 2.000 mensen de straat op in de hoofdstad Boekarest om tegen de plannen van Chevron te protesteren. Chevron verzekert dat het slechts bodemonderzoek wil verrichten en het over alle benodigde vergunningen beschikt.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!